Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Georg”Jojje”Wadenius, Lennart Åberg och Marie Selander prisade av Kungliga Musikaliska Akademin

Medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungliga Musikaliska akademiens främsta utmärkelse och har delats ut varje år sedan 1945.

I år tilldelas den till fem verksamma personer som står för betydande insatser i svenskt musikliv.

Årets medaljörer är kompositören, gitarristen Georg”Jojje”Wadenius, kompostitören, saxofonisten Lennart Åberg , sångerskan, tonsättaren, skribenten Marie Selander, musikterapeften, forskaren Ingrid Hammarlund och violonisten Bernt Lysell.

Georg”Jojje”Wadenius (född 1945) tilldelas medaljen för Tonkonstens främjande för sin rika musikgärning som gitarrist och kompositör och för att han fortsatt varit  en eftertraktad samarbetspartner och en källa till inspiration och glädje för sina kollegor liksom för stora som små musiklyssnare. Bland meriterna märks bildandet av banden Made in Sweden och Solar Plexus och hans kultförklarade barnmusik-album Goda Goda (Metronome,1969) samt samarbeten med Aretha Franklin, Blood Sweat & Tears, Saturday Night Live Band, Siw Malmqvist, James Brown och Steely Dan.

Lennart Åberg (född 1942)  får medaljen för sin rika och breda musikgärning som jazzsaxofonist, kompositör och bandledare. Åberg  var en av centralgestalterna i Radiojazzgruppen  som bildades 1967, där han under 1980- och 90-talet blev dess ledare. Hans kraftfulla, harmoniskt raffinerade, sensibla saxofonspel kunde under 1970- och 80-talet höras i grupper som Rena Rama och Oriental Wind. Peter Erskine, Kenny Wheeler, Don Cherry, George Russel och Bob Brookmeyer är andra han samarbetat med under åren. Åberg tilldelas även medaljen för  hans tongivande arbete  i kampen för jazzmusikens och de svenska jazzmusikernas villkor efter sitt tidigare arbete som ordförande i FSJ (Föreningen Sveriges Jazzmusiker) och för sitt arbete som ledamot i Polarprisnämnden.

Marie Selander (född 1947)  erhåller medaljen för att hon  genom hela sin karriär stått för det nydanande och musikaliskt gränsöverskridande. Selander blev pionjär redan som sångerska i tidiga popbandet Nursery Rhymes på 1960 talet. Hon har även hörts med världsmusikgruppen Vargavinter på 1970- och 80-talet och jobbat med fri improviserad musik ihop med Tuomo Haapala och på egna soloalbum som Voicings (Twin Music, 1994). Hon tilldelas också medaljen för  hennes fördjupning i den svenska folksången samt för att hon varit en förgrundsgestalt i att lyfta fram kvinnliga musikskapare, som i hennes bok Inte riktigt lika viktigt kretsar kring.

Patrik Sandberg
JAZZ/Orkesterjournalen

Skriv et svar