Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Da Dave Liebman hørte Trane

I en fascinerende artikkel av Dave Kaufman i AllAboutJazz, forteller saksofonisten Dave Liebman om hvordan han opplevde å høre John Coltrane første gangen som 15-åring i New York. Liebman tok med seg sin unge «date» Julie på Birdland i februar 1962.

John Coltrane spilte da på Birdland i to uker – fra torsdag 8. til onsdag 21. februar – med sin kvintett. Det vil si med McCoy Tyner, Jimmy Garrison, Elvin Jones – og med Eric Dolphy som femtemann på laget!

Liebman beskriver det som en «double bill» med Bill Evans Trio, med Chuck Israels og Paul Motian. Det var derimot en «triple bill», i tillegg til disse to gruppene opptrådde også Clara Ward and the Ward Gospel Singers hver kveld som første sett.

Liebman sier at så lenge Bill Evans spilte «I don’t think I heard or concentrated on a note. All I remember is that he had his head straight down, no talking to the people and really soft. It looked like these guys were in a living room. I didn’t really think much about it». Det synes ikke som om det (bare) var daten Julies skjønnhet som ødela konsentrasjonsevnen.

For da Coltrane et al. kom på scenen ble det noe annet, Liebman «felt that power, that spirit and the intensity of the band. It just felt honest with no pretense, no phony shit… just the real deal. … It just seemed so deep and meaningful. … That night basically set the course of my life».

Kanskje vil du tro at det går litt i ball for Liebman med tidslinja, da han uttaler at Coltrane og bandet på slutten av et sett begynte på ei låt han ikke kjente. Julie påsto at «it comes from the show Sound of Music … She said: «that’s ‘My Favorite Things’ that Julie Andrews sings». Og Liebman fortsetter «me, the great expert, replied that these heavyweight jazz guys don’t play corny stuff like that!»

Men vi som kjenner til det som var framtida denne kvelden på Birdland vet at det selvfølgelig var «My Favorite Things»! Så sier du at, vent … Julie kan ikke ha sagt det. Filmen med Julie Andrews i hovedrollen som Maria kom jo ikke før i 1965! Broadway-showet åpnet riktignok i 1959, men der var det jo Mary Martin som spilte Maria og framførte «My Favorite Things». Og du vil ha helt rett.

Men Julie vil også ha rett. For hun har godt kunnet si dette. Aller første gangen Julie Andrews framførte «My Favorite Things» offentlig var nemlig lenge før filmen var påtenkt – og langt mindre Andrews’ rolle i den. Og det var bare noen uker før denne konserten på Birdland i februar 1962.

På det populære «Garry Moore Show» på CBS TV sin Christmas Special i desember 1961 framførte hun nemlig sangen fra den da velkjente Broadway-musikalen offentlig! Med navnelikheten mellom Liebmans 15-årige «date» og Julie Andrews er det ikke utrolig å tenke seg at hun ville ha husket det, fem-seks uker seinere.

Uansett: Ville det ikke vært fantastisk å ha vært med Dave og Julie på Birdland, møtt Pee Wee Marquette i døra, og hørt musikken til Evans og Coltrane en av disse februar-kveldene i 1962? Cuba-krisen var åtte måneder inn i framtida, og John Glenn var i ferd med fly jorda rundt i Mercury-kapselen Friendship 7.

Og mens Miles Davis syntes å ha mistet trykket, sto John Coltrane mer og mer fram som den som tok modaljazzen til nye høyder – ikke minst gjennom bruken av den «corny» Sound of Music-låta «My Favorite Things» med et tema spilt over en e-moll-akkord. Ei låt som Coltrane hadde spilt på konserter i hvert fall siden juli 1960 – det første opptaket jeg kjenner til er fra Showboat i Philadelphia 18.-23. juli dette året. Dette var låta der Coltrane gjorde sopransaksofonen til et viktig instrument i moderne jazz igjen. Vel den første som virkelig fornyet sopranen etter Sidney Bechet.

Det utrolige er at vi selv i dag – 54 år seinere – faktisk kan oppleve en smak av det som skjedde. Den kjente radiolytteren Boris Rose gjorde fra ca. 1950 til langt opp i 60-årene opptak av live radioprogrammer som ble sendt fra New Yorks jazzklubber.

Lørdagene 9. og 16. februar tok han opp henholdsvis 45 minutter og en og en halv time fra mellombølgestasjonen WADO sine sendinger fra Birdland med «Symphony» Sid Torin. Programmene ble sendt live på radio rett etter midnatt, og dermed teknisk sett på den 10. og 17. februar.

På denne måten har det overlevd 45 minutter fra den 9./10. februar og en halv time fra den 16./17. med Coltrane-kvintetten. I tillegg kommer også et opptak av Bill Evans-trioen på den siste datoen. På min utgave av opptaket av Coltrane-kvintetten fra 16. februar er det dessuten to sekunder innledningsvis med the Clara Ward Singers!

Det skal her også sies at om du har 7-CD-boksen «John Coltrane – Live Trane – the European Tours» fra 2001, så har du allerede Boris Roses opptak av radioprogrammet fra Birdland den 9./10. februar. På CD 2 i dette settet er de tre første sporene – Mr. P.C., Miles’ Mode og My Favorite Things – feilaktig beskrevet som å være fra Norman Grantz’ Jazz at the Philharmonic-konsert i Hamburg 25. november 1961.

Av en eller annen grunn har disse tre sporene fra et radioopptak fra Birdland, 9. februar 1962, i New York havnet i Norman Granz’ JATP-arkiv. Opptak fra en av de kveldene vi kan forestille oss at Dave Liebman sitter i Birdlands «peanut gallery» med sin Julie.

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar