Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Årets første artistslipp fra Sildajazz

Sildajazz fyller 35 år i 2022 og etter to år med publikumsbegrensninger vender festivalens fullformat tilbake i august! «Sildajazz er distriktets største og mest samlende musikkarrangement» sier daglig leder Andreas Risanger Meland. «Det ligger i festivalens DNA å ønske å gi et kvalitetstilbud til flest mulig. I år skal vi igjen fylle byens gater og konsertlokaler, og gi et tallrikt publikum store musikkopplevelser. Det er bare å glede seg!» Festivalen går i 2022 av stabelen 10-14. august.

Fra før er det kjent at festivalen tjuvstarter feiringen av jubileumsåret med å invitere Jan Garbarek Group og Trilok Gurtu til byen allerede 15. mai. Salget til konserten med Pat Metheny trio på festivalens åpningsdag 10. august er også godt i gang.

I årets første artistslipp byr vi på et knippe aktuelle og kritikerroste artister fra både USA og Norge.

De som har sett Daniela Reyes spille, glemmer det ikke med det første. Det er noe med de skjøre og litt vindskeive sangene hennes. Hun formidler med en kombinasjon av intens tilstedeværelse, stor musikalitet og en selvsikkerhet som gjør et sterkt inntrykk på publikum. Reyes har bakgrunn fra mange sjangere, men hennes særegne låter hører kanskje mest hjemme en plass mellom viser og jazz. Da hun slapp debutalbumet «Engangsdager»1. oktober 2021, var det til et sjeldent ras av fantastiske anmeldelser. «Et imponerende låtskrivertalent», konkluderte Aftenposten, og trillet 6 på terningen. Daniela har også rukket å være gjest i Lindmo på NRK, der hun spilte debutlåten «Usikker musiker».

Stian Carstensen tar en av fjorårets mest kritikerroste plateprosjekter til scenen under Sildajazz! Albumet «Musical Sanatorium» var resultatet av en fem år lang innspillingsprosess, og inneholdt bidrag fra blant andre Todd Terje, Jacob Collier og Mike Patton (Faith No More). Genierklærte Carstensen er blant annet kjent som ledestjernen for det kritikerroste bandet Farmers Market. Musikken er dramatisk og storslagen med instrumentkombinasjoner som aldri tidligere har vært hørt. Stian ble nylig nominert til Nordisk råds musikkpris.

Amerikanske Maria Schneider har i løpet av de siste tretti årene satt dype spor i jazzverden med sin musikk og sin mesterlige orkestrering. Hun har samarbeidet med Gil Evans, Sting, og ikke minst spilte hun en viktig rolle på David Bowies siste album «Darkstar». Nå kommer den Grammy-vinnende komponisten og bandlederen Maria Schneider til Haugesund med Oslo Jazzensemble og storverket Data Lords. Dette kan fort bli den kolossale konsertopplevelsen du ønsker deg i 2022!

Trompetisten Mathias Eick gjestet sist Sildajazz i 2020 med sin bevegende og inspirerte hyllest til Miles Davis sin udødelige klassiker «Kind of Blue». Det var rett og slett en triumf av en konsert, som det snakkes om fortsatt. Når han i år vender tilbake til festivalen er det med egen musikk, og et fininnstilt band bestående av noen av landets aller flotteste musikere. Eick har vært på veien med Jaga Jazzist, Motif, Manu Katché, og spilt med både Chick Corea og Pat Metheny. Det siste tiåret har hans eget band vært den viktigste prioriteringen. At Eick har nådd et stort publikum også utenfor jazzens indre kjerne burde ikke overraske noen. Musikken hans inviterer deg inn. Det flyter alltid en elv av gode melodier, farger og stemninger gjennom Eicks univers.

Pianisten Craig Taborn fra Minneapolis, Minnesota likestilles med legender som Keith Jarrett og Paul Bley. Han har hatt en bratt oppadgående karrierekurve de siste tjue årene. Hvis man skal bruke sportsterminologi så er han for øyeblikket verdens-éneren i manges bok! Taborn har spilt på langt mer enn 90 album med andre artister, og har så langt gitt ut 11 egne album. Nå er han tilsynelatende overalt, og er en ettertraktet musiker som har spilt med «alle» på jazzscenen: fra Bill Frisell og John Zorn, til Dave Holland og Tomasz Stanko. Albumet «Avenging Angel» fra 2011 ble genierklært av kritikere i The Guardian og New York Times. I oktober 2021 kom konsertalbum «Shadow Plays» som viser med tydelighet at vi har med en stor pianist og improvisatør å gjøre.

Mer info finner du på festivalens hjemmeside

Skriv et svar