Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Musikerprisen til Henriette Eilertsen

Henriette Eilertsen er tildelt Kongsberg Jazzfestivals musikerpris for 2024. Prisen på kr 200.000,- ble delt ut under jazzfestivalens åpning, og blir delt ut til musikere som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

For første gang i prisens historie har prisvinneren fløyte som hovedinstrument og Henriette Eilertsen var også den første som tok en bachelorgrad i jazzfløyte. Hun har i løpet av få år etablert seg som en tydelig stemme på den norske og skandinaviske jazz- og improscenen. Ikke bare er hun en fremragende musiker, men har også markert seg som bandleder og organisator.

Henriette har sin egen trio som brakdebuterte med soloplaten «Poems for Flute» i 2021. Den ble svært positivt mottatt og fikk også en Spellemannsnominasjon. Platen hun lagde sammen med bandet «Master Oogway» året etter, ble også Spellemannsnominert.

– Henriette Eilertsen er en sentral musiker i flere band, og det er verdt å merke seg hvor etterspurt hun er når musikerkolleger skal presentere sine bestillingsverk og prosjekter, sier festivalsjef Ragnhild Menes. På Kongsberg medvirket hun på Anja Lauvdal og Thomas Strønens prisvinnerverk i 2022 og 2023 og hun er også ofte å høre med Trondheim Jazzorkester.

Årets prisvinner har også markert seg som organisator. Hun har startet opp og er kunstnerisk leder for «Ungdommens impro-orkester», og ikke minst var hun en av de som etablerte OJKOS (Orkestret for jazzkomponister i Oslo) i 2018, og hun både komponerer og arrangerer for dette bandet  – som  har vist seg å være et viktig kraftsentrum i norsk jazz og en utviklingsmotor for unge komponister og musikere. Prisvinneren fikk nyheten for et par uker siden. – Jeg har flere ganger tenkt at jeg må sjekke når jeg må reise for å være på utdelingen i Kongsberg, men så har jeg tenkt at «Nei, jeg tror jeg har drømt jeg» sier Henriette Eilertsen, og fortsetter – Jeg er veldig takknemlig gleder meg til å vise masse kul musikk på jazzfestivalen i 2025.

DNB-prisen er en av de mest høythengende prisene innenfor norsk jazz. Prisen er på kr 200.000, og som del av prisen inviteres prisvinneren tilbake til festivalen året etter for å gjøre en rekke konserter. I fjor var det bassist og komponist Per Zanussi som mottok DNB-prisen, og han kan ses med flere prosjekter på årets festival; bestillingsverket Liminal Beings, Særingfest fredag, Zanussi4.

Kongsberg Jazzfestivals musikerpris er ikke en pris som gis for lang og tro tjeneste, men en pris med en dobbel intensjon – både å anerkjenne den musikalske innsatsen til nå, og å gi prisvinneren et stimulerende puff framover. Vi setter pris på det som er gjort – og har store forventninger til det som kommer. Prisen gis først og fremst til musikere som har satt et personlig stempel på sitt musikalske uttrykk. Musikken må være av høy kvalitet og skille seg ut i det musikalske landskapet.

Foto: Kongsberg jazzfestival/Lise Margrethe Nilsen