Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Geir Lysne fortsetter med NDR Bigband

Den norske dirigenten Geir Lysne (55) har i disse dager signert for sin tredje periode som sjefdirigent for NDR Bigband, radiostorbandet til det nordtyske kringkastingsselskapet. Ny kontrakt går til 2023 med ytterligere opsjon til 2025.

NDR (Norddeutscher Rundfunk) er en av de fire allmenkringkasterne som ble etablert i Tyskland etter 2 verdenskrig. Hver med sitt eget storband med fulltidsansatte musikere, noe som understreker tyskernes prioritering av kultur.

Geir Lysne er en kjent profil i norsk musikkmiljø, som komponist, dirigent og professor ved Norges musikkhøgskole i Fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk. I 1999 etablerte han sitt eget storband med 20 musikere, «Listening Ensemble», som på kort tid ble internasjonalt anerkjent for sine utgivelser med Lysnes egne komposisjoner.

Suksess i Tyskland gjorde Lysne til aktuell kandidat da NDR i 2015 skulle velge ny sjefdirigent for radiostorbandet. Geir Lysne var musikernes klare førstevalg da orkesteret stemte over kandidatene. Lysne ble ansatt og startet ny karriere i Hamburg. Han er fortsatt professor ved Norges musikkhøgskole, med redusert stilling tilpasset oppgavene i Tyskland.

Sjefdirigentstillinger ved klassiske orkestre er svært ettertraktet internasjonalt. Det gjelder også sjefdirigenten for radioens eget storband. Det er derfor ikke bare en anerkjennelse for Geir Lysne, men også for norsk musikk- og kulturliv, at NDR Bigband henter sin sjefdirigent fra Norge og nå fornyer kontrakten for en tredje periode.

  • Når man kommer fra Norge, som verken har heltidsansatte storband eller dirigentutdannelse innen rytmisk musikk, er det ekstra hyggelig å bli foretrukket som kunstnerisk leder for et av Europas mest anerkjent orkestre.
  • Årene i Tyskland siden jeg tiltrådte høsten 2016 har vært et eventyr av turneer, innspillinger og spennende prosjekter. Jeg er kjempeglad for at NDR anerkjenner dette med ny kontrakt, sier Geir Lysne.

Geir Lysne er både professor ved Fagseksjon for improvisert musikk, jazz og folkemusikk, Norges Musikkhøgskole og kurator i sanntidsmusikk ved Det Norske Blåseensemble.

Tyskerne kjente godt til Geir Lysne også før han ble sjefdirigent for NDR Bigband. I 2002 signerte han for det tyske plateselskapet ACT. For sine utgivelser har Lysne mottatt de to tyske prisene «Preis der deutschen Schallplattenkritik” og “Echo Musikpreis”, som begge kan sammenlignes med Spellemannsprisen i Norge. Lysne er portrettert i en rekke tyske aviser og jazzmagasiner. Også hjemme i Norge mottar Geir Lysne gode kritikker. CD-utgivelsen «Boahjenásti» fikk terningkast 6 i VG, Dagbladet og Aftenposten.

Geir Lysne har også arbeidet med andre tyske radiostorband enn NDR, og har dirigert flere helaftener i konserthuset Berlin philharmonie med egenkomponert musikk. De siste gangene har dette vært crossoverprosjekter med ulike ensembler fra husets orkester, som f.eks «12 Cellisten der Berliner Philharmoniker».

Skriv et svar