Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Årets jazz i følge Down Beat og jazzkritikere verden over

Den 62. kritikeravstemning i det amerikanske jazzmagasinet Down Beats regi foreligger i bladets augustnummer.Det er en del overraskelser på listene i år (igjen), bl.a. at årets album ble vokalisten Céline McLorin Salvants «Womas Child» (Mack Avenue). Salvant er en strålende vokalist på standardsporet, og platen er fin, men årets plate? Vi er ikke så sikre på det.
I jazzens «Hall Of Fame» havner gitaristen Jim Hall denne gangen, vel fortjent, men at årets jazzartist er vokalisten Gregory Porter…?

Årets gjenutgivelse ble Miles Davis «Miles At Fillmore – Miles Davis 1970: The Bootleg Series Vol. 3» (Columbia/Legacy) og årets jazzgruppe ble Wayne Shorter Quartet.

Det er ikke akkurat overflod av nordiske musikere på listene, men gledelig nok, finner vi noen spredd rundt på de mange listene. I klassen for sopransaksofon finner vi Jan Garbarek et stykke ned på lista, mens Jane Ira Bloom topper. I barytonsaksofonklassen finner vi Mats Gustafsson på en hyggelig 3. plass, etter Gary Smulyan og James Carter, mens «halv-nordmann» John Surman befinner seg på en 10. plass.

I klassen for fløytister finner vi Juhani Aaltonen inne på lista, en del stemmer unna den suverene vinner, Nicole Mitchell, og i klassen for elbass, finner vi Ingebrigt Håker Flaten.
I fiolinklassen figurerer stadig danske Svend Asmussen på listene (det begynner vel å bli noen år siden sist han spilte noe særlig offentlig?), mens Marilyn Mazur er godt inne på perkusjonslisten.

Virkelig interessant blir det når man går over i avdelingen for «Rising Stars», en gruppe vi trodde var forbeholde unge, lovende musikere. Her topper riktignok Céline McLorin Salvant (bildet) lista over årets artist, mens et band som The Cookers (med en gjennomsnittsalder som ligger et stykke over «middagshøyden») kommer rett etter 3 Cohens og Mary Halvorson Trio på listen over årets grupper. På trompetlisten finner vi Mathias Eick på lista, mens Mats Gustafsson er inne på tenorsaksofon-listen. På barytonsaksofonlista finner vi både Mikko Innanen og Fredrik Ljungkvist, riktignok et godt stykke etter Colin Stetson, og listen over gitarister inneholder både Lage Lund (på en god andre plass), Raoul Björkenheim og Jacob Bro. I klassen for keyboards er Bugge Wesseltoft med og på basslisten finner vi både Arild Andersen (like ung og frisk) og Ingebrigt Håker Flaten. Islandske Skuli Sverrisson er med på elbass-lista, både Nils Økland og Ola Kvernberg er inne på fiolin, mens Tord Gustavsen figurerer på lista over komponister.

Vi gjør oppmerksom på at ingen nordiske journalister har vært med på å avgi stemmer.

Skriv et svar