Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Ellen Andrea Wang fikk Radka Toneffs Minnepris for 2022

Da vokalgeniet Radka Toneff døde i 1982, mistet Norge og verden en av de aller største vokalistene innenfor jazzen de senere årene. I løpet av sin korte karriere rakk Toneff å utgi tre album: «Winter Poem» (Zarepta, 1977), «It don’t come easy» (Zarepta, 1979) og «Fairytales» i samarbeid med pianisten Steve Dobgrogosz (Odin Records, 1982). I 1993 ga Odin Records ut konsertplata «Radka Toneff – Live in Hamburg». Og på samme tid ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Toneff , som skulle stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd. Minnefondet er opprettet på bakgrunn av royaltyinntekter fra de to utgivelsene på Odin Records og bidrag fra samleplata «Some Time Ago – A Collection of Her Finest Moments»» (Verve/Universal, 2003) og «Butterfly» (Curling Legs, 2008).

I år gikk Radka Toneff Minnepris for 2022 til bassisten, vokalisten, komponisten og bandlederen Ellen Andrea Wang. Prisen ble utdelt lørdag 3. september i forbindelse med at Wang sesongåpnet Victoria, Nasjonal jazzscene i Oslo med sitt spesielle prosjekt, Kontrabassorkesteret.

Formålet med Radka Toneff Minnepris er å hedre Radka Toneffs minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver. I begrunnelsen for årets tildeling uttaler minnefondet blant annet at Ellen Andrea har markert seg sterkt som en allsidig og særegen vokalist og bassist og har en sjelden sterk formidlingsevne.

Ellen Andrea Wang er født i 1986, og har de senere årene markert seg sterkt med flere utmerkede plateutgivelser og konserter, både i egne prosjekter og i samarbeid med musikere som Marilyn Mazur, Bugge Wesseltoft, Arild Andersen, Lidier Lockwood, Hanna Paulsberg, Nils Landgren, Mathias Eick, Stian Carstensen, Ola Kvernberg, Gurlz, Jon Balke, Tore Brunborg, Palle Mikkelborg og Manu Katché. Hun har utgitt fire plater i eget navn, samt tre med gruppa Pixel, som var hennes første band som fikk gjennomslag, og som hun startet sin karriere i.

Fra 2010 til 2012 turnerte hun med Dag Arnesens Norwegian Song-trio, som også bestod av Dag Arnesen på piano og Pål Thowsen på trommer. De spilte inn Norwegian Songs 3», og i 2014 kom soloalbumet «Diving» med Erland Dahlen på trommer og Andreas Ulvo på keyboards. Hun fikk internasjonal oppmerksomhet rundt sin første utgivelse under eget navn og ble referert til som «en av de fem beste, unge, kvinnelige jazzmusikere» av The Guardian.

Hun begynte å turnere med den franske trommeslageren Manu Katché i 2015, og våren 2016 spilte hun med Sting på Olympia i Paris. I 2017 ga hun ut albumet «Blank Out», og ble nominert til Spellemannprisen 2017 i jazzklassen. I 2019 kom albumet «Closeness» med britiske Rob Luft på gitar og svenske Jon Fält på trommer. Albumet er en hyllest til Charlie Haden og albumet fikk mye oppmerksomhet.

Wang har vært medlem av jazztrioen GURLS siden 2013 og deltatt på en rekke albumutgivelser med ulike artister. Hun vokste opp i Fall på Søndre Land, men er nå bosatt på Ottestad, rett utenfor Hamar, og hun er datter av pastor og jazzmusiker Øystein Wang. Hun er utdannet ved Norges musikkhøgskole med master i performance/improvisasjon, hvor hun studerte hos Bjørn Kjellemyr.

Wang var «Artist in Residence» på Moldejazz i 2021, og i den anledning satte hun sammen Kontrabassorkesteret som spilte lørdag 3. september når prisen skal deles ut på Nasjonal jazzscene – Victoria.

Radka Toneff Minnepris er på kr 100 000 og deles ut av Stiftelsen Radka Toneff Minnefond. Styret i minnefondet, bestående av Arild Andersen, Sidsel Endresen, Jana Toneff og Jan Ole Otnæs samt forrige prismottaker Kirsti Huke har valgt ut årets prisvinner.

Begrunnelsen for tildelingen:
«Helt siden Ellen Andrea Wang startet bandet Pixel i 2009 og i utallige sammenhenger etter dette, har hun markert seg sterkt som en allsidig og særegen vokalist og bassist. Ellen Andrea har en sjelden sterk formidlingsevne og er et naturlig midtpunkt i de band og prosjekter hun medvirker i.
Hun er utdannet ved Norges Musikkhøyskole med master i utøvende/improvisasjon, der hun studerte med Bjørn Kjellemyr, med bandet Pixel framsto hun også som en fremragende vokalist.
Stilistisk beveger hun seg i et sjangerkryssende uttrykk der jazz og pop står sentralt. Hun har utviklet et personlig uttrykk som er både vitalt, fengende og melodiøst, der det veksler mellom det lyriske og groovebaserte, det akustiske og elektriske.
Parallelt med Pixel spilte hun med Dag Arnesen Trio i prosjektet Norwegian Songs og etter hvert etablerte hun sin egen trio med Erland Dahlen og Andreas Ulvo. Gjennom sitt engasjement i bandet til trommeslageren Manu Katché opptrådte hun med Sting i Paris i 2016. De siste årene har hun hatt en sentral rolle i Marilyn Mazur’s Shamania.
I 2019 fikk Ellen Andrea i oppdrag å lage ny musikk for en ny trio med gitaristen Rob Luft og trommeslager Jon Fält. Dette ble en hyllest til en av hennes store inspirasjonskilder, bassisten Charlie Haden. På utgivelsen Closeness har de en egen tolkning av låten Lonely Woman som også sto på Radka Toneff sitt repertoar.»

Tidligere mottakere av Radka Toneffs Minnepris:
1993 Sidsel Endresen
1997 Kirsten Bråten Berg
1999 Karin Krog
2001 Per Jørgensen
2003 Live Maria Roggen
2005 Solveig Slettahjell
2007 Arve Henriksen
2009 Elin Rosseland
2011 Eldbjørg Raknes
2013 Hanne Hukkelberg
2015 Susanna Wallumrød
2017 Kirsti Huke

salt peanuts* gratulerer Ellen med prisen!

Tekst: Jan Granlie
Foto: Oda Berby

Skriv et svar