Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

A Love Supreme – The Complete Masters

Vi blir aldri ferdig med John Coltranes mesterverk «A Love Supreme», blir vi vel?

salt peanuts* har allerede omtalt femtiårs-jubileet for innspillingen av det som er en av jazz-historiens aller viktigste plater.

For alle oss med et nært og inderlig forhold til saksofonisten som ble født i Hamlet, North Carolina i 1926 og sovnet inn i New York i 1967 bare 40 år gammel, står denne plata som det alle ypperste av moderne improvisert musikk. Fremdeles – femti år etter – lyder musikken frisk og ny.

For alle oss har det vært et sterkt ønske å være med på prosessen, å forstå hvordan denne banebrytende suiten ble til, til å se hvordan den ble utviklet fra Coltranes innledende planlegging og tanker om verkets budskap, gjennom hva som skjedde i studio, hva som ble endret ved over-dubbinger – og hvordan tanken om å invitere flere musikere til opptakene de to dagene.

Det er mange elementer i «A Love Supreme» som peker videre, via Coltranes verk «Meditations» og videre til dobbelt-kvartetten «Ascension». Det å få et dypest mulig innsyn i hvordan «A Love Supreme» ble til, er den ultimate «våte» drømmen for mange av oss. Og bare så det er sagt: Ashely Kahns bok med samme tittel besvarer selvfølgelig noen spørsmål, men er svært langt fra nok! Ikke bare vil vi stille spørsmål til han konklusjoner, vi har lenge ønsket å høre de samme kildene som han bygger sine vurderinger på.

I siste instans har vi helt siden vi hørte plata for første gang, ønsket å sitte på veggen i Rudy van Gelders studio i New Jersey disse to dagene i desember 1964. Hva var det Coltrane kom med til studioet? Hva skjedde gjennom disse to dagene? Hva betød disse dagene for hvordan det endelige verket framsto da det ble offentliggjort i februar 1965?

Og endelig, i 2015, åpner Impulse det de har av opptaks-materiale! I samarbeid med Ravi Coltrane.

Den 5. november 2015 slippes nemlig ei plate som etter forhåndsomtalen vi har fått skal gi oss alle opptakene i van Gelders studio den 9. og 10. desember 1964. Endelig skal vi få høre de u-dubbede versjonene av satsene «Acknowledgement» og «Psalm», endelig få alle seks «teikene» med Archie Shepp 10. desember!

Under den misvisende tittelen «A Love Supreme – Complete Masters» lover Verve Music oss at vi endelig vil få alt som foreligger av materiale fra disse to dagene, inkludert den mono-miksede utkast-versjonen av opptakene som Coltrane tok med seg hjem for å vurdere den endelige utformingen av albumet.

Gjennom en 3-CD utgivelse får vi alle de opptakene som ble gjort i studio disse to dagene, samt en gjengivelse av albumet i sin opprinnelige form. I tillegg får vi live-versjonen fra Antibes i 1965, som jo allerede er offentlig gitt ut som del av 2002-utgivelsen «A Love Supreme – DeLuxe Edition».

Sammen med utgivelsen vil vi dessuten forhåpentligvis få flere av Chuck Stewart’s nylig avdekkede bilder fra disse opptakene, se denne artikkelen i tidsskriftet til Smithsonian.

Men dette er – selvfølgelig – ikke nok! For virkelig å fullføre bildet for oss Coltrane-galninger, gir vi i salt peanuts* deg det følgende:

I 2005 la slektningene til Naima Coltrane, Coltranes første kone (og mor til Saeeda – NB!! NERD  alert!) ut en masse materiale etter Coltrane for salg gjennom auksjonsselskapet Guernsey, deriblant flere opptak av Coltrane, bl.a. fra ALS-opptakene.

Jazz-forskeren Barry Kernfeld ga en beskrivelse av dette materialet, før det ble trukket fra salg etter rettmessige krav fra Coltrane-familien. Kernfelds beskrivelse av materialet har han seinere, etter at denne ble trukket fra Guernsey’s auksjonskatalog, offentliggjort i tidsskriftet «Names & Numbers». Artikkelen er nå tilgjengelig på Kernfelds egen webside.

Kernfelds artikkel gir oss den beskrivelsen av opptakene fra «A Love Supreme» som idag er ansett som den kanoniske beskrivelsen av strukturen på teipene fra disse to dagene. Denne versjonen dannet da også grunnlag for den versjonen som er gjengitt i det ultimate Coltrane-referanseverket, «The John Coltrane Reference». Dette er dermed også den versjonen vi håper at vi nå får komplett gjennom denne utgivelsen.

Men, og det er et viktig men! Intet av dette svarer oss på hvilket materiale det var Coltrane kom til van Gelders studio med. Men heldigvis, blant det materialet som ble lagt ut ved auksjonen i 2005 var det et før dette ukjent manuskript av «A Love Supreme» fra Coltranes hånd.

Manuskriptet ble lykkeligvis innkjøpt av the Smithsonian i Washington, DC, og er dermed tilgjenglig for offentligheten. Dokumentet gir et utfyllende innblikk i Coltranes initielle ideer om det som ble hans sentrale verk «A Love Supreme».

Nedenfor er det gjengitt en digitalisert versjon av dette manuskriptet. For å se en fullskala versjon av dokumentet, klikk på figuren.

ALS Manuscript_2

Skriv et svar