Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Første navne til Tønder Festival 2022 på plakaten

Efter to års festivaltørke på grund af corona bliver der nu lukket op for livemusik-hanerne. De første ni internationale navne på Tønder Festival 2022 er klar, og publikum kan glæde sig til blandt andre Keb’ Mo’, Cara Dillon, Eilen Jewell, Blazin’ Fiddles og Blue Rose Code.

Godt nyt fra Tønder: Ni internationale topnavne er booket til Tønder Festival 2022. To år uden en rigtig Tønder Festival er lang tid, men nu kan alle begynde at glæde sig til næste år. I den sidste weekend i august 2022 vil porten til festivalpladsen åbne sig, telte, boder, madsteder og barer vil stå klar, og det samme gælder musikere, lydteknikere, hjælpere og en hær af frivillige.

Folk & blues i verdensklasse
Han skulle have været her i 2020, og det er med stolthed, Tønder Festival nu kan byde velkommen til den amerikanske sangskriver og guitarist Keb’ Mo’. En musiker i verdensklassen inden for country- og deltablues.

Krystalklar stemme
Fra Irland kommer den prisvindende sangerinde Cara Dillon – velkendt topnavn inden for den irske traditionsmusik.

Populær norsk sangskriver
Bjørn Eidsvåg var programsat til en koncert i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus i år, men måtte melde afbud på grund af corona-restriktioner. Nu kommer den norske sangskriver i stedet på festivalen næste år.

Skotske toner
Fra Skotland kommer bandet Blazin’ Fiddles, der i tyve år har forvaltet de skotske traditioner på fineste vis. Et andet skotsk navn er anmelderroste Blue Rose Code – kunstnernavnet for sangskriver, sanger og guitarist Ross Wilson.

Americana for kendere
Der er gensyn med amerikanske Eilen Jewell, som i 2016 leverede fremragende rootsrock og country på Tønder Festival. Og fra North Carolina kommer sangskriver og guitarist Christopher Paul Stelling, som besøger Tønder for første gang.

Canadiske traditioner og klassisk piano
Fra Canada kommer pianisten Sarah Hagen, der er klassisk uddannet pianist og kendt for sine spektakulære og stærkt underholdende koncerter. Fra Newfoundland kommer trioen The Once, som viderefører stolte traditioner og er rost for deres vokalharmonier.

Endelig festivaltid igen
“Vi er glade for endelig at kunne præsentere de kunstnere, som oprindeligt skulle have været her i 2020 og i 2021. Det er ikke blot et stort ønske for os at have disse navne i programmet, det er også en forpligtelse i forhold til tidligere indgåede aftaler med kunstnerne og ikke mindst i forhold til publikums forventninger. Det er samtidig vigtigt at sige stor tak til den opbakning og konkrete støtte, vi har oplevet i corona-tiden. Det har været livsvigtigt for festivalen,” siger Maria Theessink, kunstnerisk leder af Tønder Festival.

Køb billet til Tønder Festival 2022 på www.tf.dk

OM KUNSTNERNE:

Keb’ Mo’ (USA)
En bluesman af den bedste slags og en særdeles anerkendt sangskriver. Keb’ Mo’ (født 1951) har et solidt fundament i den klassiske country- og deltablues, men har aldrig været bange for at vandre uden for komfortzonen. Hans variationer over bluesmusikkens kerneværdier er inspireret af mange andre genrer som rock, country, folk og jazz. Keb’ Mo’, hvis borgerlige navn er Kevin Roosevelt Moore, har aktuelt modtaget en Americana Lifetime Achievement Award ved The 2021 Americana Honors & Awards. Det er langtfra første gang, han modtager en pris. Igennem årene er det blevet til fem Grammy-priser og 12 Grammy-nomineringer. I 2020 fik han en Grammy for albummet “Oklahoma” som Best Americana Album, og i 2017 modtog han sammen med Taj Mahal en Grammy i kategorien Best Contemporary Blues Album for deres fælles album “TajMo”. Keb’ Mo’ har gennem årene spillet sammen med navne som Bonnie Raitt, Vince Gill, Jackson Browne og Lyle Lovett, og han har været med på Eric Claptons berømte Crossroads Festival tre gange. Keb’ Mo’ gæstede Amager Bio i juli 2019. Keb’ Mo’ optræder med band, og det er eneste festivalkoncert i Danmark i 2022.

www.kebmo.com

Eilen Jewell (USA)
Eilen Jewell har mere end godt fat i americana-genren med alternativ country og rootsrock som udgangspunkt. I 2016 var Eilen Jewell og band på plakaten i Tønder, og mange vil uden tvivl huske deres fine koncert på Open Air Scenen. Den amerikanske sangskriver og sangerinde Eilen Jewell (født 1979) har slået sit navn eftertrykkeligt fast på den internationale scene. Hun kommer fra Idaho og begyndte sin musikalske karriere, da hun gik på college. Efter et ophold i Los Angeles gik turen til Boston, hvor hun blev en del af det meget aktive folkroots-musikmiljø. Det var her, hun i 2006 udgav sit første album. Siden er det blevet til en stribe både studie- og livealbum. Seneste studiealbum er “Gypsy” fra 2019. En anmelder har betegnet Eilen Jewells vokal som ”et sted mellem Billie Holiday og Neko Case”, og en anden kalder hende ”en reinkarnation af Johnny Cash”. The Los Angeles Daily News skriver om Eilen Jewell: “Nogle gange er hun mørk og dyster som Lucinda Williams, andre gange trodsig og drillede som en tidlig Peggy Lee og altid americana-autentisk som Gillian Welch-traditionen.” I Tønder optræder Eilen Jewell med band, og det er eneste danske festivalkoncert 2022.

www.eilenjewell.com

Cara Dillon (IRL)
En af Irlands store stemmer. Cara Dillon, der har besøgt Tønder tidligere, er en central og meget anerkendt kunstner inden for den irske traditionsmusik. Allerede som 14-årig vandt hun den prestigefyldte pris All Ireland Singing Trophy, og talentet var lysende klart. De følgende år optrådte Cara Dillon i mange sammenhænge – blandt andre med topnavnet De Dannan. Som 19-årig i 1995 kom hun med i gruppen Equation, hvor de tre Lakeman-brødre Sean, Seth og Sam var medlemmer. Opholdet i gruppen blev ikke langvarigt, men det gjorde til gengæld bekendtskabet med Sam Lakeman, som Cara Dillon giftede sig med, og som også blev hendes musikalske partner. Cara Dillons solo-debutalbum “Cara Dillon” fra 2001 blev en stor succes og bragte hende ud på turneer til Europa, USA, Australien, Japan og Kina. De følgende udgivelser fastslog Cara Dillons høje musikalske niveau, og op gennem nullerne blev det til utallige priser og nomineringer. Det kulminerede med albummet “Hill of Thieves” (2009), der blev kåret som Album of The Year af BBC Radio 2 Folk Awards. Som BBC har skrevet: “Dillons krystalklare englestemme er et instrument af sjælden skønhed, der er i stand til at smelte selv det hårdeste hjerte.” Seneste udgivelse er “Live At Cooper Hall” fra august 2021. Cara Dillon optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.caradillon.co.uk

Bjørn Eidsvåg (NO)
Den norske sangskriver Bjørn Eidsvåg har et stort publikum i Danmark, og i hjemlandet er han en af de bedst sælgende kunstnere. Hans tekster kredser ofte om eksistens, tro og tvivl, og han formår at bringe den store fortælling ind i enkle og vedkommende sange. Han er ofte blevet beskrevet som “en sangskriver for det tænkende menneske”. Musikalsk henter han inspiration fra folk, rock og visetradition med afstikkere til bossanova, soul og jazz. Bjørn Eidsvåg er født i 1954, er uddannet præst og har i sine unge dage arbejdet inden for psykiatrien. Han begyndte sin musikalske karriere i 1971, udgav sit første album i 1976, og har lige siden været dedikeret til tilværelsen som sangskriver, musiker og fortæller. I 1993 slog han igennem i Norge med albummet ”Allemannsland”, og album som ”Tålt” (2002) og ”Rundt Neste Sving” (2010) solgte hver flere end 200.000 eksemplarer. Hele vejen igennem har Bjørn Eidsvåg turneret flittigt, også i Danmark. Hans seneste album er “Tabt Paradis” fra 2020. Bjørn Eidsvåg optrådte på Tønder Festival 2019, hvor dagbladet Politiken kvitterede med topkarakteren 6 hjerter. Bjørn Eidsvåg optræder med band på Tønder Festival 2022.

www.bjorneidsvag.no

Blazin’ Fiddles (SCO)
Da Blazin’ Fiddles blev dannet i 1998, var det egentlig som et kortvarigt projekt med det formål at fremvise nogle af de mange stilarter i de skotske højlandstraditioner. Men reaktionerne var så positive, at bandet besluttede at fortsætte. Som navnet antyder, er  violinerne helt i front. I Blazin’ Fiddles spilles de af Jenna Reid,  Bruce MacGregor, Rua Macmillan og Kristan Harvey, som hver især bidrager  med traditioner fra de områder i Skotland, de kommer fra. På klaver finder vi Angus Lyon, og på guitar er det Anna Massie, som tidligere har  optrådt på Tønder Festival, og som i Blazin’ Fiddles leverer eminent  guitar-backup til de mange violiner. Repertoiret hos Blazin’ Fiddles  strækker sig over traditionelle og nyskrevne melodier, der udføres med  stor intensitet, og den power man får, når fire violinister fyrer den af  på en scene. Blazin’ Fiddles har syv album bag sig. Det seneste er “The  Key” fra 2017. Bandet har modtaget adskillige priser heriblandt tre stk. ved Scots Trad Music Award for henholdsvis Live Act of the Year, Album of the Year og Folk Band of The Year.

Eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.blazinfiddles.com

Blue Rose Code (SCO)
Bag navnet Blue Rose Code finder man den skotske sanger, sangskriver og guitarist Ross Wilson. Han henter inspiration i mange genrer – folk, jazz, pop og soul – og har etableret sig som en af Skotlands stærkeste stemmer. Anmelderne roser Blue Rose Code og hører ligheder med navne som John Martyn, Van Morrison, Tom Waits og Jackson Browne. Blue Rose Code er kendt for at invitere mange forskellige musikerkolleger med ind under Blue Rose Code’s hat enten ved indspilninger eller koncerter. På albummet “The Water of Leith” fra 2017 medvirker nogle af Skotlands bedste musikere, blandt andre Julie Fowlis, Kathleen MacInnes og Ross Ainslie. Også den amerikanske sangskriver Beth Nielsen Chapman er med på listen. Af tidligere udgivelser fra Blue Rose Code har albummet “The Ballads Of Peckham Rye” gjort sig særligt bemærket og var nomineret ved Scottish Album Of The Year Awards i 2014. Seneste udgivelse er “Live At Celtic Connections” optaget ved den store skotske festivals digitale udgave i 2021. I Tønder optræder Blue Rose Code med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.bluerosecode.com

Christopher Paul Stelling (USA)
Sangskriver og guitarist Christopher Paul Stelling (født 1982) er en ægte rejsende troubadour. Han har base i North Carolina, har tidligere boet i blandt andet New York City, Seattle og Colorado og har de senere år turneret i et utal af amerikanske stater samt i Europa.

Christopher Paul Stellings melodiske og ekvilibristiske finger-picking guitarspil danner bunden i hans følsomme og fortællende sange. Han har siden 2012 udgivet seks album, og det seneste er “Forgiving It All” fra september 2021. I februar 2020, umiddelbart før corona-pandemien lukkede alt ned, udkom albummet “Best Of Luck” med sangskriverkollegaen og multi-instrumentalisten Ben Harper som producer. Christopher Paul Stelling har fået talrige fine anmeldelser, og en af dem kommer fra radiostationen WNYC: ”Christopher Paul Stellings musikalske historiefortælling er en lang rejse fuld af frodige folkloristiske, mytologiske og religiøse billeder.” Christopher Paul Stelling optræder solo på Tønder Festival, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.christopherpaulstelling.com

Sarah Hagen (CAN)
Hendes fortolkninger af klassiske kompositioner er blevet betegnet som “outstandingly inventive”. Canadiske Sarah Hagens opfindsomhed høres både i hendes indlevende og følelsesladede klaverspil og i de kunstneriske projekter, hun giver sig i kast med. Sarah Hagen har samarbejdet med et væld af både klassiske musikere og musikere fra andre genrer som for eksempel den danske jazzpianist Søren Bebe. Sammen med fotografer, dansere og spoken words-performere har hun skabt helt nye oplevelser, hvor de klassiske kompositioner smelter sammen med andre kunstneriske udtryk. Sarah Hagens nyskabende tilgang til den klassiske musik har bragt hende rundt i koncertsale overalt i Nordamerika og Europa, og på sine rejser samler hun inspiration til nye projekter. Blandt andet har hun kastet sig over fortolkninger af kvindelige komponister fra 1800-tallet. På Tønder Festival vil man opleve en kvinde med en stærk kunstnerisk sjæl og en god portion humor og stand-up-evner. Sarah Hagen optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.sarahhagen.com

The Once (CAN)
Trioen fra Newfoundland i Canada har været med siden 2009 og viderefører stolte traditioner med  sangskrivning, musik og poesi på Newfoundland. The Once har opnået ry som  fremragende fortolkere og gode sangskrivere og bliver især rost for  deres vokalharmonier. Medlemmerne i gruppen er Geraldine Hollett, vokal, og de to multi-instrumentalister og sangere Phil Churchill og Andrew Dale. Deres seneste album er “Time Enough” fra 2018, og her er trioen tro mod deres stærke harmonidrevne lyd og udvider også de musikalske grænser. The Once har været nomineret i hjemlandet til The  East Coast Music Awards samt JUNO Awards og vandt i 2010 to priser ved  Canadian Folk Music Awards. Trioen turnerede i 2014 som support for britiske Passenger på turneer i USA, Canada, Europa og Australien. En  anmelder har beskrevet The Once på denne måde: “Perfekte vokale  harmonier. Tænk på en himmelsk blanding af Alison Krauss, Emmylou Harris  og Gillian Welch med The Chieftains som backing, og lad Daniel Lanois  svømme rundt i musikken.” Eneste danske festivalkoncert i 2022.

www.theonce.ca

www.tf.dk
www.facebook.com/tonderfestival
Twitter: @tonderfestival
Instagram: TONDERFESTIVAL

(Pressemelding fra Tønder Festival).

 

 

 

Skriv et svar