Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Flere artister klare for Moldejazz

Det sensasjonelle prosjektet R+R=Now med blant andre Robert Glasper og Terrace Martin gjør sin første og eneste Norgeskonsert i Molde denne sommeren. Superbassist Stanley Clarke (bildet) kommer endelig tilbake til Moldejazz, 46 år etter at han var her med Return To Forever. Det ettertraktete trommeslageren Allison Miller kommer sitt spennende prosjekt Boom Tic Boom. Matana Roberts kommer med en forestilling som speiler afroamerikanske tradisjoner gjennom ord, toner og bilder. Christian Meaas Svendsen har samlet en skandinavisk drømmekvartett som har fått navnet The Big Yes! Og ikke minst så er tre av Skandinavias fremste gitarister klare for festivalen; Ulf Wakenius kommer i duo med den finske pianisten Iiro Rantala, Staffan William – Olsson kommer med fire «brødre»-saksofonister og Knut Reiersrud kommer med eget band og nytt materiale.

R+R=NOW
Bak det litt kryptiske bandnavnet R+R=Now skjuler det seg et nytt superband i krysningspunktet mellom R&B, jazz og hip-hop. Bandet er satt sammen av to musikere og produsenter som allerede har satt store spor i moderne musikkhistorie; Robert Glasper og Terrace Martin. De to har bidratt på utgivelser med blant andre Quincy Jones, Kendrick Lamar, Common, Kanye West, Mos Def og Q-Tip, og i sitt nye band har de invitert med seg jazz trompetist Christian Scott, bassist Derrick Hodge, trommeslager Justin Tyson og multi-instrumentalist Taylor McFerrin. Glasper døpte bandet R+R=NOW (Reflekter + Responder = Nå) inspirert av Nina Simones uttalelse om at det er en kunstners plikt å reflektere sin egen samtid. – R+R=NOW forteller «vår historie fra vårt synspunkt», sier han. Moldejazz er utrolig stolte av å ha fått bekreftet den første konserten i Norge med dette sensasjonelle prosjektet.

Stanley Clarke Band
Om det finnes en toppdivisjon for basslegender, er det liten tvil om at Stanley Clarke hører hjemme høyt oppe i den. Etter at Jaco Pastorius gikk bort, regner mange Clarke som den mest toneangivende elbassisten i de siste tiåras musikkhistorie. Hans nåværende band har enn spesiell besetning med to keyboards på topp av et forrykende rytmeteam der Clarke veksler mellom elbass og akustisk bass, noe som indikerer varierte klangflater og fyldige lydbilder i et moderne musikalsk landskap. Det er all grunn til å stille tidlig på Romsdalsmuseet når Stanley Clarke Band åpner for Van Morrison.

Matana Roberts
Det pulserende svarte musikermiljøet i Chicago leverer stadig nye personligheter. En av dem er altsaksofonisten og komponisten Matana Roberts (39) som i flere år har framstått som en av de mest unike stemmene i samtidsjazzen. Blant utallige musikere fra ulike sjangere hun har jobbet med kan nevnes Roscoe Mitcell, Tortoise, Meshell Ndegeocello, og Black Rock Coalition. Som det framgår bare av disse eksemplene, er Matana Roberts en grenseløs musiker. I 2015 ble hun tildelt Doris Duke Artist Award. Matana Roberts representerer en ungdommelig politisk bevisst og oppsetsig jazzscene, vokst fram fra et jazz- og postpunkmiljø i Chicago. Når hun står aleine på scena, supplerer hun saksofonspillet med framføring av tekster, med innspilte lydflater, field recordings og visuelle elementer. Innholdet i det musikalske budskapet hennes er hentet i afroamerikansk historie fra gammelt av fram til i dag. Roberts skriver nå et større verk hun kaller Coin Coin, som består av 12 deler. I Molde vil hun presentere del 3.

Iiro Rantala / Ulf Wakenius
Den røslige finnen med det fantastiske anslaget fikk lokalet i kok da han var i Molde første gang med The Tango Kings. Siden har Iiro Rantala gjestet byen flere ganger, og hver gang har publikum kommet ut fra konserten med stjerner i øynene. Nå reiser han verden rundt og spiller solo, duoer og ulike konstellasjoner. Oscar Peterson kalte Ulf Wakenius en av klodens fremste gitarister da svensken en periode spilte fast med den legendariske pianisten. Denne strålende duoen avslutter festivalukas arrangementer på den intime klubben Storyville. Det blir en fest.

Allison Miller´s Boom Tic Boom
Bandet Boom Tic Boom er den ettertraktede New York-baserte trommeslageren og komponisten Allison Miller sitt hjertebarn. Bandet har siden lanseringen av debutalbumet i 2010 skapt furore både blant kritikere, platekjøpere og konsertgjengere. Wall Street Journal har beskrevet bandet på følgende måte: «Boom Tic Boom har en knivskarp presisjon som minner om klassiske tromme-ledede grupper fra femti år tilbake – musikken til Art Blakey, Art Taylor og Max Roach…. Men Millers band jobber ut fra en variert og omfattende sonisk palett som uten tvil er moderne.» Til Molde kommer de med en besetning bestående av pianist Myra Melford, fiolinist Jenny Scheinman, kornettist Kirk Knuffke/, klarinettist Ben Goldberg og Todd Sickafoose. Allison Miller var for øvrig også på Moldejazz i 2017 som en vital del av det kritikerroste «all star»-bandet Woman To Woman.

Four Brothers
Fire fantastiske saxofonister spiller så det ryker av klaffene i bandet «Four Brothers». Veteranen Knut Riisnæs trakterer fortsatt tenorsaxen med trøkk, fantasi og oversikt som få andre, og får her selskap av noen av de sterkeste saxofonistene i generasjonen under; Atle Nymo, Petter Wettre og Dave Edge. Bandnavnet har bakgrunn i kallenavnet til den berømte sax-seksjonen med Stan Getz, Zoot Sims, Herbie Stewart og Serge Chaloff i Woody Hermans storband på sent førtitall.
Nå er det gitaristen Staffan William Olsson som har samlet disse fire til et band der hans eget virile gitarspill danner bindeledd mellom sax-seksjonen og et drivende komp bestående av Daniel Franck og Hermund Nygård. William Olsson har skrevet og arrangert et praktfullt repertoar for bandet, bestående av egne komposisjoner ispedd noen standardlåter. Dette er mainstreamjazz som strutter av gode melodier, sløye akkorder og fantasifulle improvisasjoner. Alle som er glad i drivende musikk som swinger kan vente seg en høytidsstund når disse sju inntar scena på Storyville under Moldejazz.

The Big Yes!
Bassist Christian Meaas Svendsen har gjort seg bemerket som en av sin generasjons mest innovative, personlige og super-aktive bassister, komponister og improvisatører. Nå har han samlet en ny skandinavisk drømmekvartett med tre andre musikere fra hans egen generasjon som det også slår gnister fra; den svenske saksofonisten Anna Högberg har vunnet Sveriges Radios jazzpris “jazzkatten” og gjorde seg bemerket på Moldejazz for to år siden med sitt Anna Högberg’s Attack, den danske trombonisten Maria Bertel er en musikalsk grensesprenger og trommeslager Ole Mofjell har i de senere år dukket opp i stadig flere musikalske sammenhenger. Ingen i denne kvartetten er lettskremte, og man kan forvente en konsert med modig musikk og skyhøyt oktan-nivå.

Knut Reiersrud Band
Knut Reiersrud er en bauta i norsk musikkliv – ikke bare som gudbenådet gitarist, men også som en raus formidler av andres musikk, og som en musikalsk brobygger av de helt store. Han er prisbelønnet både som gitarist og komponist og er internasjonalt kjent fra en lang rekke samarbeid med andre artister: fra Buddy Guy og Mighty Sam McClain – til organist Iver Kleive og poet Jan Erik Vold. Bandet hans består av Norges fremste og hardest arbeidende musikere: keyboardist David Wallumrød, gitarist Bjørn Holm, bassist Nikolai Hængsle Eilertsen og trommeslager Andreas Bye.
I januar 2018 utgir Knut Reiersrud Band et nytt album. En samling nyskrevne låter innspilt live i velrenommerte Studio Paradiso.

Moldejazz har tidligere offentliggjort den amerikanske bandlederen, komponisten og arrangøren Maria Schneider som Artist In Residence, Van Morrison, Donny McCaslin, Hudson, Di Derre, Gurls, Trondheim Jazzorkester & The MaxX, Trondheim Voices, Paal Nilssen-Love XL Unit, Ingebjørg Bratland og Adam Douglas.

Skriv et svar