Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Eventyrlige Asbjørnsen på Anjazz

ANJAZZ, HAMAR, DAG 1, 9. MAI: Ikke at Hilde Louise Asbjørnsen gjorde meg helt mo i knea, men det var ei sedvanlig god, historisk pakke aspirerende jazzdronning Hilde Louise leverte som åpningskonsert i Teatersalen i Hamar da Anjazz 2024 ble sjøsatt på selveste Kristi Himmelfart.

Det var så absolutt i «quindenes» tegn hele konserten, som og markerte fratreden til Anja Katrine Tomter etter 20 år i førersetet for denne unike festivalen. Leder i Norsk Jazzforum Gry Bråtømyr sto opp med hyllest, både av avgående og ny leder Helene Eggen. Og minte oss på at i Norge er det vel 30 festivaler som kaller seg jazzfestival, og Anjazz har vært den aller første «kvinnedrevne».  Som om ikke det skulle være nok; Hamars ordfører Vigdis Stensby gav i muntre ordelag medvind til både årets festival og videre samarbeide i så måte. Før det braket løs!

Og det ble myke brak, sånn sett, med «Stardust» og Hilde Louise Asbjørnsen, og om noe skulle kunne betegnes som «brak» må det vel være trommeslager Hermund Nygård sine rytmiske kaskader, og det var mye av hans briljans som gjorde konserten til en god, kvalitativ opplevelse. Ikke på noen måte til forkleinelse for den ikoniske sangerinne og frontkvinne, som har gjort det til sitt varemerke å gjenskape klanger, sanger og fraseringer til noen av tidenes store jazzkvinner, som Bessie Smith, Billie Holiday, Marilyn Monroe, Mae West, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Edith Piaf og vår egen gigant Bokken Lasson.

Ikke hørt om Bokken? Søster til Oda, dristig og kreativ og med egen landsdekkende turné til sjølkost i 1895, der hun gikk 50 kr i underskudd, Men hva gjorde Bokken? Reiste ut i Europa og ble gigastjerne. Og vel hjemme igjen startet hun Chat Noir og sang nye, bitende ironiske viser hver dag uka igjennom i en periode, i alt hundrevis av låter.
Av disse fikk det ærede Anjazzpublikum høre et par, blant annet en gruoppvekkende sak om kvinnen på sin balkong som vannet sine blomster hver dag til tross for utallige drapsforsøk. Og som sterkt påkrevet ekstranummer; Høvedøen!

Hovedøen-låta endte med forlis, men det gjorde langt i fra denne frodige temakonserten. Der Anders Aarum var både høy og lav i hatten med sitt tangentfulle tonefølge, og godeste Aarum har en egen plukk-touch-teknikk som illuderer gitar på en nydelig måte. Bassist Jens Fossum er eleganten der bak som både krydrer og «løper» i sitt særdeles dedikerte og tilrettelagte komp, mens den like så ballroomelegant-kledde Hermund prikker inn sin auditive ekvilibrisme og skaper små eventyr hver gang han slipper til. Hilde Louise er ei raus dame, og selv om vi kjenner mye til både låtene og tematikken etter NRK-konserter og hyppig konsertering rundt om i det ganske land blir vi betatt av hennes formidlingsevne, av fraseringene og kontakten med sitt publikum. Anjazz intet unntak!

Juicy historier fra både Mae West, Bessie Smith og vår egen Bokken Lasson er fornøyelig, og kanskje vi ikke fikk hele historien på den «svarte» måten, om narkotika, prostitusjon og overgrep, men da er det viktig det Hilde Louise Asbjørnsen gjør; ivaretar juvelene innen vår ikke så altfor fjerne musikkhistorie.

Artig i en teatersal som tidlig på 60-tallet gav meg store, kulturelle dypdykk som Kirsten Langboe, Folk og røvere i Kardemomme By og Robert Normann, som var riksteaterets faste musiker på turné. Ærverdige Hamar Teater – glimrende plass og omgivelser for en intim jazzfestival. Som durer videre med Knut Reiersrud, Tord Gustavsson, Judith Hill (også torsdag), Marius Neset, Linda Eide og mye mer til og med lørdag, og mye av dette kan du lese rapporter om på salt peanuts*.

Tekst og foto: Ole Foss


Hilde Louise Asbjørnsen


Anders Aarum


Jens Fossum


Hermund Nygaard