Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Årets Palæ Bar Jazzpris går til pianisten Henrik Gunde

Palæ Bar Jazzpris er en tradisjon i København. Hvert år, på første dag av Copenhagen Jazz Festival deles den ut til en musiker en kritikertung jury mener har fortjent 25 000 kroner.

Prisen er en av Danmarks største jazzpriser, og prispengene kan brukes til akkurat det prismottakeren ønsker.

Årets prisvinner, pianisten Henrik Gunde, kommer opprinnelig fra Esbjerg, og er utdannet ved Vestjysk Musikkonservatorium. Nå er han å høre over hele Danmark, spesielt med sitt prosjekt «Gunde On Garner», hvor han tolker pianisten Erroll Garner, der han spiller alle de flotte låtene som om Erroll Garner selv hadde spilt dem. Det er noe for enhver og det er mildt sagt underholdende når swing – evergreens, slagere, viser og poplåter puttes i Henrik Gundes gryte med Garner! Dette kan bl.a. høres på hans liveinnspilling «Live At Jazz Cup».

Gunde har spilt med bl.a. Radions Big Band, Lisa Nilsson, Fredrik Lundin, Tom Harrel, Billy Cobham og Jimmy Heath.

Men det er i trioen, Henrik Gunde Trio, at han virkelig blomstrer. Trioen har eksistert siden 1994 og har opptrådt mer enn 200 ganger, dels som trio, men også som rytmegruppe for forskjellige solister, storband og kor. Trioen har spesialisert seg på den legendariske pianisten Erroll Garners utadvendte spillestil, med fokus på den helt unike «swing» som kjennetegnet nettopp Garners fantastiske trioer fra midten av 40-årene fram til midten av 70-tallet. Repertoaret består hovedsakelig av originale arrangementer av Erroll Garner, men trioen leverer også selv flotte versjoner av populære evergreens.

Palæ Bar har hatt jazz både på scenen og i høytalerne i mer enn 30 år, og jazzen har vært en vesentlig del av den rette «Palæ-stemningen». Her kan man overvære stedets avslappende live-konserter med noen av Danmarks beste jazzmusikere i sentrum, eller man kan besøke stedet og ta et glass bayer og «en lille» og høre på god jazz fra anlegget. Stedet er en sjelden oase i det Københavnske uteliv, og enhver som besøker byen, og som har et snev av jazzinteresse, bør stikke innom.

Det var jazzen og kjærligheten til denne musikkformen som fikk Palæ Bars tidligere eier, Jannick Christensen til å innstifte prisen i 1990.

Prisen blir, som sagt, utdelt første dag under byens gedigne jazzfestival, og de fleste prisvinnerne kommer etter hvert opp på veggen i tegneren Jørgen Saabys flotte og originale strek, på bakveggen, ikke langt fra det store sorthvittfotografiet av Dexter Gordon som ung.

Salt-peanuts gratulerer Gunde med prisen!

Skriv et svar