Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Kongsberg Jazz Evidence høsten 2019

Høstens program for jazzklubben Jazz Evidence, på Kongsberg, er nå klart.

Onsdag 4. september: Megalodon Collective
Unge, norske og særdeles talentfulle jazzmusikere myldrer fram og setter sine høyst personlige stempel på dagens norske jazzbilde. Megalodon Collective har definitivt greid å markere seg. Bandet består av musikere som alle har sin bakgrunn fra jazzutdanninga ved NTNU i Trondheim. Allerede for debutalbumet Megalodon (2015) ble de nominert til Spellemannsprisen, og samme året ble de kåra til Årets Jazzmusikere i Jazzintro-konkurransen som arrangeres av fire norske jazzfestivaler og Norsk Jazzforum.

I Jazzintro er konkurransen virkelig skarp, så den som vinner, holder nødvendigvis et svært høyt nivå. Vi siterer litt fra juryens uttalelse: «Vinneren av Jazzintro 2016 framstår som et komplett band med fantastiske instrumentalister. Bandet har en utrolig forfriskende blanding mellom fullt anarki og fin struktur. De spiller supertight og skranglete på samme tid. Det er massivt, lekent, og improvisasjonspartiene har en tydelig retning.»

I Megalodon Collectives musikk møter vi mange impulser, først og fremst fra jazztradisjonen, selvfølgelig. Bandet er smekkfullt av høyrøsta energi, men smyger også inn neddempa, lyriske passasjer. Bandet kom med sin neste plate Animals i 2017. Om den skreiv Jan Granlie på nett-tidsskriftet salt peanuts* «Megalodon Collectives nye innspilling er rett og slett blitt et fyrverkeri av en plate, som bør lyttes til på jazzklubb». Nettopp!

Sist vinter kom bandet med enda ei plate, The Triumph. Vi slipper til Jan Granlie igjen: «Hele veien koker det fint i bandet, og alle musikerne er med på å gjøre innspillingen til en groovy affære, som bør gjøre kollektivet til et band folk vil strømme til for å høre live».

Martin Myhre Olsen (sax), Karl Hjalmar Nyberg (sax), Petter Kraft (sax), Karl Bjorå (gitar), Aaron Mandelmann (bass), Andreas Skår Winther (trommer), Henrik Lødøen (trommer).

Onsdag 18. september: Marilyn Mazur / Josefine Cronholm / Krister Jonsson
Den danske perkusjonisten Marilyn Mazur er ikke bare en av Skandinavias mest markante jazzmusikere, men tilhører i høy grad den internasjonale eliten. Det understrekes av at hun har spilt med storheter som Miles Davis, Gil Evans, Wayne Shorter og Jan Garbarek. Hun har opp igjennom åra hatt en rekke interessante band, og i dem kan vi finne norske musikere som Nils-Petter Molvær, Eyvind Aarset, Audun Kleive, Per Jørgensen, Tone Åse, Ellen Andrea Wang, Hildegunn Øiseth og mange flere.

Marilyn Mazur er en høyst personlig instrumentalist. Inne i en skog av trommer og alskens remedier det er mulig å få lyd ut av, utfolder hun seg med et spill som snart er varsomt og vart neddempa, snart kraftfullt swingende. Med seg på denne konserten har hun to svensker som hun har hatt et nært samarbeid med i mange år.

Vokalisten Josefine Cronholm er utvilsomt en av Nordens fineste vokalister. Det har hun vist her på Kongsberg flere ganger. Og om hennes siste plate, «Ember», skriver Jan Granlie på nettstedet salt peanuts* at «Josefine Cronholm har laget en strålende plate. En plate som gjør den kalde høsten litt varmere». Gitaristen Krister Jonsson utmerker seg med et særdeles nærværende og intenst spill. Trioens musikk spenner fra ømme ballader og drømmende musikalske teksturer til funky låter og frenetisk og sterkt ekspressiv musikk – alt spilt med samme eleganse.

I 2014 ga trioen ut plata Flamingo sky. På sin jazzblogg avslutter skribenten Tor Hammerø sin anmeldelse slik: «Dette er tre musikanter med en masse empati – både   menneskelig og musikalsk. Her er det bare å lene seg tilbake og la seg forføre – velkommen inn i en musikalsk verden som er sjelden, vakker og svært personlig.» – Trioen spilte hos Jazz Evidence i august 2015, og den konserten var så strålende at det sannelig er på høy tid at de kommer tilbake!

Marilyn Mazur (trommer, perkusjon, piano), Josefine Cronholm (vokal), Krister Jonsson (gitar, elektronikk).

Lørdag 28. september: Jazzkafé: Kirsti Berg Johansen og Tom Hasslan
Tom Hasslan er ofte å høre på jazzkaféscenen til Jazz Evidence – og stadig med nye samarbeidspartnere. Sist vinter spilte han på Jazzkafé med vokalisten Kirsti Berg Johansen, og møtet mellom de to var så vellykka at de er tilbake allerede i september. Kirsti Berg Johansen er også et velkjent navn i det kongsbergske musikkmiljøet og har satt spor etter seg i mange forskjellige band. Da disse to spilte på Jazzkaféen i februar, var lokalet drivende fullt av entusiastiske publikummere. Derfor: Møt opp i god tid!

Kirsti Berg Johansen (vokal), Tom Hasslan (gitar).

Onsdag 9. oktober: The Real Thing
Noen få jazzgrupper greier å vekke oppmerksomhet og bli populære også hos et større publikum enn det som er vanlig for jazzgrupper. The Real Thing er definitivt et slikt band. Helt fra starten i 1992 har de ved utallige konserter tatt nakkegrep på publikum med sin hardtswingende musikk der impulsene fra både soul, funk, blues og – selvfølgelig! – jazz inngår i en spesielt tiltalende symbiose. Uten et øyeblikk å gå på akkord med kunstneriske krav, har de greid å skape et uttrykk som tiltaler og begeistrer svær mange. The Real Thing har spilt på Kongsberg Jazzfestival flere ganger, men dette er første gangen bandet spiller på en ordinær klubbkveld i god avstand fra festivalsesongen.

Staffan William-Olsson (gitar), Palle Wagnberg (B3-orgel), Dave Edge (sax), Hermund Nygård (trommer).

Lørdag 12. oktober: Jazzkafé: Åshild B. Hagen
Den unge vokalisten Åshild B. Hagen studerer på Norges Musikkhøgskole. Hun kommer fra Vestfossen og har tidligere sunget på Julejammen til Jazz Evidence. Nå kommer hun til Jazzkaféen med et kresent utvalg av medmusikere.

Åshild B. Hagen (vokal), TBA

Tirsdag 15. oktober: Ungjam
Samarbeidet mellom Jazz Evidence, Kongsberg Kulturskole og Kongsberg v.g. skole fortsetter. Unge og ivrige musikere får her en fin mulighet til å utfolde seg.

Lørdag 9. november: Jazzkafé: Gn7
Bassisten Gunnar Nilsen har kommet over noen arrangementer pianisten Per Husby i sin tid gjorde for septett. Arrangementene var oppsiktsvekkende gode, og Husby hadde stor suksess på flere konserter, bl.a. på Kongsberg Jazzfestival. Gunnar Nilsen har satt sammen en septett som garantert vil yte Husbys arrangementer rettferdighet.

Gunnar Nilsen (bass), Oreste Kindilide (sax), Gunnar Eldevik (sax), Per Gustavsen (sax), Tancred Heyerdal Husø (trompet), Bent Østebø Johansen (piano), Thomas Bjørndal (trommer).

Onsdag 13. november: Nye stemmer: Veslemøy Narvesen Trio og Epleslang
I 1979 ble den berømte «Jazzlinja» etablert i Trondheim, og dette var lenge den eneste muligheten til jazzutdanning i Norge. Men etter hvert har det kommet til flere institusjoner som gir en slik utdannelse, og som holder et høyt nivå. På Norges musikkhøgskole i Oslo har det utvikla seg et svært kreativt jazzmiljø, og denne kvelden vil Jazz Evidence presentere to spesielt interessante band fra dette miljøet.

Trommeslageren Veslemøy Narvesen fra Kristiansand har, etter et år på Toneheim Folkehøgskole, satt sitt preg på det unge musikermiljøet i Oslo. Hun er allerede på et svært høyt nivå med sitt intense, varierte og levende trommespill. Hun dukker opp i mange sammenhenger, og har allerede mottatt flere priser. Til Kongsberg kommer hun med sin trio.

Bassisten Øystein Skjelstad Østensen er velkjent for alle med et snev av innsikt i musikklivet på Kongsberg. Han har vært innom en rekke band, som Kongsberg Storband og Minuano f.eks. Ved årets jazzfestival på Kongsberg fikk han festivalens rekrutteringspris – et tydelig bevis på hans dyktighet. Også han er glupsk på stadig nye og forskjellige utfordringer, så han spiller i mange forskjellige band. Han spilte i Jazzboksen på årets festival med et band de kalte Epleslang. Det låt bra!

Nå kommer Epleslang  tilbake! Det er vanlig praksis at mottakeren av jazzfestivalens rekrutteringspris kommer tilbake til den årlige Kongsbergkvelden den påfølgende våren – altså kommer Øystein tilbake i begynnelsen av mai. Det ryktes at bandet denne gangen heter Kongle Trio og at trommeslageren heter Veslemøy Narvesen! Mye å glede seg til! Følg med!

Veslemøy Narvesen Trio: Veslemøy Narvesen (trommer), Torstein Slåen (gitar), Martin Morland (bass).
Epleslang: Jonas Evenstad (vibrafon), Jonatan Sandquist (fagott), Øystein Skjelstad Østensen (bass), Jomar Jeppson Søvik (trommer).

Onsdag 30. november: Siril Malmedal Hauge / Erlend Skomsvoll / Mats Eilertsen
Nye talenter myldrer stadig fram på den norske jazzscenen, og en som har markert seg ekstra tydelig den siste tida, er vokalisten og låtskriveren Siril Malmedal Hauge. Som så mange andre har også hun sin utdannelse fra jazzutdanninga på NTNU i Trondheim. I 2018 fikk hun Moldejzz sin talentpris og var på plass i Molde i 2019 med prisvinnerkonsert. Hun har deltatt på flere plater, bl.a. i duo med gitaristen Jacob Young.

Hennes første helt egne plate – Uncharted Territory –  kom sist vinter og fikk anmelderen på nettstedet jazzinorge.no, Terje Mosnes, til å utbryte: «Flott, fengende og fjellstøtt debutalbum. Siril Malmedal Hauges første album som leder er tungt lastet med gode melodier og knallsterke utøverprestasjoner».

Til Kongsberg kommer Siril Malmedal Hauge med to av de dyktigste og mest populære musikerne på den norske jazzscenen. Pianisten Erlend Skomsvoll imponerer både som utøver og som en eminent arrangør. Det store publikum kjenner ham først og fremst som musikalsk leder for den strålende kvartetten Come Shine.

«Mats Eilertsen har vært en av landets ledende jazzbassister i over 20 år», slo Dagsavisens Geir Rakvaag fast i en plateanmeldelse. Derfor ønsker «alle» å spille med ham. Siril Malmedal Hauge er så heldig å få spille med Mats Eilertsen, og det er all grunn til å ha store forventninger til denne helt ferske trioen.

Siril Malmedal Hauge (vokal), Erlend Skomsvoll (piano), Mats Eilertsen (bass).

Onsdag 27. november: Friends & Neighbors
Den norske kvintetten Friends & Neighbors ble for ikke lenge siden kalt ‘a sensation’ i det velrennomerte, amerikanske jazzmagasinet Downbeat. Magasinet har selvfølgelig helt rett, for bare sjelden støter vi på et band med en så utrolig energi og vitalitet. Men dette går ikke på noen måte på bekostning av det melodiske.

Bandet har navnet sitt etter en komposisjon (og plate) av Ornette Coleman, og akkurat som Coleman forener de heftig temperament og ekspressivitet med melodier som kan være både vakre og innbydende, nesten naive og stundom med tydelig kontakt med bluesens direkte uttrykk. Disse musikerne tar avspark i 1960-tallets frijazz og gir den et tydelig samtidig preg.

Bandet har hittil gitt ut fire plater – som alle har fått mye ros. Om den siste, What’s Next?, skriver Arild R. Andersen på nettstedet jazzinorge.no: «Jeg skal ikke begi meg ut på å forklare hvorfor de fem i Friends & Neighbors lykkes så godt, men de har noe til felles som er slående. De gangene jeg har hørt dem på scenen, i mange forskjellige sammenhenger, har hver og en demonstrert sterk tilstedeværelse og evne til å heve seg. (…) De er alle pilarer i den norske samtidsjazzen, og når de samler seg, låter det naturligvis mildt sagt bærende. Det handler virkelig ikke om tekniske ferdigheter alene. Det er innmaten som skinner».

Friends & Neighbors spilte hos Jazz Evidence i februar 2013 og på Kongsberg Jazzfestival i 2016, så det er sannelig på tide å få dem hit igjen!

André Roligheten (sax, bassklarinett), Thomas Johansson (trompet), Oscar Grönberg (piano), Jon Rune Strøm (bass), Tollef Østvang (trommer).

Tirsdag 3. desember: Ungjam
Samarbeidet mellom Jazz Evidence, Kongsberg Kulturskole og Kongsberg v.g. skole fortsetter. Unge og ivrige musikere får her en fin mulighet til å utfolde seg.

Onsdag 4. desember: Helge Lien Trio med Tore Brunborg
Selv om Helge Lien har utfolda seg i mange musikalske sammenhenger, er det først og fremst med sin trio han har vakt oppsikt – ikke bare i Norge, men også i utlandet. Få band på den norske jazzscenen evner å begeistre et publikum i så stor grad som Helge Lien Trio. Her får vi både intenst swingende låter og vakre, lyriske komposisjoner.

Da trioens plate «Guzuguzu» kom i 2017, begynte Terje Mosnes sin anmeldelse på jazzinorge.no slik: «Helge Lien Trios niende album er en åpenbaring av sterke låter og strålende formidling». Og han avslutter med «En varig fryd for øre og sinn dette». Man skulle tru at det var vanskelig å toppe dette, men da trioen kom med plata «10» i 2019, skreiv samme Mosnes: «20 år etter starten er Helge Lien bedre enn noensinne». Verdens største jazznettsted, All About Jazz, plasserer Helge Lien Trio i klasse med trioene til Brad Mehldau og Bill Evans når det gjelder å mestre «The Art Of The Trio».

Helge Liens medspillere i dagens utgave av trioen er bassisten Mats Eilertsen og trommeslager Per Oddvar Johansen, og dyktigere medspillere er det vanskelig å tenke seg. De gir uttrykket samspill en ny mening. Men denne konserten på Kongsberg blir spesiell av flere grunner. Ingen ringere enn saksofonisten Tore Brunborg slutter seg til trioen. Helt siden han fikk sitt brakgjennombrudd med det legendariske bandet Masqualero som 23-åring, har han vært en sentral musiker på den norske – og europeiske – jazzscenen. Han er en enestående instrumentalist, ofte reflekterende og lyrisk og med en særdeles uttrykksfull tone i hornet – en tone som svært få andre saksofonister kommer i nærheten av. Men, som vi vil få høre, han mangler ikke temperament!

Helge Lien (flygel), Tore Brunborg (sax), Mats Eilertsen (bass), Per Oddvar Johansen (trommer).

Lørdag 14. desember: Julejazzkafé med Tom Hasslan og hans Julejazzvenner
Den som blir lei av førjulsståk, handlemas og superkommersiell julemusikk, bør stikke innom Jazzkaféen denne førjulslørdagen. Det har etter hvert blitt tradisjon at gitaristen Tom Hasslan og hans musikervenner ordner den riktige julestemningen. Tom vil samle noen av sine musikervenner og gi publikum en underholdende blanding av friskt og freidig og lugnt og rolig. (Og vær forberedt på overraskelser! Fjorårets ekstranummer var en sjelden og spesiell utgave av Deilig er jorden der trommis Axel avslørte sitt vokaltalent og avslørte samtidig at han kunne bare svært begrensa deler av teksten.)

Tom Hasslan (gitar), Axel Skalstad (trommer) + ???

Torsdag 26. desember: Tom Hasslan med sitt Julejamband: Julejam!!

Jazz Evidence viderefører den mektig populære tradisjonen med en skikkelig saftig julejam 2. juledag. Dette er julas definitive høydepunkt for mange Kongsberg-folk, og overgår med klar margin mindre begivenheter som julaften og familiemiddager.

Også i år har gitaristen Tom Hasslan fått det ærefulle oppdrag å stå som den musikalske organisator av jammen. Han kjenner vi jo som en usedvanlig frisk, original og swingende gitarist som har vakt stor og fortjent oppmerksomhet med trioen Krokofant de siste åra. Hans medmusiker i Krokofant, trommis Axel Skalstad, er sjølsagt også med i julejambandet. Dessuten har de med seg musikere som vi etter hvert har lært å kjenne som garantister for at det går an å kombinere høy musikalsk kvalitet med løssluppen julejazzstemning.

Tom Hasslan (gitar), Magnus Aannestad Oseth (trompet), Håvard Aufles (piano), Øystein Skjelstad Østensen (bass), Axel Skalstad (trommer).

Skriv et svar