Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

De har vundet DMA Jazz 2016

BREMEN TEATER, KØBENHAVN: Det amerikanske valg er langt fra det eneste betydningsfulde event, der fylder i folks bevidsthed disse dage. Mandag blev dansk jazz eksempelvis fejret med et stort awardsshow på Bremen Teater, og 8 priser blev uddelt.

650 publikummer kunne nyde jazzen fra salen, og P8 JAZZ’ lyttere fulgte med under kanalens live-transmission af hele showet. Den altid oplagte Master Fatman styrede slagets gang, og ifølge entertaineren, er jazzen intet mindre end en af årsagerne til, at verdens stadig eksisterer.

«Det er jazzens skyld, at verden ikke er gået under. Det kræver lydhørhed, tilstedeværelse og opmærksomhed, som ikke meget andet gør i dag. Det skal jazzen have et stort, varmt og tykt tak for!»

Den store vinder
Den helt store vinder under årets DMA Jazz er trompetist og komponist Jakob Buchanan (bildet) med hans værk ’Buchanan Requiem’, der vandt både prisen for Årets Danske Jazzudgivelse og Årets Danske Jazzkomponist.

«På én gang sublimt, overraskende og fascinerende». Sådan beskrev juryen vinderværket og supplerede med at «påvirkninger fra jazz, klassisk, big band og kormusik forenes til et moderne mesterværk, der føles meget personligt og spirituelt».

Jakob Buchanan selv var overrasket og rørt over at modtage de prestigefyldte priser.

«Jeg er meget stolt og glad, og det samme er min familie. Det betyder alt. De har jo oplevet op- og nedture og set, hvor tidskrævende sådan et projekt er, og hvor meget opmærksomhed det kræver. Jeg tror, vi alle ønsker at blive anerkendt en gang imellem», forklarer en glad Jakob Buchanan, der også synes, det var sjovt at stå på scenen efter fire år som nomineret.

Fortryllende univers
I kategorien Årets Danske Vokaljazzudgivelse vandt den færøske sangerinde Eivør sammen med komponist Peter Jensen og DR Big Band. Udgivelsen «At The Heart Of A Selkie» blev rost for både at udfordre og udforske stemmens muligheder i musikken og at invitere lytteren ind i et fortryllende univers.

Derudover modtog unge Kathrine Windfeld og hendes Big Band prisen for Årets Nye Danske Jazznavn. Årets Danske Særudgivelse gik til Boujeloud, som blev rost for at spille jazz med trash, freejazz og afrobeat-afstikkere, og Børnejazzprisen blev overrakt Jazz Five, der også vandt prisen i 2014.

For fjerde år i træk uddelte P8 JAZZ deres pris til en ildsjæl, der har styrket jazzen lokalt eller på landsplan, og som fortjener et ekstra skulderklap. P8 JAZZ Prisen gik i år til Kresten Osgood.

Sidst, men slet ikke mindst, blev årets Live Jazz-arrangør hædret. Publikum, musikere og andre jazzelskere har gennem oktober kunne stemme på deres yndlings Live Jazz-arrangør, og de fleste stemmer til Live Jazz Danmark Prisen blev i år sat på Røde Roses Kaffebar på Balders Plads i København.

Dansk jazz er helt speciel
Igen i år var den traditionelle jury skiftet ud med et 15 mands akademi, som bestod af udvalgte jazzmedier, musikere, organisationer og venues.

Programchef for den polske festival Katovice City of Gardens, Martyna Markowska, har fulgt den danske jazzscene de sidste par år, og i år sad hun som en del af DMA Jazz-akademiet. Martyna Markowska er meget begejstret for den danske jazzscene og kigger gerne mod nord, når hun booker bands:

«Den danske jazzscene har udviklet sig til at være meget speciel de seneste år, både kantet og modig. Danmark har f.eks. en helt exceptionel kvindelig jazzscene. Kvinder, der eksperimenterer og improviserer på et så højt niveau er svære at finde i resten af verden. Vi har set det i aften både mellem vinderne, men også blandt de optrædende», understreger Martyna Markowska.

Vinderne af Danish Music Awards Jazz 2016

Årets Danske Jazzudgivelse
Jakob Buchanan: «Buchanan Requiem»

Årets Danske Jazzkomponist
Jakob Buchanan: Buchanan Requiem

Årets Danske Særudgivelse
Boujeloud: «Candy Prince»

Årets Danske Vokaljazzudgivelse
Eivør, Peter Jensen & DR Big Band

Årets Nye Danske Jazznavn
Kathrine Windfeld Big Band: «Aircraft»

Børnejazzprisen
Jazz Five

P8 JAZZ Prisen
Kresten Osgood

Live Jazz Danmark Prisen
Balders Plads – Røde Roses Kaffebar

Tekst: JazzDanmark
Foto: Pow Ager

Skriv et svar