Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Fördelning av en miljard kronor i stöd till svensk kultur 2021

Regeringen har beslutat om hur den miljard som aviserades i budgetpropositionen för 2021 ska fördelas till kultursektorn. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Pengarna kommer att fördelas som stipendier och stöd till konstnärer och andra aktörer på kulturområdet som drabbats hårt under pandemin. De bidragsfördelande aktörerna är Statens kulturråd (550 miljoner kronor), Stiftelsen Svenska Filminstitutet (250 miljoner kronor), Konstnärsnämnden (154 miljoner kronor) och Sveriges författarfond (20 miljoner kronor), samt 4 miljoner kronor till Sametinget som ska gå till stöd till samisk kultur.
Medel kommer både gå till direkta akuta krisstöd samt till stimulanser för produktion. Utgångspunkten är att pengarna fördelas tidigt under 2021. En del av medlen ska också kunna kompensera för förlorade intäkter under det sista kvartalet 2020.

Fördelningen baseras utifrån erfarenheter av de tidigare stöd som delats ut till kulturen under vår, sommar och höst 2020.

– Utan kultur går vi miste om något grundläggande – det djupt mänskliga i att uppleva, mötas, engageras och utmanas. Därför är det viktigt för regeringen att bidra till att både lindra den akuta ekonomiska krisen och stimulera till återhämtning med utgångspunkt i att säkra en bredd av kulturuttryck i hela landet. Sverige ska vara en stark och levande kulturnation även efter krisen, säger kulturminister Amanda Lind i ett pressmeddelande.

Patrik Sandberg
JAZZ/Orkesterjournalen

Skriv et svar