Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Årets unge norske jazzmusikere 2024

8 norske band spiller om å bli Årets unge norske jazzmusikere 2024

Blant over hundre søkere er åtte unge, lovende band plukket ut til å delta i Jazzintro 2024. Gjennom vinteren og våren spiller de på noen av landets største jazzklubber, og under Moldejazz i juli vil ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere 2024.

En rekke av landets fremste jazzmusikere har tidlig i sine karrierer deltatt i Jazzintro. Lanseringsprogrammet har blitt en prestisjetung visning- og introduksjonsarena for unge, profesjonelle musikere. Bandet som til slutt blir kåret til Årets unge jazzmusikere 2024 vil i tillegg til tittel få en festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

– Vi har hatt rekordstor søknadsmengde til Jazzintro denne gangen, antallet var nær doblet fra tidligere år. Det ble mye musikk for juryen å lytte seg igjennom, men ikke minst spennende å høre hva som gror i norsk jazz, forteller prosjektleder Aleksander Haugen.

Den første runden av Jazzintro arrangeres på Bergen Jazzforum 22. februar. Der spiller ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes. På Stavanger Jazzforum 29. februar møtes Lightning Trio og tuvahalseband, og SUPERSPREDER og Coincidences spiller på Dokkhuset i Trondheim 17. mars, og siste innledende runde blir med Bliss Quintet og Philip Granly TrioNasjonal jazzscene i Oslo.  Juryen, som består av profilerte norske jazzmusikere, sender ett band fra hver av rundene videre til finalen under Moldejazz. I 2024 består juryen av Ellen Brekken, Dag Arnesen, Eldbjørg Raknes og Jakop Janssønn.

Følgende band deltar i Jazzintro 2024:

Bergen Jazzforum 22. februar:

ASQ // AMUND STENØIEN QUARTET
Amund Stenøien (Trondheim) – vibrafon, komposisjoner, Steinar Heide Bø (Trondheim) – trommer, Gard Kronborg (Oslo) – akustisk bassgitar, Joakim Rainer Petersen (Bodø) – piano

I eksplosivt samspill og en drømmende, pop-aktig klang har Amund Stenøien funnet sin egen sound. Fundamentert i moderne amerikansk swing og kontrapunkt, frigjør Stenøien potensialet som ligger i en stram form gjennom sterke, sangbare melodier i møte med intrikate harmoniske og rytmiske strukturer. Med voksende innslag av gospelprogresjoner og ostinater fra klubbmusikk, plasserer kvartetten seg innenfor den amerikanske jazztradisjonen i 2024. ASQ har spilt over et dusin konserter i inn- og utland de siste årene, blant annet på Oslo Jazzfestival, Edinburgh Jazz & Blues Festival og Jazzfest i Trondheim, både som kvartett og nylig med Lage Lund som gjest. Kvartetten slapp sitt debutalbum «Coming to Pass» i 2023 på Sonic Transmission Records.

Schemes
Brede Sørum (Ranheim/Trondheim) – saksofon, Oliver Skou-Due (Danmark) – piano, Bendik Løland Lundsvoll (Gjerdrum) – kontrabass, Veslemøy Narvesen (Kristiansand) – trommer

Schemes er en eksplosjon av energi, maskert som en jazzkvartett, med base i Trondheim. Musikken er ukonvensjonell og kontrastfylt med intrikat og gjennomkomponert låtmateriale, ofte bundet sammen av lengre improviserte partier. Kvartetten henter sin inspirasjon fra både amerikanske og europeiske strømninger, og har klare referanser til klassisk impresjonisme og dagens moderne jazz-scener. Med sterkt fokus på et intenst og lyttende samspill presenteres musikken med åpenhet for alt av impulser og musikalske referanser – helheten blir dermed fylt av ytterpunkter og byr på en uforutsigbar reise inn i Schemes’ univers.

Stavanger Jazzforum 29. februar:

Lightning Trio
Sondre Moshagen (Vinstra) – piano, Kertu Aer (Estland) – kontrabass, Steinar Heide Bø (Trondheim)- trommer

Lightning Trio er en energisk pianotrio, som med lyriske melodier, vakre harmonier og rytmisk driv utfordrer lytterne. Trioen utforsker et spekter av stiler og utrykk gjennom egne komposisjoner, fra 80-tallets popmusikk og intens modaljazz, til 1900-tallets klassiske kunstmusikk. Samspillet preges av spilleglede og nysgjerrighet, som gir rom for uventede og kreative løsninger som oppstår i øyeblikket. Musikerne møtes ved jazzlinja i Trondheim høsten 2022, og er kjent fra band som PESH, ASQ og When I Return.

tuvahalseband
Tuva Halse (Molde) – fiolin, synth og vokal, Sara Fjeldvær (Hitra/Trondheim) – vokal, Emil Storløkken Åse (Trondheim) – gitar, Oda Steinkopf (Stanghelle) – bass, Øyvind Leite (Trondheim) – trommer

Tuvahalseband er et kollektiv unge musikere med base i Trondheim og Oslo, som spiller komposisjonene og tekstene til fiolinist Tuva Halse. Med en raffinert blanding av nordisk jazz, pop og klassisk kunstmusikk, presenterer de låter som bringer assosiasjoner vel så mye til Kvernberg som til Bach. Ensemblet befinner seg i en lydverden hvor det elektroniske møter det akustiske, og hvor det og kalde og introverte møter det ekspressive og energiske. Tekst og improvisasjon er sentrale elementer i komposisjonene, som strekker seg fra det melankolske til det lekende – fra det melodiske til det åpne. Bandet møtes på Jazzlinja i Trondheim i 2020 og slipper til høsten sitt debutalbum «nemesis/cruel».

Dokkhuset, Trondheim 17. mars:

Coincidences
Leah Engevold (Gjøvik) – keys og vokal, Georgia Wartel Collins (Sverige) – kontrabass, Jomar Jeppsson Søvik (Åros, Asker) – trommer og elektronikk, Kristina Fransson (Førde) – trompet, elektronikk og vokal

I det Oslo-baserte bandet Coincidences hylles tilfeldighetene. Hvert møte, sammentreff og bomtreff – det som gjør livet litt ekstra spesielt. For en nysgjerrig, men ubesluttsom sjel sitter ofte igjen med en følelse av at tilfeldighetene tar valg som bevisstheten aldri ville hatt mulighet til å ta. Bandet er satt sammen av musikere med ganske ulik musikalsk bakgrunn, og sammen utforsker de kontrastene mellom akustisk og elektronisk, naturlig og syntetisk. Her møtes jazzverden, improvisasjon, elektronikk og pop i komposisjoner av trompetist Kristina Fransson. Alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig.

SUPERSPREDER
Miriam Namtero Kibakaya – vokal, Mona Krogstad – tenorsax, Amalie Dahl (Danmark) – alt- og barytonsax, Guro Kvåle – trombone, Oliver Skou-Due (Danmark) – keys, Oda Steinkopf (Stanghelle) – bass, August Glännestrand (Sverige) – trommer

SUPERSPREDER beskrives som en uimotståelig og smittsom kraft som får hele kroppen til å røre seg. Musikken er et energikraftverk med store temperaturskifter og høyt temperament, med innslag av punk, hiphop, frijazz, electronica og pop. På scenen lager musikerne en sonisk og fargerik hage, med forskjellige kompositoriske organismer, der tekstene har flere undertoner av blant annet samfunnskritikk og ungdommelig angst, innpakket i humor og en liten dose galskap. Musikerne i bandet er fra Norge, Sverige og Danmark og alle har bakgrunn fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

Nasjonal jazzscene, Oslo 3. april:

Bliss Quintet
Oscar Andreas Haug (Arendal) – trompet, Zakarias Meyer Øverli (Oslo) – sax, Benjamín Gísli Einarsson (Island) – piano, Gard Kronborg (Oslo) – bass, Rino Sivathas (Molde) – trommer

Lekent samspill og energisk tilstedeværelse kjennetegner Bliss Quintet, hvor dramatiske og sentimentale ballader, fengende fanfare-lignende hornriff, komplekse rytmer og åpne harmoniske landskap er sentrale temaer. Bandet har fokus på lekende samspill, vill og energisk tilstedeværelse, og elementer av fri improvisasjon i tråd med anerkjente nordiske band som Atomic og Masqualero. Høsten 2023 utgav Bliss Quintet albumet «Glasshouse» på Jazzland Recordings, og de har de siste årene turnert aktivt i Europa med konserter i Italia, Tyskland, Belgia og Nederland, og på festivaler som Moldejazz og Jazzahead.

Philip Granly Trio
Philip Edwards Granly (Stavanger og Ski)- piano, Håkon Huldt-Nystrøm (Lillesand) – kontrabass, Trym Karlsen (Skotbu) – trommer

Philip Granly Trio utforsker den klassiske pianotrioens yttergrenser i en samling originale komposisjoner signert Granly. Lytterne inviteres inn i et energisk, variert og lekent landskap med musikalske overraskelser, heftig groove, friimpro, swinging jazz og høystemt kammermusikk. Inspirasjonsmaterialet er hentet fra Granlys oppvekst som klassisk pianist, og inneholder nikk til både Chopin, Bach, Kapustin og Stravinskij. Trioen har holdt på siden 2018 og har spilt på bl.a. Jazzfest Trondheim, Nasjonal jazzscene og Dokkhuset. Sommeren 2023 spilte de inn sitt debutalbum som etter planen kommer ut i 2024. Albumet inneholder både trio-låter og et verk skrevet for 9 musikere med bakgrunn fra både klassisk og jazz.

Lanseringspakke med festivalturné og mentorprogram
Drøyt tjuefem år etter det hele startet, er Jazzintro lansert i en noe endret utgave. Flere samarbeidspartnere har kommet inn, de innledende rundene er lagt til nye arenaer, og lanseringspakke og -turné har fått nye rammer.

Fem av landets største jazzfestivaler har vært samarbeidspartnere siden starten. Nå er festivalsamarbeidet utvidet ytterligere med flere av de store festivalene, der Årets unge jazzmusikere vil være på plakaten under festivalsesongen 2025.

Som tidligere vil Norsk jazzforum legge opp en mentorordning for Årets unge jazzmusikere. Denne lages i samarbeid med musikerne selv etter ønsker og behov, og kan inneholde blant annet møter med bransjeaktører for en introduksjon til livet som profesjonell musiker, tilrettelegging av møteplasser og nettverksbygging samt opplegg for kunstnerisk utvikling.