Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Dølajazz på Lillehammer, Norge fra 16.-19. oktober

Den gamle, norske OL-byen, Lillehammer, har også en jazzfestival. Den har slitt seg gjennom flere ustabile år, men har de senere årene stabilisert seg som et fint lyspunkt i høstmørket.

I år har man tre artister som preger forsiden av festivalprogrammet, Islandske Messoforte, den norske trompeteren Mathias Eick og den norske bluesgitaristen Vidar Busk.

Men det som gjør Dølajazz til en spesiell festival, er det man kaller JazzIncubator. Her inviterer man unge band fra hele Norden til konserter. Litt etter samme idé som 12 Points-festivalen i Dublin. I år får man besøk av Charlottas Burnin’ Trio fra Sverige (torsdag), det Trondheimsbaserte bandet Shark Attack (torsdag) og Oslobaserte Hippo Act (torsdag), Hegalodon fra Trondheim (fredag), Oslobandet Close The Trace (fredag), Trondheimsbandet Fieldfare (fredag), Stavangerbandet Martin Noddeland Kvintett (lørdag), Trønderbandet Østfrost (lørdag), og Rohey (lørdag) fra Jazzlinja i Trondheim.

JazzIncubator ble lansert høsten 2003 som et ledd i en fornyet strategi for DølaJazz – lillehammer Jazzfestival, og et ønske om å satse på unge talenter. DølaJazz inviterer unge jazzstudenter, dekker reise og opphold og gir dem en unik scene. I tillegg ønsker vi å utfordre studentene innen medie- og kulturproduksjon ved Høgskolen i Lillehammer (HiL) til å organisere og dokumentere. Det første året deltok 6 band over 2 dager, alle fra jazzutdanningen i Trondheim. Allerede året etter ble utdanningsinstitusjonene i Oslo, Bergen og Kristiansand innlemmet, og JazzIncubator ble utvidet til 9 band over 3 dager. Fra 2008 gikk vi utenlands. Da ble musikere også fra Danmark, Sverige og Finland invitert til Nordic JazzIncubator. Noe som ble fullført ved at Island kom med fra 2011. Året etter ble hele Europa med.

JazzIncubator vekker stor interesse langt utenfor festivalens grenser. Det viktigste er selvsagt
at den smeltedigelen som oppstår når studenter fra Europas jazzutdanninger møter hverandre er svært innovativ, inspirerende og fruktbar. Det ser vi ikke minst ved at incubatorband finnes igjen på jazzscenene både i inn- og utland.

Den andre grunnen er at JazzIncubator er med på å utvikle og profesjonalisere nye jazzarrangører. Det er nemlig studenter ved bachelorstudiene i Kulturproduksjons- ledelse (KLP) ved HiL som er arrangementsansvarlige for Jazzincubator. I tillegg er studenter ved Produksjons- og prosjektledelse (PPL) og flerkameraproduksjon (FLP) ved HiL, gjennom profesjonelle lyd- og filmopptak, filmer, streamer, og der igjennom dokumenterer Jazzincubator.

Mange av disse musikerne vil på sikt oppnå internasjonal status, og denne dokumentasjonen er derfor svært viktig. DølaJazz og HiL ser det som viktig at denne dokumentasjonen vil bli systematisert og overført til Norsk Jazzarkiv.

Ellers kan Dølajazz 2014 skilte med det norske bandet Bjørn Alterhaug Quintet, med Alterhaug på bass, Jon Pål Inderberg (bs), Frode Nymo (as), Vigleik Storaas (p) og Erik Nylander (dr). Her får vi streit bop- og cooljazz fremført av strålende musikere. (Fredag)

Tromsøvokalisten Marit Sandvik kommer med bandet Nova Onda med vakker vokaljazz fra nord før Mathias Eick spiller i Kulturhuset Banken. (Fredag).

Fredag spiller også vinnerne av årets JazzIntro – Monkey Plot, før vi får swingende, nyskapende jazz med Kåre Nymark jr, med et bandbestående av kremen av musikere innenfor denne sjangeren.

Lørdag åpner med den lokale saksofonisten Magnus Bakken, som for en stund siden vendte hjem fra studier på Berklee. På Dølajazz møter han trommelegenden Jon Christensen.

Deretter kan man få med seg Lillehammer Storband med Camilla Granlien, Vegard Vårdal og Inge Gjerve i kirkekonsert, som nok vil bli preget av gjestenes folkemusikkbakgrunn, før man slipper løs Born Free – 20 years of Freedom, en konsertforestilling som er laget til Sør-Afrikas feiring av 20 år i frihet, og til Norges 200-års feiring av Grunnloven.

Videre kommer saksofonisten Petter Wettre sammen med bassisten Arild Andersen, gitaristen Hans Mathisen og trommeslageren Jon Christensen – et aldri så lite stjernelag.

Den såkalte «Supernatta», et årvisst frislepp på Lillehammer, blir i år tonesatt av islandske Messoforte, før den norske sensasjonen Pixel overtar, og Vidar Busk sender folket til sengs med sugende blues.

Søndagen avsluttes det hele med JazzBrunch med tenorsaksofonisten Bodil Niska. En avslutning i Ben Webster, Stan Getz, Zoot Sims og Coleman Hawkins-tradisjonen.

http://www.dolajazz.no

Skriv et svar