Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HELGE LIEN / SIGURD HOLE

«Lyden av Prøysen»
GRAPPA GRCD 4475

Pianisten Helge Lien og bassisten Sigurd Hole kjenner vi best fra Helge Lien Trio, Eple Trio og diverse andre norske jazzensembler. Begge to har gjennom hele livet hatt et nært forhold til trubaduren, forfatteren, fattigfolkets og barnas talsmann nummer en i Norge, Alf Prøysen, som i år ville ha fylt 100 år. Lien fordi han er født og oppvokst i kun noen steinkast fra Prøysens fødested, og Hole fordi Prøysen var hans grandonkel. Men i likhet med alle i generasjonen som ble født på 50-tallet og framover, har de et sterkt og nært forhold til Prøysens tekster og de melodiene som er laget til tekstene som er så nære og personlige at de er blitt folkeeie. Prøysen ble nok mest kjent som barnas store venn. Mange av hans humoristiske og nære tekster ble presentert i radio og TV gjennom hele 60-tallet, mens hans lystige tekster for de voksne havnet på hitlistene, og hele folket lærte seg de enkle sangene bedre enn Beatles, Stones og Elvis. Men det man ikke kjente til så godt, var Prøysens mørkere side, som ofte handlet om hvordan det var å vokse opp på en fattig husmannsplass i et relativt konservativt miljø, hvor hans legning som bifil ikke ble kjent før etter hans død. Å bære på en slik byrd samtidig som han var en av landets største kjendiser var ikke enkelt.

I 2014 har man på mange forskjellige måter hyllet Prøysen. Med nytt Prøysen-Hus på hjemplassen på Rudshøgda, ett par ikke helt godkjente TV-gallaer og mye oppmerksomhet i media, har man hyllet 100-åringen. Og selv om jeg har en mistanke om at all denne oppmerksomheten ikke ville ha vært noe Prøysen selv hadde likt, så har man gjort det for å markere den store forfatteren.

Men ett arrangement er jeg sikker på at Prøysen hadde likt, og det er 100-årsmarkeringen som ble markert med to konserter i den nye Hamar kulturhus i august i år, og som nå foreligger på plate.

«Lyden av Prøysen» er et bestillingsverk fra stiftelsen Musikk i Hedmark, og ble fremført som en del av Festspillene i Elverum. De to musikerne hadde jobbet en lengre periode med tekster og melodier, og innspillingen er blitt en strålende manifestasjon over Prøysens liv og virke. Lien og saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm har tidligere laget musikk til en dokumentarfilm om Prøysen, en jobb som ble rost opp i skyene i norske medier.

Her starter det med tre låter komponert av Helge Lien, som viser slektskapet fra den pianojazzen Lien til daglig jobber med til Prøysens landskap.

Lien har skrevet nye melodier til mange av de kjente og kjære låtene, noe som gjør innspillingen spennende og nyskapende. Men noen av «originalene» er klokelig beholdt, bl.a. Alf Cranners melodi til «Å, den som var en løvetann» med nydelig vokal tolkning fra Frida Ånnevik, Egil Monn Iversens fine «Trassvisa hennes Tora» og avslutningslåta, Otto Nielsens velkjente melodi til «Du ska få en dag i mårå».

Liens komposisjoner er med på å gjøre Prøysens tekster enda mer troverdige, særlig i de passasjene hvor tekstene er dramatiske, og av de som ikke har blitt tregt fram som de mest folkekjære, som «Lovlig» som var ukjent for meg før denne innspillingen. Og selv om Lien lager nye melodier til tekstene, så er de laget helt i Prøysens ånd.

De forskjellige vokalistene utmerker seg ved at de kan Hedmarksdialekta, noe norske Prøysen-tolkere ikke har brydd seg nevneverdig med de senere årene. Når man hører Linn Skåber, Sølvi Wang og andre fra Oslo-regionen prøve seg på Hedmarks-dialekt, blir det ikke annet enn pinlig for oss som kommer fra området. Både Frida Ånnevik, Kim André Rystad (fra Valle) og Jørn Simen Øverli (fra Oslo) kan dialekta, selv om det bare er Ånnevik som er «lokal» (fra Ridabu utenfor Hamar, kun noen mil sør for Prøysens hjemsted Rudshøgda). Riktignok glipper Øverli på «Steinrøysa neri bakken» hvor han synger ædru i stedet for edru, men det kan vi leve med.

Alle musikerne bidrar sterkt til at dette er blitt en strålende innspilling. Spesielt legger vi merke til bassklarinettisten Håvard Lund og saksofonisten Rolf-Erik Nystrøm, som begge skinner, både i solopartiene og i ensemblespillet pluss Hallgrim Bratbergs rocka solo på Liens melodi til landeplagen «Steinrøysa neri bakken».

I det hele har dette blitt en strålende hyllest til kanskje det største musikalske ikonet i norsk musikk siden Edvard Grieg. Alt er gjort på en strålende måte, og all mulig ros bør gå til Helge Lien og Sigurd Hole for det arbeidet som er nedlagt i dette prosjektet.

Og la oss for all del få denne produksjonen ut på turné rundt om i hele Norden. Og en bedre julegave til musikkinteresserte skal du lete lenge etter!

Jan Granlie

Helge Lien (p), Sigurd Hole (b), Frida Ånnevik (v), Kim André Rystad (v), Jørn Simen Øverli (v), Håvard Lund (bcl), Rolf-Erik Nystrøm (s), Knut Aalefjær (dr), Birger Mistereggen (perc), Hallgrim Bratberg (g), Bjarne Magnus Jensen (vio), Ida Kristine Hansen (vio), Anders Nilsson (viola), Audun Sandvik (c)

Skriv et svar