Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KARIN KROG

«The Many Faces Of Karin Krog»
ODIN RECORDS ODINCD 9560

Norsk jazzforums plateselskap er endelig i full vigør igjen. Etter mange år i dvale, gjenutgir de nå flere sentrale utgivelser fra den gamle katalogen, pluss at de utgir noen nye prosjekter. Den siste på lista er denne boksen med seks CDer med Norges vokaldronning, Karin Krog.

Og mens vi hører gjennom de seks CDene, kommer vi i tanke om hvor nødvendig denne boksen er, eller ikke er. Riktignok fyller Karin 80 år i dag, den 15. mai, og sånn sett er dette en gave som vil glede både fans og «nybegynnere». Men faktum er jo at det de senere årene er kommet flere samleplater med Krog, blant annet Verve-dobbeltCDen «Jubilee» (1994), hvor man feiret Krogs 30 år i bransjen. Eller dobbeltLPen «Don’t Just Sing» (Light In The Attic Records, 2015).

Og for den som har fulgt Krogs karriere de senere årene, så har de fleste av hennes tidligere innspillinger vært tilgjengelige på hennes eget selskap Meantime Records.

For en som har fulgt plateselskapet ODIN en del år, og ivret for at katalogen skulle gjenutgis i sin helhet, siden det er mange, yngre lyttere og musikere som ikke kjenner ODIN-historien, så er det gledelig at man nå, omsider, har fått økonomi til å gjøre noe med i alle fall deler av historien. Krog er representert med kun en innspilling, «Freestyle», sammen med John Surman fra 1986, som også ble tildelt Spelemannprisen (den norske Grammy) som årets beste jazzinnspilling.

På de seks samleplatene vi her får servert, har man valgt å dele det inn i, ikke kronologisk, men hva slags jazz det er hun begir seg ut på. Vi får «The Art Of Duo», «Singing the Blues», «With the Big Bands», «New Paths», «All Sorts» og «From the Songbooks», og det hele er rammet inn i et lang, men innsiktsfylte liner notes skrevet av Duncan Heining.

For den som har fulgt Krog opp gjennom årene, er det ikke så mye nytt å hente på disse CDene. Men noe er det, som duoen med gitaristen Bjørn Klakegg i John Surmans «Tomorrow’s Yesterday», eller duoen med Steve Kuhn i «Lazy Afternoon», to låter som avslutter førsteplaten.
På andreplaten hører vi henne sammen med NDR Studioband pluss Palle Mikkelborg (flh), Wolfgang Schlüter (vib), Lucas Lindholm (b) og Ronnie Stephenson (dr) i «Round Midnight» og «Hi-Fly», pluss noen låter hun spilte inn på plate med Don Ellis Orchestra i 1967, fra en plate jeg forgjeves har lett etter i mange år. Vi får også samarbeid med trompeteren Clark Terry, pianisten Per Husby og det Trondheimbaserte Bodega Band og låten «I Want To Be Happy» fra 1978. Ellers er alt stoffet tidligere utgitt på plate.

Men alle høydepunktene er med på denne samlingen. Vi møter henne med Bengt Hallberg, Dexter Gordon, Archie Shepp, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Red Mitchell, Nils Lindberg, Steve Kuhn, Arild Andersen, Kenny Drew, Alex Riel, Lew Soloff, Herb Geller, Palle Mikkelborg, Jacob Young og selvsagt, livsledsager og kompanion i mange år, den britiske barytonsaksofonisten og bassklarinettisten John Surman, og alle de andre vi har hatt gleden av å høre Krog med opp gjennom årene.

Men jeg savner noen av de tidligste innspillingene med henne. Med for eksempel Jan Garbarek. Og hadde det ikke vært mulig å grave fram noen sjeldne opptak, for eksempel fra Warshawa, October Meeting, India eller noen andre festivaler hvor man har tapet konsertene med Krog? Da hadde denne samlingen virkelig vært spennende.

Men Karin Krog synger hele veien strålende, og det er spennende å høre hvordan stemmen hennes har vokst med årene, og at hun nå, i sitt 80. år, kanskje er bedre enn noen gang.

Det er strålende at plateselskapet ODIN Records har utgitt denne boksen i forbindelse med Karins 80-årsdag. Og selv om jeg savner noe, så er jeg glad for at Øyvind Skjerven Larsen i Norsk jazzforum og Andreas Risanger Mæland i Grappa, har brukt tid og penger på å få denne samlingen opp og stå. For her er det mange favoritter, og det ville vært alt for tidkrevende å nevne alle her, men duoen med gitaristen Bjørn Klakegg i John Surmans «Tomorrow’s Yesterday», som er innspilt i 2017, er et av mange høydepunkt.

Jan Granlie

Karin Krog (v), John Surman (bs, bcl, ss), Archie Shepp (ts), Dexter Gordon (v, ts), Warne Marsh (ts), Eric Alexander (ts), Frode Nymo (as), Herb Geller (as), Nils Jansen (s), Lew Soloff (tp), Clark Terry (tp), Fred Nøddelund (tp), Palle Mikkelborg (flh), Roger Kellaway (p), Bengt Hallberg (p), Steve Kuhn (p), Kenny Drew (p), Vigleik Storaas (p), Per Husby (p), Dave Frishberg (p), Morten Gunnar Larsen (p), Rune Klakegg (p), Wolfgang Schlüter (vib), Ivar Kolve (vib), Niels-Henning Ørsted Pedersen (b), Red Mitchell (b), Arild Andersen (b), Bjørn Alterhaug (b), Lucas Lindholm (b), Terje Gewelt (b), Kåre Garnes (b), Jacob Young (g), Bjørn Klakegg (g), Staffan William-Olsson (g), Elisabeth Sønstevold (harp), Nils Lindberg (org), Espen Rud (dr), Alex Riel (dr), Tom Olstad (dr), Ronnie Stephenson (dr) NDR Studioband, Per Husby Orchestra, Don Ellis Orchestra, Bergen Big Band, Bodega Band, Fred Nøddelund Orchestra

Skriv et svar