Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Dansk-svensk pris til Caroline Henderson og Jan Lundgren

I år har det dansk-svenske kulturfondet valgt å hedre to etablerte stjerner på den dansk-svenske jazzscenen: den danske jazzsangerinnen Caroline Henderson og den svenske pianisten Jan Lundgren. Formålet med fondet er å fremme særlig fremstående, kulturelle personer og kunstnere.
I motivasjonen trekker man fram de to sine unike kunstneriske bidrag og evner:

«Begge kunstnere repræsenterer en tæt forbindelse til deres ophav og samtidig har de en åbenhed mod verden og dens jazzscener (…) Begge kunstnere repræsenterer ligeledes en jazzscene, som står midt i globaliseringens krydsfelt mellem den nordiske tone og en verdensmusik, der omfavner et rigt spektrum af genrer».

«Jazzen fick tidigt fotfäste både Sverige och Danmark och har blivit en integrerad del av vår gemensamma kultur och uttryck, därför är det extra roligt att mottagarna av utmärkelsen i år är lika hemmastadda både i Danmark och Sverige», skriver styreleder for det dansk-svenske kulturstiftelsen Catherine Lefebvre i en pressemelding.
Jan og Caroline deler en premiesum på 50.000 danske kroner.
Prisutdelingen finner sted 10. mars ved den svenske ambassaden i København.

Caroline Henderson er født den 28. februar 1962 i Stockholm, og er en svensk/amerikansk pop- og jazzsangerinde, som fik sitt gennembrud som del af popgruppen Ray Dee Ohh, og som siden da har udgitt ni soloplater, hvorav den seneste, «Den danske sang» nylig le sluppet på Stunt Records.

Hun er datter en av en svensk mor og en amerikansk far. Hun flyttede fra Sverige til København i 1983 og sang som ung i flere jazzband. Sammen med Maria Bramsen slo hun i 1989 gjennom i Danmark med popgruppen Ray Dee Ohh. Da gruppen gikk ble oppløst, startet hun en solokarriere med albumet «Cinemataztic» i 1995, som vant ikke mindre enn syv danske Grammy-priser og inneholdt hits som «Kiss Me Kiss Me» og «Made In Europe».

Oppfølgeren «Metamorphing» fra 1998, disco-coveralbummet «Dolores J – The Butterfly» fra 2000 og den mer eksperimenterende «Naos» fra 2002, hadde ikke helt samme kommersielle gjennomslagskraft. Men hennes karriere fikk et løft med jazzplatene «Don’t Explain», «Made In Europe», «Love Or Nothin’» og «No. 8».

Jan Lundgren ble født i 1966, og er jazzpianist, booker på Jazzhus Montmartre i København og festivalleder på Ystad Jazz festival i Sverige. Han har gjort en rekke plateinnspillinger i eget navn, pluss en rekke samarbeidsprosjekter med andre musikere, så som den italienske trompeteren Paolo Fresu og den franske accordeonisten Richard Galliano. Han har gjort prosjekter med musikken til Jan Johansson, en juleplater på norsk og svensk med Georg Wadenius og Arild Andersen, og fra hans debut med platen «Comclusion» som kom i 1994, og fram til i dag, finner vi hans navn på ca. 50 plateinnspillinger. Og ved siden av leder han Ystad Jazz Festival, som er i ferd med å bli en viktig jazzfestival i Syd-Sverige, og han booker musikken på det legendariske Jazzhus Montmartre i København.

Tekst: Jan Granlie

 

Skriv et svar