Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VOICEHANDLER

«Song Cycle. You were not there for the beginning. You will not be there for the end»
HUMBLER-004

Danishta Rivero er kanskje bedre kjent for salt peanuts*s lesere som sangeren i det symfoniske, lettere fusion-influerte metallbandet Aghora fra 90-tallet.

Eller kanskje ikke. Men leserne er muligens bedre kjent med Jacob Felix Heule, fri-improv perkusjonist og elektroniker som bl.a. har samarbeidet med Bill Orcutt fra bråkebandet Harry Pussy? I tillegg har han spilt med nordmenn i bråkebandet Sult – og ja, de har nok navnet rappet fra Hamsun.

Uansett hva man vet om disse to fra før, så er prosjektet Voicehandler og «Song Cycle» et særdeles interessant samarbeid, hvor de ifølge vaskeseddelen utforsker hvor vi kommer fra, og hva betyr å være menneske. Intet mindre! I praksis snakker vi om et finfint lite lydunivers bygd opp av Riveros stemme og Heules perkusjon. Riveros spiller også hydrofon – vann, glass, mikrofoner, altså – og Heule supplerer med rikelige mengder elektronikk på perkusjonssiden.

Langt fra det støyhælvetet vi kanskje kunne frykte – eller håpe på – er Song Cycle et verk med seriøse ambisjoner i retning samtidsmusikk. Riveros stemmebruk er fri i formen, men lyder relativt konvensjonell, med begrenset bruk av eksessene som vokalkunstnere ofte føler de må mønstre. Heules perkusjon fokuserer på klang og atmosfære, og mindre på fingerskrapende elektronisk støy.

Tekstene er fra diverse kilder – Hamsun og Sult forekommer igjen som inspirasjon for «empty and without pain» , såvel som skapelsesberetninger fra Venezuela, og beat-frelseren William F. Burroughs – men uttrykket er såpass abstrakt at det er vanskelig for lytteren å skille dem fra hverandre. Men det låter, og det er vel det viktigste.

På plate er det kanskje ikke så engasjerende som dette ville vært live, men den har likevel en fascinerende kraft som gjør at plata fint lar seg avspille flere ganger.

Verket er blitt fremført i forskjellige sammenhenger og varierte sceneforhold, men så langt jeg vet ikke i Norge ennå. Prosjektet kan sjekkes ut her: http://www.heule.us/voicehandler/

Kjetil Valstadsve

Danishta Rivero (vokal, hydrofon), Jacob Felix Heule (perkusjon, elektronikk)

 

Skriv et svar