Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Det meste er klart for en forsinket Vossa Jazz 2021

Vossa Jazz, som arrangeres på Voss, ca. en times kjøring øst for Bergen, ble på grunn av koronaen, avlyst i 2020. Og da festivalen 2021 skulle arrangeres i weekenden før påske, var Norge relativt nedstengt. Men i stedet fror å avlyse enda et år, bestemte festivalledelsen seg for å utsette festivalen til enten pandemien hadde roet seg, eller at de fleste av nordmennene var fullvaksinert. Så derfror er det klart for nok en Vossa Jazz i dagene 24. til 26. september.

Festivalen vi ofte kaller «vårens vakreste eventyr» blir dermed et av høstens høydepunkter, og selv om programmet er preget av norske artister, vil vi også få et gjenhør med den amerikanske vokalisten Sheila Jordan i duo med bassisten Cameron Brown, som også gjestet festivalen i 2017 med en forrykende konsert. Sheila Jordan kan godt kalles en veteran, siden hun er godt oppe i 90-årene (hun er født 18. november 1828), og er en av de vokalistene som bare blir bedre og bedre. Hun har alltid vært en av de store historiefortellerne innenfor jazzen, og Charlie Parker kalte henne «the singer with the million ears». Hun var på Voss første gang i 1983, som vokalist i pianisten Egil Kapstads tingingsverk «Epilog – Bill Evans in memoriam», og hver gang man hører henne viser hun en enorm livsglede og sjarme på scenen. Og sammen med Cameron Brown, som vi har hørt med blant ander Art Blakey, Chet Baker og, ikke minst, Don Pullen/George Adams Quartet, er en samarbeidspartner som passer perfekt for Jordan.

Festivalens høydepunkt hvert år, er Tingingsverket, som i 2020 ble gitt til bassisten Ingebrigt Håker Flaten. Han har siden midten av 90-årene vært en av de mest sentrale musikerne på den norske jazzscenen, i tillegg til at han har fått et relativt stort navn internasjonalt gjennom flere internasjonale prosjekter. Han hadde opprinnelig satt sammen et internasjonalt band for denne konserten, men måtte på grunn av koronaen ty til et norsk «hold», noe som på ingen måte vil forringe kvaliteten. Prosjektet har han kalt for (EXIT) KNARR, og med på scenen har han med seg den danske altsaksofonisten Mette Rasmussen, tenorsaksofonisten og bassklarinettisten Atle Nymo, gitaristen Oddrun Lilja, den svenske pianisten Oscar Grönberg, trompeteren Eivind Lønning og de to trommeslagerne Veslemøy Narvesen og Olaf Olsen. Så her blir det bare å feste setebeltene og gjøre seg klare!

Hele programmet finner du på festivalens hjemmeside vossajazz.no, men her følger noen av de konsertene de utskremte fra salt peanuts* kommer til å være til stede på, og som du kan lese dagsrapporter fra, om du ikke er av de heldige som har klart å komme seg til Voss:

Fredag 24. september:
Fliflet/Hamre feirer for eiga dør
Hildegunn Øiseth Quartet
Skarbø Skulekorps
Gard Nilssen Acoustic Unity
Needlepoint
Jaga Jazzist

Lørdag 25. september:
Espen Berg Trio
Sagn (Arild Andersens bestillingsverk fra 1990)
Sheila Jardan/Cameron Brown
Moksha
Hedvig Mollestad Trio
Valkyrien Allstars

Søndag 26. september:
Siril Malmedal Hauge
Irene Tillung med Ti på Taket
Mathias Eick – Kind of Blue
Ingebrigt Håker Flaten – Tingingsverket 2021

Skriv et svar