Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Essays

George Russell–Mannen fra Lydia 100 år

I dag 23. juni 2023, er det akkurat 100 år siden komponisten, musikkteoretikeren, læreren, bandlederen og musikanten George Russell ble født. Jazzviter Johan Hauknes markerte jubileet i Oslo Jazz Circle med et foredrag om George Russells musikk, hans teorier og hans betydning for norsk jazz.

Da George Russell besøkte Stockholm i 1964 bestemte han seg raskt for å bli værende. I 1965 spilte han på Molde jazzfestival, og spilte for første gang med Jan Garbarek, Jon Christensen og andre norske musikere. De neste årene skulle Russell bli en viktig lærer og inspirator for unge norske og svenske jazzmusikere.

George Russell  var tidlig aktiv i arbeidet for å forene jazzen og samtidsmusikken, med store orkestrale ambisjoner på vegne av jazzmusikken. Han kom tidlig med i kretsen som sto bak tankene om ny musikk som ble betegnet som Third Stream Music. Disse tankene fikk han betydlig støtte for i møtet med det norske samtidsmusikkmiljøet. Dette møtet fikk stor betydning for ikke bare for Russells videre musikalske utvikling. Med sitt arbeid i Oslo og Stockholm bidro George Russell til grunnlaget for den skandinaviske modaljazzen som slo ut i full blomst på 1970-tallet.

George Russell spilte på Kongsberg jazzfestival tre ganger, første gang i 1969, siste gang i 1979. Tredje gangen var en historisk kirkekonsert i 1971, der Russell proklamerte «Listen to the Silence»! På Molde jazzfestival spilte han derimot bare én gang. Men denne ene gangen skulle bli et vannskille i norsk jazz.

Hans ideer og teorier som er samlet i hans Lydiske kromatiske konsept for tonal organisering er et musikkvitenskapelig mesterverk som la et grunnlag for å forstå og fornye ikke bare den nye modaljazzen som vokste fram i New York på 1950- og 1960-tallet, men som ble betydningsfull for all jazz videre. Dette la grunnlaget for en vesentlig fornying av jazzens uttrykksformer over hele verden. Den lot jazzen slå røtter i et utall musikalske tradisjoner, langt unna de tradisjonene den vokste ut av.

Foredraget belyste blant annet hans verkproduksjon i årene han var i Norge og Sverige, de lange linjene i hans musikalske virke og drøfte hans betydning for fornyelsen av norsk jazz i tiårene etter 1970.

Her kan du se gjennom hele foredraget som Powerpoint-presentasjon og den tilhørende spillelisten.

Presentasjonen:
George Russell 23-0613_final_versj2

Spilleliste:
Spilleliste ojc 23-0613

Om du foretrekker det, kan du laste ned begge dokumentene her

1. George-Russell-23-0613_final.pdf

2. Spilleliste-ojc-23-0613.pdf

 

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Arthur Sand