Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Flere artister klare for Moldejazz

Angelique Kidjo (bildet), Ine og Edvard Hoem, Shamania, Bjørn Tomren, Fieh, Flukten, The Real Thing og Best Western Swing, er alle klare for Moldejazz i juli.

Med dette fyldige Moldejazzslippet er alle tre konsertdagene på Romsdalsmuseet komplett. Soulfunkbandet Fieh kompletterer onsdag 20. juli sammen med Sigrid og Metteson, Bjørn Tomren vil måle stemmeprakt med Ane Brun og Jarle Bernhoft torsdag 21.juli og Angelique Kidjo vil gi en ekstra dimensjon til fredagskonserten 22. juli som fra før av har Røyksopp og Chris Holsten bekreftet. Marilyn Mazur vender tilbake til festivalen med sitt nikvinnersband Shamania. Ine og Edvard Hoem kommer med musikken fra albumet «Alt vi har kjært». Orgeljazz-bandet The Real Thing er endelig tilbake på festivalen, mens Best Western Swing og Spellemann-nominerte Flukten er nye bekjentskaper for festivalens publikum.

Angelique Kidjo
Den afrikanske superstjernen Angelique Kidjo kommer tilbake til Moldejazz! I 2011 fikk hun hele publikum i Bjørnsonhuset til å danse da hun var her med Dianne Reeves og Lizz Wright i prosjektet «Sing the truth!». Siden den gang har vi drømt å få presentere henne i Romsdalsmuseet. I år skjer det endelig og kombinasjonen av Angelique Kidjo, Chris Holsten og Røyksopp blir sensasjonelt bra!
Angelique Kidjo er et verdensnavn og hun har i løpet av de tre siste tiårene samarbeidet med store navn som Sting, Alicia Keys, James Brown og Philip Glass. Kidjo har vunnet fire Grammypriser, gitt ut 13 album i eget navn og er nærmest blitt et symbol på Afrikas blomstrende kreativitet og energi. Musikken hennes er en fargerik blanding av afrobeat, dancehall, hip-hop, RnB, funk, jazz, soul og latinomusikk. Benin-fødte Kidjo er Unicef-ambassadør, brennende engasjert i politikk og taler både til hjerte, sjel og kropp med sin musikk.

Ine og Edvard Hoem – «Alt vi har kjært»
Far og datter Hoem har opplevd stor suksess på hvert sitt felt. Edvard har gledet lesere over hele landet med sine slektsromaner mens Ine har gjort stor suksess med sin smakfulle visepop. Det var i etterkant av Moldejazz sin hyllestkonsert «Klangen av Hoem» i forbindelse med Edvards 70-årsfeiring i 2019 at samarbeidet mellom de to for alvor skjøt fart. I 2021 kom albumet «Alt vi har kjært» til strålende anmeldelser, og høsten samme år la de to ut på sin første turné sammen.

Shamania
Marilyn Mazur har et sterkt forhold til Moldejazz. Det skriver seg helt tilbake til 1985 da Miles Davis, som hadde møtt Marilyn i forbindelse med innspillingen av Palle Mikkelborgs «Aura» året før, dro henne opp på scenen i Idrettens hus for å bli med i bandet. Et nytt viktig kapittel ble skrevet da hun i 2008 ble festivalens første kvinnelige Artist In Residence. I 2016 vendte Marilyn Mazur på ny tilbake til Moldejazz med det knallsterke prosjektet Shamania, den gang et helt nytt ensemble med noen av de flotteste musikerne i Skandinavia. Konserten fikk strålende anmeldelser.
Når Moldejazz henter Shamania tilbake til festivalen så er det et poeng å gi prosjektet den flotte visuelle innrammingen og de og spennende akustiske mulighetene som Molde Domkirke byr på. At prosjektets spirituelle karakter passer i Domkirka er i hvert fall sikkert. Shamania tar deg med på en reise i et viltvoksende rituelt landskap, til et møte med urkraften i stemmer, musikk, rytme og bevegelse. Det blir garantert en stemningsfull opplevelse!

Bjørn Tomren
Artisten, låtskriveren og vokalutøveren Bjørn Tomren fra Tomrefjord er vel kjent for alle i Molde-regionen, ikke minst fra duoen Polkabjørn & Kleine Heine som har skapt stor stemning på utallige arrangement. Bjørn imponerte sist høst hele Norge som den mest særegne artisten i den populære NRK-serien «Stjernekamp». Med sitt unike utrykk og sin enestående formidlingsevne har Tomren på kort tid rukket å bli folkeeie, og har blitt omtalt som «den kuleste artisten i Stjernekamp gjennom tidene»! Ingen ting er vel mer naturlig enn at han er den som sammen med Ane Brun og Jarle Bernhoft kompletterer konsertdagen på Romsdalsmuseet torsdag 21. juli!

Fieh
Soulfunkbandet Fieh, oppkalt etter frontfigur Sofie Tollefsbøl, er i full gang med å skape seg en musikk-karriere. Bandet vakte oppsikt på Moldejazz i 2018 da de delte scene på Romsdalsmuseet med Cezinando og Amanda Delara. På det tidspunktet hadde bandet bare gitt ut singelen «Glu». I 2019 kom debutalbumet «Cold Water Burning Skin» og nå er det klart for et nytt album med tittelen «In the Sun in the Rain». Lars Horntvedt, kjent fra blant annet Jaga Jazzist, har produsert albumet og miksen er gjort av legendariske «Analog Ninja» Russell Elevado som har jobbet med storheter som D’Angelo, Angélique Kidjo og The Roots. Fieh vil sammen med Metteson og Sigrid utgjøre en svært spennende «lineup» på Romsdals-museet onsdag 20.juli!

The Real Thing
Siden starten i 1992 har The Real Thing spilt mer enn 1600 konserter og solgt over 55 000 plater med hardtsvingende, orgelbasert souljazz. Bandet feirer mao 30-årsjubileum i år og har gjennom disse tre tiårene opparbeidet seg en solid fanskare også utenfor jazzmenigheten. Organist Palle Wagnberg, gitarist Staffan William-Olsson, saksofonist Dave Edge og trommeslager Hermund Nygård vil presentere både gammelt og nytt repertoar på avslutningslørdagen i Kikkans Hall.

Best Western Swing
Best Western Swing er fem musikere forent i sin kjærlighet til western swing, «hestejazz», «bææ-bop» og andre rurale uttrykk for jazzifisert dansemusikk fra de amerikanske sørstater. Bandet er anført av Asle Røe som er fra Otrøya, men har vært profesjonell gitarist i Houston, Texas i tolv år. Med på laget er Stian Carstensen på steelgitar og trekkspill, Finn Guttormsen på bass og Jarle Vespestad på trommer, samt gitarist Staffan William-Olsson fra The Real Thing. Antall strenger: 36.

Flukten
Nedstengningen i mars 2020 etter utbruddet av Covid 19-pandemien ledet også til noe positivt, blant annet det nå Spellemann-nominerte bandet Flukten! De fire musikerne møttes ukentlig under nedstengningen og lagde sitt eget musikalske fristed der den eneste agendaen var å skape musikk. Resultatet ble et kruttsterkt hekse-brygg som bobler over av spilleglede og lekenhet. Blant Fluktens inspirasjonskilder kan velkjente navn som Paul Motian, Joe Lovano og Bill Frisell nevnes, men bandet har i løpet av kort tid opparbeidet sitt eget sterke uttrykk der improvisasjon og spontane innfall står i høysete. Debutplata «Velkommen håp» ble sluppet på Odin Records høsten 2021, og den ble de altså nominert til Spellemann for.

(Pressemelding fra Moldejazz)

 

Skriv et svar