Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Fantastisk podcast om og med Maria Kannegaard

NRK har publisert en ny podcast laget av Joachim Førsund, hvor han og hans medarbeidere lager et fantastisk portrett av pianisten Maria Kannegaard.

Å legge ut denne rett før jul, mens de fleste av oss er innoom tanker vi kanskje ikke kjenner så mye på resten av året. Det er tiden for omtanke og medmenneskelighet, som ikke alle av oss har med oss hele året.  Og nettopp i en slik tid er det så uendelig godt å lytte til Pianisten, som må være en av de beste podcaster som er laget her i landet – i alle fall om en musiker.

De fire episodene tar for seg Kannegaards liv fra oppveksten i Danmark, via Oslo-området til hun flyttet til Trondheim. Og derfra og fram til tidligere i år, da hun sammen med Ole Morten Vågan og Thomas Strønen gjorde en fantastisk konsert på Victoria, Nasjonal jazzscene i Oslo.

På facebook skriver Førsund blant annet følgende om produksjonene av serien:

«For et halvt år siden skrev jeg en epost til pianisten og komponisten Maria Kannegaard. Jeg hadde sett at hun skulle spille konsert i Oslo, og jeg visste at dette var en sjeldenhet. Maria er diagnostisert på schizofrenispekteret, og hun har ikke kunnet spille så mye de siste årene. Hun har levd tilbaketrukket, hjemme og på psykiatriske institusjoner. Men likefullt: Bare noen dager etter at jeg tok kontakt, begynte Maria å sende meg musikk. Små melodier hun hadde sittet oppe om kveldene og nettene og laget.

Snart begynte jeg å reise oppover, til Trondheim, hvor hun bor. Og gjennom hele høsten har vi snakket, ofte i mange timer av gangen, om livet hennes, musikken, sykdommen, og de alternative virkelighetene denne sykdommen av og til tar henne til. Jeg traff de fantastiske vennene hennes også, og psykiateren som var med å redde henne da hun nådde bunnen, og alle disse samtalene er blitt til en podkast i fire deler, som nå er publisert på NRK Radio.

Musikken er det selvfølgelig Maria som har laget. Det er min kloke kollega i Gyldendal, Parisa Vaziri, som har klippet denne fortellingen; Ragnhild Fangel Jamtveit har gjort lyddesign, med hjelp fra Sigurd Øygarden Flæten.

Fy fader så heldig jeg er som igjen har kunnet jobbe med disse fantastiske folka, og herregud for et privilegium det har vært å tilbringe så mye tid med Maria, hennes originale tanker og ekstraordinære musikk. Takk også til de andre to tredelene av Marias legendariske jazz-trio, Thomas Strønen og Ole Morten Vågan, til alle som fortalt om Maria, både i podkasten og utenfor, og til alle dere som har lyttet og hjulpet oss underveis. Håper dere vil høre «Pianisten», og sjekk for guds skyld ut Maria Kannegaards musikk!»

Gå inn på https://radio.nrk.no/podkast/radiodokumentaren/sesong/pianisten/l_3323a74f-9c0a-4be8-a3a7-4f9c0afbe866?utm_source=nrkradio&utm_medium=delelenke-ios&utm_content=podcast%3Al_3323a74f-9c0a-4be8-a3a7-4f9c0afbe866&fbclid=IwAR0qGTw3XFw2sYNQo21TyovxSnDdD-AzPU72Xo5ULchCYKVMzEWKIj-bAUU, og redd jula og støtt Maria neste gang hun kommer for å spille i nærheten.