Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Blow Out Fest 2023: Hva, hvor og når

Hva: Blow Out Festival 2023 – fire dager med improvisert musikk fra øverste hylle.

Når: 23.- 26. august – konsertstart 20:00 hver dag
Hvor: Café Mir – Toftes gate 69, 0552 Oslo

Festivalsommeren er ikke over, og denne uken barkes det sammen til ny Blow Out-festival på Mir i Oslo. På programmet står internasjonale stjerner som Matana Roberts, Tomeka Reid, Hamid Drake og William Parker og opptil flere av Norges skarpeste improviserende hjerner.

Festivalen som arrangeres for fjortende gang i 2023 er for andre år tilbake på nye Café Mir, på samme adresse som gamle Café Mir (Toftes gate 69 der altså). På denne festivalen må ingen velge mellom favoritter eller skynde seg fra sted til sted, her er det bare å finne seg en plass og åpne ørene.
Formatet er stort sett uendret, fire sett hver dag (tre lange og to korte på lørdagen), bestående av eksisterende band, ad-hoc – konstellasjoner (eller hva med eksisterende band som spiller sammen i ad-hoc konstellasjon?), solosett, ringrever og relativt nye tilskudd til improscenen. Festivalens styrke ligger i den høyst kuraterte programmeringen og er et resultat av et nitidig stykke arbeid av folkene bak festivalen.

Årets program er satt av Jonas Cambien, Guoste Tamulynaite, Amalie Dahl, Magnus Skavhaug Nergaard og kontinuitetsbærer Ståle Liavik Solberg, som var med på å starte festivalen, i samarbeid med Konsertforeninga.  Alle fem er utøvende musikere, og tar med seg sitt kunstneriske virke inn i programmeringen. Resultatet er en festival som løfter blikket både fremover og oppover, samtidig som rekkefølgen på settene er sydd sammen med publikums opplevelse i fokus. For Konsertforeninga, som forøvrig fyller 25 år som konsertarrangør i år, er festivalen blitt et flaggskip: «En kveld på Blow Out-festivalen skal være idealet av en god live-opplevelse, spør du meg, og det synes jeg ofte vi får til» sier festivalprodusent og daglig leder Tine Hvidsten. «Kombinasjonen av programmeringen, den gode stemningen som de fantastisk bra folkene på Mir skaper i og bak baren og et eksepsjonelt lydhørt publikum gjør at dette er en opplevelse som aldri kan gjenskapes noe annet sted, minst av alt hjemme i stua til folk. Så her er det bare å komme seg på festival».

Saksofonist Amalie Dahl er ny i programgruppa og har dette å si om årets festival: «Det er første gang jeg har vært med og kuratert Blow Out, og nå gleder jeg meg helt vilt til det nå endelig går av stabelen.I likhet med de andre i gruppa ser jeg frem til et variert program av internasjonalt kaliber, og ikke minst til å oppleve festivalstemningen inne på Mir. Hvis jeg skal trekke frem et høydepunkt så gleder jeg meg helt enormt til å høre trioen med Tomeka Reid, Sofia Jernberg og Farida Amadou».
Jonas Cambien har allerede noen år på baken i festivalledelsen og ser i likhet med mange frem til en gjenforening med gjengen i DNA. AND? og Hamid Drake, som møttes for første gang på festivalen på i 2018 (bilde) «Jeg husker konserten for fem år siden med som et høydepunkt i Blow Out – historien, så gleder meg sykt til å høre dem igjen i år».

Hamid Drake og William Parker spiller i tillegg med trioen Anja Lauvdal initierte som prisvinner på Kongsberg jazzfestival i fjor. Konserten de spilte der ble intet mindre enn enstemmig bejublet og nå får man altså sjansen til å høre dem i Oslo. Parker på sin side åpner festivalen sammen med Miman, bestående av Andreas Røysum, Egil Kalman og Hans Kjorstad. Cambien trekker også frem festivalens solokonserter. «Vi har noen ekstremt sterke solo-sett på programmet også med blant annet Matana Roberts og Tomeka Reid, og Jennifer Torrence og Viktor Bomstad som spiller kortere solosett i kjelleren på lørdag»

Festivalen fortsetter samarbeidet med Ungdommens Improorkester, et ungdomsenseble som ble startet av Østnorsk jazzsenter i 2021. I år blir det samtidsmusikkgruppa Lemur (Bjørnar Habbestad, Lene Grenager, Hild Sofie Tafjord og Michael Duch) som skal få utfordre ungdommen til improvisasjonsbasert samspill. For både Blow Out og Østnorsk jazzsenter er dette et naturlig og nødvendig samarbeid, i følge daglig leder ved sistnevnte, Kari Grete Jacobsen: «Jazz er en musikkform hvor unge musikere lærer gjennom å lytte til og spille med eldre og etablerte musikere. Slik føres tradisjoner videre fra generasjon til generasjon, og nye uttrykk og personlige stemmer oppstår og utvikles. Derfor er det utrolig viktig at Blow Out-festivalen legger så godt til rette for nettopp slike møter – og at de slipper ungjazzerne til på festivalscenen. I den korte uka festivalen pågår oppstår unike musikalske møter som kan få stor betydning for unge musikere. Og ikke minst får alle vi entusiastiske publikummere ta del i den helt spesielle energien som oppstår i nye og ferske bandkonstellasjoner.»

Det hele går av stabelen denne uka, onsdag 23. til 26. august, på Café Mir i Toftes gate 69 på Grünerløkka.
https://konsertforeninga.ticketco.events/no/nb/e/blow_out__festival_23

Foto: DNA? AND? by Dawid Laskowski
Blow Out Festival 2023 — Program
Onsdag 23. august:

*Miman og William Parker (Andreas Røysum, Hans Kjorstad, Egil Kalman og William Parker)
*Inga Stenøien, Håvard Skaset og Ferdinand Bergstrøm
*Rachel Musson og Jonas Cambien
*Space Trio (Lisa Ullén, Elsa Bergman og Anna Lund)

Torsdag 24. august:
*Frode Gjerstad og Raymond Strid
*Tomeka Reid, Sofia Jernberg og Farida Amadou
*Matana Roberts solo
*Anja Lauvdal, William Parker og Hamid Drake

Fredag 25. august:
*Ungdommens improorkester og Lemur
*Tomeka Reid solo
*DNA? AND? og Hamid Drake
*Amalie Dahl, Vidar Johansen, Nina de Heney og Steve Noble

Lørdag 26. august:
*Brutter og Sheriffs of Nothingness (Christian Wallumrød, Fredrik Wallumrød, Kari Rønnekleiv og Ole Henrik Moe)
*Jennifer Torrence solo
*Music For Whales og Else Olsen Storesund (Marcus Wärnheim, Georgia Wartel Collins og Else Olsen Storesund)
*Viktor Bomstad solo
*REOLÔ (Anders Røine, Hans Kjorstad, Rasmus Kjorstad og Hans Hulbækmo)

Skriv et svar