Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Flere navne på plakaten på Tønder Festival

En julegave tikker ind, nemlig en masse yderligere kunstnere på næste års Tønder Festival. Igen har festivalen sikret sig nogle af de bedste og varmeste internationale navne samt en stærk veteran fra Danmark.

Tønder Festival 2023 tager form, og nu er der ni navne mere på programmet. Man kan roligt glæde sig til endnu flere, når vi kommer ind i det nye år.

Nu og her er der godt nyt fra USA: En fremadstormende og anmelderrost sangskriver kommer til Tønder, nemlig Sierra Ferrell, som med sit debutalbum fra 2021 har sat americana-scenen i USA på den anden ende. Emily Scott Robinson, Alisa Amador & Violet Bell har også ramt mange sjæle med albummet “Built On Bones”, og de giver koncerter hver for sig og sammen på festivalen. Fra USA kommer desuden bandet Leftover Salmon med fuld power på oldtime, bluegrass og cajun.

Der bliver glædeligt gensyn kvartetten The Dead South fra Canada, som med deres pågående miks af bluegrass og folk trækker publikum til rundt om på kontinenterne.

Fra Irland kommer den anmelderroste sangskriver og sangerinde Lisa O’Neill, og hendes landsmænd i bandet The Mary Wallopers giver den traditionelle irske folkemusik en opdatering for fuld styrke.

Ross Ainslie, Ali Hutton & Owen Sinclair er blandt de bedste på den skotske folkemusikscene og de to førstnævnte har besøgt Tønder adskillige gange og serveret ypperlig traditionsmusik. Også fra Skotland kommer Niteworks, hvor traditionsmusik møder electronica.

En af Danmarks fineste sangskrivere er på programmet og giver en solokoncert. En mand der næppe behøver den store introduktion, og som har et stort og trofast publikum: Allan Olsen.

OM KUNSTNERNE:

Sierra Ferrell (USA)
Nogle mennesker er bare født med den særlige gave, der kan tryllebinde et publikum. De er naturtalenter. Sådan beskriver en anmelder den amerikanske sangskriver og musiker Sierra Ferrell. Hun udgav i 2021 debutalbummet “Long Time Coming” på det ansete selskab Rounder Records, og det har givet genlyd på den amerikanske folkroots-scene. Sierra Ferrells sange og musikalske bagage rummer americana, bluegrass og country, og selv forklarer hun på sit website: ”Jeg lytter til alt lige fra bluegrass og til techno og goth metal, og det hele inspirerer mig på forskellige måder.” Sierra Ferrell er født i 1988 i en lille by i West Virginia, rejste væk, levede som gademusiker i en periode blandt andet i New Orleans og Seattle og endte med at slå sig ned i Nashville. “Long Time Coming” er kronen på værket efter flere års arbejde og er co-produceret af Gary Paczosa (som har produceret for blandt andre Alison Krauss og Dolly Parton). Blandt gæstemusikerne finder man navne som Tim O’Brien, Jerry Douglas og Sarah Jarosz. I Tønder optræder Sierra Ferrell med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023. www.sierraferrellmusic.com

The Dead South (CAN)
Det canadiske band The Dead South har besøgt Tønder Festival i 2016 og i 2018, og nu kan vi glæde os til et gensyn. Siden sidst har de turneret i hjemlandet Canada, USA, Europa og Australien og udgivet et album to stk. EP’er. Sidstnævnte med titlen ”Easy Listening for Jerks Part 1 and 2”. The Dead South er en blanding af bluegrass og folk krydret med en god portion satire og en energi som et rockband. Selv beskriver de sig som ”et rockband uden trommeslager og et bluegrassband uden violin.” The Dead South har deres helt eget udtryk og er blevet beskrevet som outlaws, moderne hillbillies og ”Mumford & Sons’ onde tvillinger”. De kommer fra Saskatchewan i Canada og har eksisteret siden 2012. Udstyret med guitar, banjo, mandolin, cello og masser af vokal har The Dead South med sanger og guitarist Nate Hilts i front skabt en egen lyd og et show, som publikum rundt om i verden har taget til sig. Bandet har vundet flere priser, senest den canadiske Juno Award i kategorien Traditional Roots Album of The Year for albummet ”Sugar & Joy” (2020). Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Emily Scott Robinson, Alisa Amador & Violet Bell (USA)
Sangskriveren Emily Scott Robinson fra Colorado har de senere år fået vind i sejlene. Efter sit andet album, “Traveling Mercies” i 2019 og en førsteplads i Telluride Troubadour Contest i byen Telluride, blev næste skridt albummet “American Siren” i 2021 på pladeselskabet Oh Boy Records (som blandt andet har udgivet John Prine). Seneste album er “Built On Bones”, seks sange skrevet med udgangspunkt i heksene i William Shakespeare’s “Macbeth”. Med på pladen er Alisa Amador (bildet) og Violet Bell, og det er disse sange, gruppen optræder med på Tønder Festival. Det sker ved den ene af to koncerter, Emily Scott Robinson giver på festivalen. Sangerinden og sangskriveren Alisa Amador giver desuden en solokoncert på festivalen. Hun er aktuel med EP’en “Narratives” (2021) og har i 2022 vundet NPR Tiny Desk Contest. En anmelder har beskrevet hende som “Shawn Colvin møder Joni Mitchell, har frokost med Amy Winehouse og møder Suzanne Vega og Diana Krall.” Violet Bell fra North Carolina er en duo bestående af sangerinden og sangskriveren Lizzy Ross og Omar Ruiz-Lopez, guitar, vokal. De bekender sig til folk, bluegrass og americana og er aktuelle med albummet “Shapefinder”. Violet Bell optræder udover denne sammenhæng med egen koncert på festivalen. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Lisa O’Neill (IRL)

En af Irlands yngre og stærke stemmer.  Lisa O’Neill (født 1982) har skrevet sange, siden hun var barn i hjembyen Ballyhaise. Som 18-årige flyttede hun til Dublin for at studere musik, og mellem studier og forskellige servicejob skrev hun sange og spillede guitar og tenorbanjo. Hendes debutalbum “Has An Album” udkom i 2009. Det blev bemærket både af publikum og musikbranche, og to år senere inviterede David Gray hende med som support til en turné i USA og Canada. Anmeldere har især understreget Lisa O’Neill’s intense stemme, men også hendes sangskrivning og tilgang til den traditionelle folkemusik bliver rost til skyerne. Britiske The Guardian kalder Lisa O’Neill for en stjerne og en af tidens mest markante folk singers. Siden debutalbummet er det blevet til yderligere tre album og en EP, og et nyt album  “All Of This Is Chance” udkommer i februar 2023. Flere nye fans er kommet til, da Lisa O’Neill’s udgave af Bob Dylan-nummeret “All The Tired Horses” er brugt som soundtrack til den populære britiske BBC-serie “Peaky Blinders”. Lisa O’Neill optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

The Mary Wallopers (IRL)
Folkemusikken tilbage til folket, kunne godt være et mærkat for irske The Mary Wallopers. De kommer fra Dundalk i det nordøstlige Irland, og i centrum er de to brødre Charles og Andrew Hendy samt Sean Mckenna. The Mary Wallopers tager med energi, musikalitet og en god portion humor fat i den klassiske irske folkemusik. I bagagen har de en stor respekt for traditionen og inspiration fra navne som The Clancy Brothers, The Dubliners og Planxty. Med sig har de bestemt også et veloplagt bud på folkesangen, altså sange om mennesker og den store historie i den lille fortælling. I et interview i The Guardian siger Andrew Hendy, at “vi spiller sjove sange og sange om sex og politik – og også sad songs.” Under pandemien lykkedes det The Mary Wallopers at skabe en stor fanskare til deres onlinekoncerter. En af de sange, de har haft succes med er Carl MacDougall and Ron Clark’s “Cod Liver Oil & The Orange Juice”, som den skotske folkesanger Hamish Imlach hittede med i 60’erne. Hamish Imlach (1941-1996) optrådte flittigt på Tønder Festival for årtier siden. The Mary Wallopers udgav albummet “The Mary Wallopers” i oktober 2022. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Ross Ainslie, Ali Hutton & Owen Sinclair (SCO)
Dette trekløver tilhører toppen af den skotske folkscene, hvor bagpipes og andre traditionelle instrumenter er i centrum. Ross Ainslie, bagpipes, whistles og cittern, er en af tidens bedste musikere og komponister inden for den traditionelle folkemusik i Skotland. Han har været en flittig gæst på scenerne i Tønder gennem årene. For eksempel i 2016, hvor han var her med kollegaen Jarlath Henderson samt som medlem af folkbigbandet Treacherous Orchestra. Her var han i selskab med en anden ferm sækkepibespiller, Ali Hutton. Ross Ainslie og Ali Hutton har spillet sammen, siden de var ganske unge i det populære storband Vale of Atholl Pipe Band. Ali Hutton, bagpipe, whistles, guitar, er ligesom Ross Ainslie med helt fremme som instrumentalist og komponist. De to skotske musikere har gennem tiden spillet med en perlerække af navne, for eksempel Salsa Celtica, Dougie Maclean, Shooglenifty, Zakir Hussain, The Levellers og Capercaillie. Sidste medlem af trekløveret er guitaristen og multiinstrumentalisten Owen Sinclair, som har markeret sig stærkt på folkscenen i Glasgow og har spillet med blandt andre Tannara og Bell Rock Cèilidh Band. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Niteworks (SCO)
Mange bands har afsøgt det musikalske felt, hvor traditionsmusik og traditionelle instrumenter møder electronica. Det er her, det skotske band Niteworks befinder sig. Kreativiteten får frit løb, når lydunivers, elektroniske klangflader og respekten for rødderne finder sammen hos de fire musikere i Niteworks. Det er moderne celtic fusion, det er nye kompositioner, og det er sange skrevet på gælisk. Kombinationen af den traditionelle sækkepibe med bas, trommer, keyboards og electronica-elementer har givet Niteworks en solid fanbase, og live har de haft stor succes på festivaler, blandt andet på Celtic Connections i Glasgow. Niteworks kommer fra Isle of Skye og har eksisteret siden 2008. De debuterede med EP’en “Niteworks: Obair Oidhche” i 2011 og har siden udgivet tre album. Det seneste er “A’ Grian”, udgivet i januar 2022, og som er nomineret til en Scottish Album Of The Year (Scottish Music Industry Association). Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Leftover Salmon (USA)
Bluegrass, country, oldtime og cajun. Bandet Leftover Salmon fra Boulder, Colorado, har eksisteret i mere end 30 år og har siden starten som et progressivt jamband med bluegrassmusikken i bagagen udviklet sig til nærmest en institution på den amerikanske folkroots-scene. Hvis man vil finde ud af, hvad den store folkelige amerikanske musiktradition er for en størrelse, vil en koncert med Leftover Salmon give mange gode svar. Som de selv beskriver det, går turen til Appalacherne til oldtime og bluegrass, et smut til New Orleans og en god gang cajunmusik, videre til countrymusikkens mekka The Ryman i Nashville og hjem til en sang fra bjergegnene i Colorado. I centrum hos Leftover Salmon er guitarist og sanger Vince Herman, guitar, vokal, og Drew Emmitt, mandolin, guitar, violin, vokal. Bandets lyd er båret af akustiske instrumenter, som får ekstra smæk for skillingen med rytmegruppe med bas og trommer. Leftover Salmon har udgivet 11 album, det seneste er ”Brand New Good Old Days” (2021). Det er første gang, bandet er i Europa, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023. www.leftoversalmon.com

Allan Olsen (DK)

Allan Olsen har altid udfordret sig selv som sangskriver, sanger, musiker og historiefortæller. Kunstnerisk står han aldrig stille, og det gør han bestemt heller ikke i øvrigt. I fire årtier har han rejst landet tyndt og spillet – både solo og med band – på stort set alle landets scener.
Allan Olsen har udgivet omkring 20 album og bøger, har modtaget utallige priser og nomineringer, herunder seks Danish Music Awards. Blandt de senere udgivelser er ”JØWT” (2013), som blev en af årets mest solgte album, selv om det kun udkom i Vendsyssel og blev solgt hos lokale SPAR-købmænd. Publikum og anmeldere var begejstrede, og det samme gjaldt albummet “Hudsult” (2017). Olsen har ordet i sin magt, og det kommer i høj grad til udtryk i de to selvbiografiske bøger, “Tilfældigt strejfet” (2015) og “Laksetrappen” (2019). Tønder-publikummet har nydt godt af den nordjyske sangskriver mange gange. På Tønder Festival 2022 optrådte Allan Olsen sammen med en lang række kolleger i den store hyldest- og mindekoncert for Povl Dissing. Allan Olsen optræder solo på Tønder Festival 2023.

Tønder Festival 2023 – indtil videre:
Allan Olsen (DK), Sierra Ferrell (USA), The Dead South (CAN), The Unthanks (ENG), Emily Scott Robinson, Alisa Amador & Violet Bell (USA), Lawrence Maxwell (CAN), Jeremy Dutcher (CAN), Buffalo Nichols (USA), Israel Nash (USA), The Local Honeys (USA), Adyn Townes (CAN), Ross Ainslie, Ali Hutton & Owen Sinclair (SCO), The Mary Wallopers (IRL), Lisa O’Neill (IRL), Leftover Salmon (USA), Niteworks (SCO), The Tarantino Twist Show (DK), Bjonko (DK).

Tønder Festival 24. 25. 26. 27. august 2023
www.tf.dk
www.facebook.com/tonderfestival
Twitter: @tonderfestival
Instagram: TONDERFESTIVAL
Billetsalg på www.tf.dk

 

Skriv et svar