Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Lemur gjør Critical Band

Det norske impro-ensemblet Lemur – Bjørnar Habbestad (fløyter), Hild Sofie Tafjord (valthorn), Lene Grenager (cello) og Michael Duch (bass) – består av noen av de fremste improviserende samtidsmusikere i Norge. Igangsatt i forbindelse med Michael Duchs doktorgradsarbeid, er det ett av de aller fremste ensemblene i å utforske rommets betydning i lydformingen. Michael Duch har blitt en mester i dette, slik det går fram av vår anmeldelse av hans nye plate «Tomba Emmanuelle», se https://salt-peanuts.eu/record/michael-francis-duch/.

I 2010 møtte Lemur noen av verdens beste akustikere på en bar i Brooklyn. Det ledet til et opphold i Arup Acoustics studios i New York hvor verket Critical Band ble skapt. Med verket gjenskapte de de akustiske forholdene i Nidarosdomen i Trondheim i studioet i New York. Nidarosdomen har sin klang, sin lyd, sin egenfrekvens, sine forstyrrelser, sine omgivelser. Og gjennom dette former rommet den musikken som utspilles i det. Verket Critical Band formes av rommet det utøves i. Rommet er en aktiv medspiller.

I 2012 ble verket urframført i selveste Nidarosdomen. Tidligere i år stod Lemur på scenen med Islands Symfoniorkester i Reykjaviks unike konsertsal Harpa med det samme verket.

Nå står Literaturhaus i København for tur som arena for framføring av verket Critical Band, i et samarbeide med sentrale danske samtidsmusikere. Det omfatter saksofonistene Lotte Anker og Mette Rasmussen, tubaisten Kristian Tangvik, trombonisten Andras Spang Olsen, samt et student-ensemble fra Rytmisk Musikkonservatorium (RMC).

I Literaturhaus-versjonen av Critical Band baseres derfor de kompositoriske valgene på de akustiske forholdene der og da – på selve lyden av Literaturhaus, ikke av Nidarosdomen eller Harpa.

– Noen typer musikk passer bedre til ett lokale enn andre gjør, forklarer Bjørnar Habbestad.

– Vi oppdaget dette under en øvelse i et rom vi ikke kjente fra før, og hvor vi ble oppmerksomme på at egenfrekvensen i rommet hadde en markant innvirkning på lydbildet. Det var som om rommet sang med når vi spilte.

– Hver fremføring av verket vil nødvendigvis være svært forskjellig. Vi analyserer det enkelte rommet hvor framføringen skal skje, og bruker denne informasjonen til å bestemme tonematerialet og formen i stykket. Hver enkelt konsert blir dermed et slags lydportrett av et rom, sier Habberstad.

LEMUR, CRITICAL BAND CPH blir framført 26. oktober kl. 19.30 i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København N.

i samarbeid med SNYK, NORDEN & WUNDERGRUND

http://www.lemur.fm/
http://criticalband.wordpress.com/about/

Lyd: https://soundcloud.com/the-­‐lemurs/

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar