Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Den første Olav Dales-minnepris til Bergen Big Band

Under første kveld av Nattjazz 2015 ble Olav Dales-minnepris delt ut for første gang. Og det ble en begivenhetsrik kveld for Bergen Big Band som både spilte en sentral rolle i årets åpningskonsert OBRA og ble den første mottakeren av utmerkelse.

Etter at Olav Dale gikk bort alt for tidlig, bare 55 år gammel i oktober 2014, gikk mange ulike støttespillere sammen for å opprette et minnefond til ære for den høyt verdsatte saksofonisten og bandlederen. 

Minneprisen er et samarbeid mellom Vestnorsk jazzsenter, Nattjazz og stiftelsen Olav Dales Minnefond. Prisen skal gå til personer eller grupper som har gjort en spesiell innsats for jazzens fremme på Vestlandet.

Prisen består av et trykk laget av Vossa-kunstneren Sveinung Iversen og 25 000,- kroner.

Den første mottakeren av Olav Dales minnepris er en institusjon som har vært med på å prege jazzmiljøet i Bergen og på Vestlandet i snart 25 år. Bergen Big Band har hatt en betydelig internasjonal aktivitet, men viktigst av alt i denne sammenhengen: De har spilt en viktig regional rolle, og har spilt på nær sagt alle små og store konsertscener i Hordaland, så vel som i Rogaland og Sogn og Fjordane.

Prismottakeren har en funksjon langt ut over det å spille konserter: En sentral målsetning for storbandet er å være en jazzmusikalsk motor og inspirator i hele regionen, og bidra til nyskaping og rekruttering gjennom å inkludere unge musikere.

Det har hele veien vært viktig for storbandet å representere en jazzmusikalsk bredde, fra tradisjonelle uttrykk til kunstmusikk, og alt i mellom – og å kombinere tradisjonelle uttrykk med nyskapende og spennende prosjekter. Mottakeren har vært særlig opptatt av å bidra til at det skrives ny musikk for større orkester, og å sørge for dokumentasjon av musikken.

Prisvinneren er en bærebjelke i det Vestnorske jazzmiljøet, og det var derfor naturlig og riktig å overrekke den første Olav Dales-minnepris til Bergen Big Band. Dag Arnesen tok i mot prisen på vegne av storbandet.

Juryen har bestått av:
Karin Gjelsten, Øyvind Gjelsten Dale, musiker og sønn av Olav Dale, Jon Skjerdal, festivalsjef Nattjazz, Nina Torske, daglig leder Vestnorsk Jazzsenter

(Foto: Oddbjørn Steffensen/Nattjazz)

Skriv et svar