Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALBERTO PINTON QUARTET

«Live in Japan»
WILDCAT HOUSE 001

Den svenske saksofonisten og klarinettisten Alberto Pinton, har vi tidligere skrytt av her på salt-peanuts.eu. Ikke minst for hans forrige innspilling «Resilency» (Hele anmeldelsen kan du lese HER), med bandet Noi Siamo (som er ensbetydende med hans kvartett, med unntak av at bassist Torbjörn Zetterberg på denne Japan-konserten er erstattet med Yasuhito Mori). Foruten kapellmesteren selv, som trakterer barytonsaksofon og klarinett, får vi et gjenhør med trompeteren Niclas Barnö og trommeslageren Konrad Agnas.

Innspillingen er gjort i Gallery & Café Yamaneko-ken i Japan den 2. november i fjor, og vi får fem komposisjoner gjort av Pinton, med god assistanse av medmusikantene.

Det er ikke tvil om at mye av soundet i denne kvartetten har sine røtter i USA og 60-tallet, hvor Ornette Coleman, Don Cherry, New York Art Quartet, New York Contemporary Five med flere, satte noe av standarden for hvilken vei jazzen skulle gå «over there». Mye av grunnen til at jeg hevder at det er her denne kvartetten har sine røtter, skyldes i hovedsak Barnös trompetspill, som ligger tett opp til Don Cherry, mens han var en av de toneangivende premissleverandører for den nye jazzen i New York. Samtidig synes jeg trommespillet til Sveriges nye trommeyndling, Konrad Agnas har mye til felles med flere av de som satte den friere standarden der borte på den tiden.

Jeg har den senere tiden brukt mye tid på å lytte til New York Contemporary Fives plater og New York Art Quartets mektige boks «call it art», og når jeg hører på kvartetten til Pinton, får jeg klare assosiasjoner til det de gjorde.

Alberto Pinton har funnet en del av jazzhistorien han vil ta tak i og tolke, som er perfekt for denne kvartetten. Riktignok er jeg ikke like overbegeistret over Yasuhito Moris bass-spill hele veien, spesielt synes jeg han svikter litt i noen av soliene, noe som får meg til å savne stødige Torbjörn Zetterberg i bassrollen. Men han var vel opptatt på annet hold, og kunne ikke være med på bandets 10 dagers Japan-turné. Men det spiller ikke så stor rolle. For de andre musikerne gjør mer enn rett på all mulig støtte de måtte få både fra Svenske myndigheter og japanske venner til denne turneen.

Alberto Pinton er en saksofonist og klarinettist, som har beveget seg litt under radaren for oss som ikke til daglig oppholder oss i Sverige. Han har kommet litt i skyggen av noen av de andre sterke saksofonistene i landet, som for eksempel Jonas Kullhammar, Fredrik Ljungkvist, Mats Gustafsson og Anna Högberg. Men det bør det snart bli slutt på, for Pinton er en strålende musiker, som spiller strålende samtidig som han er i stand til å snekre sammen fine låter.

De fem låtene vi får på «Live in Japan» er akkurat passe «tidsriktige», de fire musikerne kommuniserer på en strålende måte, og det hele høres ut til å ha vært en fin tur.

Og jeg er glad for at vi, som ikke har mulighet til å reise til Japan i tide og utide, også får muligheten til å høre bandet. De spilte på forrige utgave av Hagenfesten i Dala-Floda for to år siden, og jeg håper de kommer tilbake til årets happening «in the middle of nowhere» i de dype, svenske skoger i august. For dette er en kvartett jeg mer enn gjerne hører igjen!

Jan Granlie

Alberto Pinton (bs, cl), Niklas Barnö (tp), Yasuhito Mori (b), Konrad Agnas (dr)

Skriv et svar