Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Eirik Hegdal får Kongsbergjazz-prisen

Eirik Hegdal får Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris

Saksofonist og komponist Eirik Hegdal mottar Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris på kr 200 000. Prisen skal gå til en musiker som har markert seg sterkt på den norske jazzscenen.

Det var under dagens åpning av Kongsberg Jazzfestival, der kulturminster Trine Skei Grande holdt den offisielle åpningstalen, at utdelingen fant sted.

I juryens begrunnelse legges det vekt på prisvinnerens mangfoldige virke. Han var i en lang periode kunstnerisk leder for Trondheim Jazzorkester og ledet i denne tiden orkesteret til en rekke kunstneriske triumfer – flere ganger i samarbeid med internasjonale storheter som bl.a. Joshua Redman og Dave Holland. Som komponist har han skrevet verk for Trondheim Symfoniorkester, Vertavokvartetten og Trondheim Sinfonietta – i tillegg til utallige jazzkomposisjoner både for egne og andres band. Han har til og med – i samarbeid med Asle Karstad og Trondheim Voices – vunnet en Heddapris for audiovisuell design og lyddesign til teaterforestillingen Hundre hemmeligheter.

– Juryen ønsker også å understreke Eirik Hegdals fremragende evner som instrumentalist, og hans pedagogiske virke. Eirik Hegdal er et musikalsk kraftsentrum, ikke bare for Trondheim, men for hele landet, sier Tor Dalaker Lund, medlem av juryen for Kongsberg Jazzfestivals musikerpris.

En betydningsfull jazzpris
Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (tidligere DNB-prisen) skal gå til en utøver som har markert seg på den norske jazzscenen, og som samtidig viser potensial for videre utvikling – både nasjonalt og internasjonalt. Juryen mener årets prisvinner oppfyller disse kriteriene med god margin. Som en del av prisen, holder prisvinneren konsert på Kongsberg Jazzfestival året etter.

Prismottakerne fra de to siste årene, Susanna Wallumrød (2016) og Marius Neset (2017) har begge kommet tilbake til festivalen året etter og gjort tre unike konserter i tre ulike konstellasjoner.

Foto: Thomas Hegna / Kongsberg jazzfestival

Skriv et svar