Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Fem år mot strømmen

Under årets Ultimafestival i Oslo, den 12. september fyller nettstedet subradar.no fem år. Nettstedet og musikkbutikken ble lansert under samme festival 12. september 2012. Subradar har spesialisert seg på salg av høykvalitets albumnedlastinger av improvisert og eksperimentell musikk, i tillegg til å presentere redaksjonelt innhold i form av nyheter, intervju, video og artikler.

Utviklingen har vært stor fra en beskjeden start med to-tre norske små plateselskap til i dag å være verdens største digitale nisjebutikk med kuratert innhold. Den daglige driften og mye annet i tilknytting til nettstedet har foregått på luft og kjærlighet, men vi ønsket å vise at det med små resurser og mye egeninnsats er mulig å utvikle skreddersydde løsninger som gir musikken den oppmerksomheten den fortjener.

«I en tid når digital distribusjon I større og større grad er kontrollert av få store aktører er det akutt at artister tar kontroll over egen produksjon og uavhengige initiativ som subradar må støttes…» – Lasse Marhaug

«Selv om man gjør nesten alt selv når man jobber med nisjemusikk, så er fremdeles hovedfokuset til artistene det kunstneriske utrykket. Det vår generasjon mangler er noen som er dedikert til å formidle den vår produksjon. Subadar er et hederlig unntak.» – Christian Meaas Svendsen

Subradar ble opprettet våren 2012 av Klaus Ellerhusen Holm i samarbeid med Jonas Howden Sjøvaag og Erlend Slettevold. «Vi ønsket å lage en distribusjonskanal som ga mer av overskuddet tilbake til fordeling mellom plateselskap og artist. Vi så også at nisjemusikken til stadighet druknet i mengden på store plattformer som Spotify, Wimp (Tidal), Itunes og Amazon, og ønsket å lage en løsning som var spesialtilpasset improvisert og eksperimentell musikk. Vi droppet alle mellomledd og kontaktet artister og kontaktet plateselskap direkte for å kunne gi mer tilbake til opphavspersonene».

Da de åpnet, hadde de praktisk talt en tom butikk uten innhold, mens det i dag er nærmere 800 håndplukkede album å velge imellom, fra 84 plateselskap fra hele verden. «Det er også hyggelig å merke at det er mer pågang fra artister og plateselskap som ønsker å ha musikken på subradar».

Subradar uttaler også at «med salget av den norske digital-distributøren Phonofile til Sony-eide The Orchard i mai, har Norges største uavhengige indie-distributør blitt kjøpt opp av Sony».

Skriv et svar