Den norske kvintetten Friends & Neighbors har helt siden starten vært inspirert av musikken til Ornette Coleman, Archie Shepp, Pharoah Sanders, Albert Ayler og den gjengen. De debuterte med innspillingen «No Beat Policy» på Øra Fonogram i 2011, og da den kom ble flere i det norske jazzmiljøet satt litt ut. Her møtte vi en gjeng musikere vi ikke kjente så godt fra før, som blåste oss av banen på en overbevisende måte.
Etter dette har alle musikerne markert seg sterkt i andre band, bl.a. Albatrosh, Team Hegdal, Frode Gjerstad Trio, Cortex, Paal Nilssen-Love Large Unit og All Included, for å nevne noen.
På deres nye innspilling synes jeg de går enda lengre i eksperimenteringen av frijazzen fra 60-tallet. Men samtidig er musikken innimellom veldig streit, særlig holder pianisten Oscar Grönberg de andre solid i jakkekragen, slik at det aldri glir helt ut. Ensemblespillet med trompeter Thomas Johansson og saksofonist André Roligheten befinner seg et sted i Don Cherry/John Carter-landskapet med Ornette Coleman som ledestjerne. Bassist Jon Rune Strøm og trommeslager Tellef Østvang ligger bak med ytterst kreativt spill som pusher de andre framover. Rolighetens saksofon- og klarinettspill er strålende, og hans tone i tenoren er «voksen» og flott. Johanssons trompetspill ligger tett på både Don Cherry og Bobby Bradford, men hele veien har Friends & Neighbors sitt helt eget lydbilde.
Spesielt liker jeg fjerdesporet «Give Me Jarrison» hvor de utforsker en side ved seg som ligger et stykke fra det vi er vant til å høre, men som er veldig dette bandet. På sjettesporet, «Ceramic Inside», får vi noen fritt improviserte strekk hvor særlig blåserne får strekke skikkelig ut, noe de gjør på en fremragende måte.
Dette er et kollektiv som over noen år har jobbet mye sammen, og som kjenner hverandre ut og inn. Derfor kanen eller to av musikerne gjerne også legge ut på vandringer uten at det blir «feil» for noen av de andre musikerne eller helheten. De andre musikerne henter bare «utbryterne» inn igjen, ved å legge seg tett opptil de ideene som plutselig er dukket opp og blir fulgt opp. Hele veien kan man høre at denne gjengen musikere, de senere årene har oppholdt seg mye blant de andre fritt improviserende musikerne i Europa, og med røttene i 60-tallet, klarer de på en strålende måte å kombinere disse med den moderne fritt improviserte jazzen.
Friends & Neighbors er et band som flere bør få øynene opp for. Et bedre band for en jazzklubb eller festival skal man lete lenge etter! Vel gjennomført!
Jan Granlie
André Roligheten (ts, cl), Thomas Johansson (tp), Oscar Grönning (p). Jon Rune Strøm (b), Tollef Østvang (dr)
1 Responses to “FRIENDS & NEIGHBORS”
Salt Peanuts review by Jan Granlie |
[…] http://salt-peanuts.eu/record/friends-neighbors/ […]