Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Det meste klart for Vossa Jazz

Så er det klart for «vårens vakreste eventyr» igjen. For 50. året kan man ønske velkommen til «tri heile dager til ende» med jazz og annen spennende musikk på Vosssevangen. Og programmet for årets festival er, kanskje, sterkere enn noen gang – i alle fall på fredagen, hvor man skal være relativt skizofren for å rekke over alle de konsertene man gjerne skulle.

Hele programmet finner du på vossajazz.no, men vi føler det er på sin plass med en rask gjennomgang av hva vi i salt peanuts* mener man bør få med seg i dagene 31. mars til 2. april.

I 1996 gjorde trompeteren Nils Petter Molvær sitt bestillingsverk Labyrinter i Voss Idrettshall. Dette verket utviklet seg videre til platen Khmer, som ble en stor salgssuksess for Molvær og plateselskapet ECM. Og nå er han tilbake på Voss med verket, og det er bare å glede seg til fredag 31. mars klokken 18:00!

Og etter det, er det bare å kaste seg ut i det! Denne første kvelden er det mange høydepunkter, og vi anbefaler massene til å starte med det relativt nye prosjektet Mariam Wallentin & Vestnorsk Jazzensemble. Wallentin kjenner mange som vokalist i duoen Wildbirds & Peacedrums og mastodonten Fire! Orchestra! Og det relativt nystartede Vestnorsk Jazzensemble er en samling av noen av de beste jazzmusikerne med tilhold på Vestlandet. Vi hørte prosjektet på jorårets Sildajazz i Haugesund, og vi var særdeles fornøyd med det vi fikk høre der.

Vossa Jazz er kjent for alle «tingingsverka» de presenterer hvert år. Og i år starter det med et av de mest spennende trioene på den norske jazzscenen, nemlig Moskus (Anja Lauvdal, Fredrik Luhr Dietrichson og Hans Hulbækmo) i møte med Mari Kvien Brunvoll (vokal, elektronikk med mere) og Stein Urheim (vokal, gitar, elektronikk). Nytt prosjekt, ny musikk og et intenst samspill!

«Brumlebassen» og trommeslageren Paal Nilssen-Love har, gjennom en del år, styrt og regjert over bandet Large Unit. De har utgitt ei røys med plater og turnert over store deler av verden med det store ensemblet. I versjonen Large Unit EthioBraz, samarbeider de med musikk- og dansegruppa Fendika fra Etiopia pluss den nederlandske gitaristen Terry Ex. Dette blir heftig, tøft og energisk!

Et av de tøffeste, norske jazzbanda de senere årene har vært Team Hegdal. Med saksofonisten Eirik Hegdal i front, og med André Roligheten (s, cl), Ole Morten Vågan (b) og Gard Nilssen (dr), er det bare å feste setebeltene og forberede seg på en himmelsk jazzreise.

Men det stopper ikke med det. Chicago-trommeslageren Hamid Drake er en av våre favoritter bak trommene. Og også han kommer til Voss med et stjernelag. Bandet Hamid Drake’s Turiya har den siste tiden hyllet harpisten og inspiratoren Alice Coltrane på en rekke konserter rundt om i verden. Og senest de var i Norge gjorde de en himmelsk konsert på Oslo jazzfestival. I bandet finner vi mye av kremen i den amerikanske improvisasjonsmusikken pluss vår egen Jan Bang på live elektronikk.

FGra Italia kommer sopransaksofonisten Roberto Ottaviano er kanskje ukjent for de fleste i Norge. Men han er et stort navn internasjonalt. Han kommer til Voss med sitt band Eternal Love, med blant annet pianisten Alexander Hawkins og bassklarinettisten Marco Colonna, og bare det burde være nok til at massene møter opp for å høre bandet. Vi har hørt dem både i Tampere og i Umeå, og kan garantere en strålende forestilling!

Og om ikke det var nok, så kommer også det norsk/svenske bandet The End tilbake til Voss. Dette er et av saksofonisten Mats Gustafssons viktigste prosjekter, hvor han sammen med den ubeskrivelig dyktige vokalisten Sofie Jernberg, saksofonisten Kjetil Møster, gitaristen og bassisten Anders Hana og trommeslageren Børge Fjordheim avslutter denne kvelden med et hardtslående sett nede i Pentagon på Park hotell.

På lørdagen kan man ta det litt roligere i svingene, for fredagen har nok vært i overkant tøff for de fleste. Denne dagen kan man for eksempel starter med vinnerne av fjorårets JazzIntro, Joakim Rainer Trio, eller med vokalisten Sinikka Langelands tolkninger av Jon Fosses tekster sammen med saksofonisten Trygve Seim, trompeteren Mathias Eick, bassisten Mats Eilertsen og trommeslageren Thomas Strønen, før mn får presentert 100 år med folkemusikk på 90 minutter av stjernelaget Landslaget for spelemenn. Deretter kan man vandre til den fine Osasalen for å høre den danske vokalisten Nana Rashid som har plateslipp for sin nye plate Music for Betty. Dette blir en «nedpå», sart og fin konsert, som vil få hjernecellene og kroppen tilbake på plass, før man gjør seg klar for årets «Tingingsverk», som har fått tittelen I, og som blir ledet av gitaristen og komponisten Oddrun Lilja. Hun er en av de mest brukte gitaristene i Norge de senere årene, etter at man først la merke til henne sammen med Bugge Wesseltoft for noen år siden. Hun har samlet et band med dyktige, norske musikere, og i tradisjonens tro, vil dette bli et av høydepunktene på årets festival.

I bandet Angrusori finner samtidskomponisten og organisten Nils Henrik Asheim, som i tospann med den tsjekkiske fiolinisten, vokalisten og komponisten Iva Bittová har rekomponert og omarbeidet romsonger i retning samtidsmusikk og improvisasjon. Dette er et spennende prosjekt man bare må få med seg med musikere fra Rogalandsregionen og Balkan, hvor utgangspunktet er Stavanger-ensemblet Kitchen Orchestra.

Så må man jo bare innom Pentagon igjen for å høre Bushman’s Revenge (Even Helte Hermansen -gitar, Rune Nergaard – bass og Gard Nilssen – trommer). Få litt påfyll av heftig, rocka jazz tror vi trengs på denne tiden av døgnet. Men vil man avrunde lørdagen litt roligere, kan vi anbefale kvartetten Source, som kommer til Voss for å feire sitt 30-årsjubileum. Trygve Seim, Øyvind Brække, Mats Eilertsen og Per Oddvar Johansen – et norsk stjernelag!

Søndagen er ingen dag for å sove lenge. Da skal man nemlig møte opp i Osasalen til konsert klokken 11:30 med den danske trioen Kjærgaard/Bruun/Westergaard! Søren Kjærgaard på piano, Jonas Westergaard på bass og Peter Bruun på trommer. Nedpå, vakkert, kreativt og ettertenksomt. Be There!

Det Stavangerbaserte ensemblet Significant Time har laget plate hvor de tolker vossapoeten Per Sivles tekster i utgivelsen Vossastubbar. Og dette får vi servert i Osasalen denne søndagen. Og det tror vi blir vakkert!

Deretter blir det nok et gjenhør på Voss. I 1990 gjorde bassisten Arild Andersen «tingingsverket» Sagn. Dette var et prosjekt hvor den norske folkemusikken, sånn som vokalisten Kirsten Bråten Berg fremførte den, ble kombinert med jazz i sin beste utgave. I 1990 ble dette er gedigen suksess, og platen med musikken har virkelig tålt tidens tann etter den tiden. Og nå kommer Andersen tilbake til Voss med verket, og i bandet finner vi Kirsten Bråten Berg (vokal), Bendik Hofseth (s), Frode Alnæs (g), Bugge Wesseltoft (p, keys) og Thomas Strønen (dr). Kommer til å bli et strålende gjenhør!

Men Vossa Jazz sitt 50-årsjubileum er mye mer enn dette. Sjekk ut hjemmesiden vossjazz.no og få info om alle konsertene, og start planleggingen av «vårens vakreste eventyr».

 

 

 

Skriv et svar