Innlegg

Janne «Loffe» Carlsson død

I dag kom meldingen om at musikeren og skuespilleren Janne Carlsson er død, 80 år gammel. Det siste halvannet året har han levd med leverkreft.

For oss i salt peanuts* er det med sorg vi mottar budskapet. Janne Carlsson ble vi først kjent med som den ene halvdelen av duoen Hansson & Karlsson, duoen som med Bo Hansson på orgel og Carlsson på trommer i perioden 1966-69 beviste at progressiv improvisert musikk fra et nordisk land kunne være globalt banebrytende. I den grad duoen hadde noen problemer, var vel dens hovedproblem at den på mange måter var  for tidlig ute. Duoens musikk foregrep endringer som kom til å prege jazzens utvikling de neste ti årene etter at de ga ut sin siste studioplate, «Man on the Moon».

Før tiden med Bo Hansson, spilte Carlsson også en periode i trompeteren Bengt Emryds kvartett, og med pianisten Lasse Werner. Mens begge de to nevnte bandlederne gikk videre til å komponere film- og teatermusikk, ble Janne Carlsson teater-, film- og TV-skuespiller. Det er som skuespiller han først og fremst minnes i dag, bl.a. fra filmer som «Repmånad» og «Göta Kanal»-filmene. Men her minnes vi musikeren Janne Carlsson.

Hans siste musikalske prosjekter omfatter bl.a. samspill med Pugh Rogerfeldt på dennes siste skive og Carlssons kirkemusikk-prosjekt «Loffes saliga blandning av himmelsk musik i jazz- och folkton» med gitaristen Ewan Svensson, bassisten Lucas Lindholm og vokalisten Hannah Svensson.

Thanks for all the music!

Johan Hauknes