Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Art Ensemble of Chicago kommer til Kongsberg jazzfestival

Det er en drøm for enhver jazzfestival å presentere det legendariske kultbandet Art Ensemble of Chicago. Men spenningen rundt en gjenoppliving av et såpass markant og originalt band som Art Ensemble, vil by på en rekke utfordringer. Riktignok er både trommeslageren Famadou Don Moye og saksofonisten Roscoe Mitchell fremdeles med i bandet, men hvordan vil det egentlig låte, uten Joseph Jarman, Lester Bowie og Malachi Favors?

For noen år siden hadde de en reunion, med trompeteren Corey Wilkes og bassisten Jaribu Shahid, som ikke låt i nærheten av originalen, så får vi se hvordan de fremstår på Kongsberg Jazzfestival.

Helt fra starten i 1960-åra har Art Ensemble of Chicago hatt en helt spesiell posisjon hos svært mange dedikerte jazzelskere. Bandet er i utgangspunktet et frijazzband, men trekker elementer fra hele jazztradisjonen, og mye annen musikk også, inn i musikken sin. Det musikalske uttrykket er ekstremt variert; det kan være følelsesfylt, kaotisk, hardtswingende, energisk og grenseoverskridende. Og det er aldri kjedelig!

– Da den sjeldne muligheten om å få Art Ensemble of Chicago til Kongsberg bød seg, slo vi like gjerne til med to konserter, sier medlem av programkomiteen, Ståle Liavik Solberg entusiastisk.

Bandet skal spille på Energimølla midnatt fredag og lørdag under jazzfestivalen.

Saksofonisten Roscoe Mitchell var en av grunnleggerne av AACM (Association for the Advancement of Creative Music). Ut av dette miljøet grodde Art Ensemble of Chicago fram. Fra første tone stod bandet fram som noe helt spesielt. Alle musikerne spilte mange forskjellige instrumenter, og påkledning og ansiktsmaling gjorde konsertene til visuelle opplevelser også. Nylig spilte bandet tre kvelder på det velrenommerte spillestedet Café Oto i London. Publikums begeistring var så enorm at de øyeblikkelig ble engasjert til tre nye konserter i oktober. Men før den tid blir det to konserter på Kongsberg!

Roscoe Mitchell (saksofoner, fløyte), Hugh Ragin (trompet, flygelhorn, pikkolotrompet), Junius Paul (bass), Don Moye (trommer)

Kongsberg Jazzfestival fredag 7. juli og lørdag 8. juli kl 24:00 – Energimølla

Skriv et svar