Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Fasching auktionerar ut sin flygel

Lyst på en Steinway B i musikkrommet? Et klaver med en slående provenans — Cecil Taylor, Herbie Hancock, Carla Bley, lista er lang. Et piano som også sterkt savnede Esbjörn Svensson har spilt på flere ganger.

Musikklubben Fasching i Stockholm skal kjøpe et nytt flygel og legger ut sin Steinway B211 fra 1990 for salg gjennom auksjon onsdag 18. januar – onsdag 1. februar. Fasching har sendt oss følgende melding:

Efter drygt 30 år har det blivit dags att köpa ny flygel till den anrika jazzklubben Fasching och auktionera ut den gamla.

Ett stycke jazzhistoria, som använts under 5000 konserter och trakterats av några av jazzens största, är nu till salu.

1991 gjorde den då ganska nystartade föreningen, tillika nya delägaren i Fasching, Faschings Vänner, ett stort arbete med att via donationer finansiera en ny flygel till Fasching. Det instrument man hade var inte i ett sådant skick att man kunde låta världspianister spela på det, vilket medförde att man fick hyra en extern flygel när tex Chick Corea kom på besök.

Föreningen ”sålde” tangenter på den nya flygeln till privatpersoner för att kunna köpa det förstklassiga instrumentet – en Steinway B211. Uppskattningsvis har ca 5000 konserter spelats på Faschings flygel sen dess och många av världens främsta jazzpianister har suttit vid tangenterna.

Över 30 år senare har det återigen blivit dags att uppgradera och investera i en ny Steinwayflygel, även denna gång finansierad och donerad av Faschings Vänner i en grandios gest till klubben. I samband med nyförvärvet kommer Faschings ”gamla” flygel auktioneras ut till högstbjudande. Den som har möjlighet (och ett stort vardagsrum) kan köpa sig ett stycke jazzhistoria i ett instrument som har mycket kvar att ge.

Bland de hundratals pianister som spelat på flygeln under konsert på Fasching kan nämnas Herbie Hancock, McCoy Tyner, Jon Batiste, George Duke, Chick Corea, Carla Bley, Joe Sample, Abdullah Ibrahim, Cecil Taylor, Esbjörn Svensson, Eliane Elias, Joe Zawinul, Brad Mehldau, Robert Glasper, Diana Krall – listan på stora jazzpianister som trakterat detta instrument är svindlande. En affisch med prominenta pianister som spelat på på flygeln medföljer köpet.

Auktionen äger rum på Faschings hemsida mellan 18 januari kl 12.00 och 1 februari kl 12.00. Bud läggs genom att mejla till flygel@fasching.se
Observera att alla bud är bindande. Buden publiceras anonymt på Faschings hemsida kontinuerligt med tiden för det senast lagda budets mejl publicerat tillsammans med budet.

Följ auktionen på https://www.fasching.se/flygelauktion/

Utgångsbud: 150 000 kr (SEK)

Fasching håller öppet för provspelning av flygeln vid två tillfällen:
24/1 kl 10-13
26/1 kl 10-13
Föranmälan till flygel@fasching.se krävs före besök.

Teknisk information om flygeln:

Steinway mod.B 2,11m Serienummer 509574 tillverkad 1990.

Flygeln har använts kontinuerligt sen dess med flera konserter varje vecka och levererar en bra klang i jazzgenren. Det är ett väl använt instrument som under åren genomgått två större renoveringar och kontinuerligt underhåll däremellan. Vid den sista renoveringen 2018 byttes hammarlag, bassträngar/ plain steelsträngar och stämnaglar. Resonansbotten är sprickfri, mekaniken väl justerad.

Överdraget är i svart polyester och är i använt skick. Flygeln har så kallade “konserthjul”, dvs en större modell av hjul som gör den enklare att flytta.

Tekniska frågor kan ställas till pianotekniker Ove Blomqvist via mejl flygel@pianoservice.se

Foto: Leo Ahmed (Lisa Ullén)

Skriv et svar