Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Den ferske Grammy-vinneren Samara Joy kommer til Moldejazz

Grammy-vinnerne Samara Jay (bildet) og Snarky Puppy, Dave Holland New Quartet, Hedvig Mollestad med Cortex og Noriaki er klare for Moldejazz 2023

Det fremstår som et lite «scoop» når Moldejazz kan offentliggjøre det nye stjerneskuddet Samara Joys aller første Norgeskonsert bare tre dager etter at kun mottok to grammy-priser for «Best New Artist» og «Best Jazz Vocal Album». Også ferske Grammy-vinnende Snarky Puppy er tilbake på festivalen ni år etter sin Moldejazz-debut. Tidligere residerende artist Dave Holland kommer tilbake til Moldejazz med en helt ny kvartett, årets residerende Hedvig Mollestad vil gjøre et konsert-samarbeid med Cortex og vi får litterær jazzklubb med Noriaki på avslutningslørdagen. I tillegg til dette vil Astrid S bli hovedartisten på Romsdalsmuseets utescene torsdag 20. juli.

Samara Joy
Det er ikke ofte, men innimellom dyrkes det frem vokalister som helt naturlig slutter seg til rekken av tradisjonsbærende jazzsangere. Tross sin unge alder har Samara Joy allerede rukket å samarbeide med en rekke profilerte musikere, turnert mye, og vunnet flere konkurranser, blant annet Sarah Vaughan International Jazz Vocal Competition. Dette toppet seg da hun nylig mottok to Grammy-priser for «Best New Artist» og «Best Jazz Vocal Album».  Hun har vært et hett navn i «junaiten» en god stund. Det er en begivenhet når hun gjør sin aller første Norgeskonsert på årets Moldejazz!
Samara Joy – vokal, Luther Allison – piano, Evan Sherman – trommer og Michael Migliore – bass

Snarky Puppy
Noen artister har gjennom årene blitt «oppdaget» av det norske publikummet på Moldejazz. De som var til stede på Teateret Vårt i 2014 den kvelden Snarky Puppy fylte lokalet til randen med både folk og spilleglede, vet mye om hvordan et relativt ukjent ti-mannsband klarte å etablere seg i folks bevissthet med «groov» og tidløs presisjon. Plutselig snakket «alle» om bandet. Etter ni år er de endelig tilbake i byen og det med fersk Grammy-pris under armen!
Snarky Puppy ble startet i 2004 av bassist, produsent og multi-instrumentalist Micheal League. Siden den gang har bandet blitt raskt etablert som et av de mest populære navnene på den internasjonale jazzhimmelen. Beskrevet av League selv som et popband som improviserer mye, med blåsere, uten vokalister. I senter av det hele står grooven, presisjonen – magiske synth-soloer og heftig blås. Snarky Puppy tilfører noe til musikkformen jazz som skiller seg fra det meste annet. Det blir en heftig åpning på jazzuka når Snarky Puppy entrer Sparebank 1 SMN-scenen i Alexandraparken på åpningsdagen!

Dave Holland New Quartet
Bassisten, bandlederen og komponisten Dave Holland er en av jazzens store personligheter. Siden slutten av 1960-tallet har levert en rekke sentrale bidrag til musikkens utvikling. Han er også en ekte Moldejazz-venn noe som ble befestet ved hans residensskap i 2011. Foruten å samarbeide med en rekke av jazzens største stjerner, ikke minst Miles Davis, har Dave Holland i mer enn femti år ledet egne band fra storband til kammerensembler. Karrieren er dokumentert gjennom en omfattende diskografi som innbefatter både egne klassikere som «Conference of the Birds» og som medvirkende på Miles Davis’ «Bitches Brew» og «In a Silent Way».
Det er derfor store forventninger når Dave Holland for første gang på lenge har samlet en ny kvartett. Spesielt spennende er kanskje samarbeidet med den briljante pianisten Kris Davis. Hun gjorde et knippe duokonserter med Holland som var så vellykket at de bestemte seg for å videreutvikle kompaniskapet. Davis er en pianist som makter å gjøre i utgangspunktet utfordrende musikk både tilgjengelig og engasjerende. Med tillegg av strålende Nasheet Waits på trommer og Jaleel Shaw på alt- og sopransax ligger alt til rette for en spennende norgespremiere med Dave Hollands nye band i et lekent akustisk uttrykk.

Hedvig Mollestad med Cortex
Siden 2007 har Cortex som en gjentagende årlig syklon herjet store og små steder i både Norge og Europa med sin velartikulerte, høyoktane og rufsete vals mellom postbop, frijazz og modale frekkheter. Som bandnavnet antyder, har de sans for strukturell utforskning og sansenes samspill med hjernens funksjon, noe som kommer frem på flere av plateutgivelsenes tematiske oppbygning. Således er de like dyktige på å skape reiser i bilder som reiser i lyd.

Etter at Cortex spilte på Blow Out-festivalen i Oslo i 2022 og Hedvig Mollestad opptrådte som gjest, var veien kort for å foreslå et samarbeid på Moldejazz. Vi gleder oss til å få oppleve en annen side av Mollestad i selskap med den dypt rotfesta «bopcore»-gjengen i Cortex!
Hedvig Mollestad Thomassen – gitar, Cortex: Thomas Johansson – trompet, Kristoffer Berre Alberts – tenor- og barytonsaxofon, Ola Høyer – bass og Dag Erik Knedal Andersen – trommer

Noriaki
I 2017 ga Molde-poeten Endre Ruset ut boken Noriaki, bestående av haiku-dikt inspirert av den japanske skihopperen Noriaki Kasai. Skihopp er kjent for å være vanskelig å mestre – man må få til mye riktig på kort tid for å få til et godt hopp – og det samme kan sies om haiku, sågar også om improvisert musikk.
Siden 2014 har Noriaki eksistert som et levende kunstprosjekt i form av en te-seremoni, som Endre Ruset og Stian Omenås har utarbeidet sammen med multi-kunstneren Karin Augusta Nogva. I 2022 ønsket de å lydfeste Noriaki-prosjektet og fikk med seg pianist Jon Balke som har vært med å utvikle Noriaki til den konsertformen vi skal få oppleve i Teatret Vårt på avslutningslørdagen kl 14.00, det etter hvert tradisjonelle tidspunktet for «litterær jazzklubb».
Diktene er både storslåtte og detaljorienterte på samme tid. Fylt av følelse og ettertanke, som sammen med bildebruken og klangene tar publikum med på en reise gjennom øyeblikk i Noriakis liv, som også speiler seg i lytterens eget liv. Tungt og lett på samme tid, slik som skihopperen. Ta sats og kom på konsert!

Les mer på moldejazz.no

 

 

Skriv et svar