Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Gyllene Skivan til Bobo Stenson

Den svenske pianisten Bobo Stenson utga i følge svenske jazzlyttere til å ha laget årets jazzskive i Sverige. Platen «Contra La Indecisión» (ECM), fikk flest stemmer i juryen, men kom helt nede på 14. plass blant Orkesterjournalens lesere. Her var platen «The Shape Of Swing To Come», favoritten.

Bobo Stenson Trios plate, er med bassisten Anders Jormin og trommeslageren Jon Fält, og den ble kalt «en bautastein av en plate», av salt-peanuts.eus skribent Lars Mossefinn. Hele anmeldelsen kan du lese HER.

Det er fjerde gang Bobo Stenson får Gyllene Skivan. En første fikk han i 1996 for «Reflections» (ECM). Deretter fulgte «Goodbye» (ECM) i 2005 og «Indicum» (ECM) 2012.

Bo Gustav Stenson ble født 4. august 1944, og hans trio med Jormin og Fält har eksistert i en rekke år. Allerede i 1963 dukket han opp på de forskjellige scenene i Stockholm, etter å ha vært aktiv på den lokale jazzscenen i Västerås, og det gikk ikke lang tid før han spilte sammen med internasjonale navn som Sonny Rollins, Stan Getz og Gary Burton. Han jobbet også tett med trompeteren Don Cherry under trompeterens første år i Skandinavia.

70-tallet ble et svært aktivt tiår for den gode pianisten. I Sverige spilte han i mange år med Rena Rama, med blant andre bassisten Palle Danielsson. Han hadde også en trio med de norske musikerne Arild Andersen (bass) og Jon Christensen (trommer), og det store, internasjonale gjennombruddet kom med Stenson/Garbarek-kvartetten og platen «Witchi-Tai-To» med Palle Danielsson (bass) og Jon Christensen (trommer). Denne kvartetten levde dessverre altfor kort, siden Keith Jarrett ville bruke Garbarek, Danielsson og Christensen som sin «European Quartet».

Men i 1988 ble Stenson med i Charles Lloyd Quartet, og helt siden 1966 turnerte han i flere år på en rekke festivaler sammen med den polske trompeteren Tomasz Stanko.
«Contra La Indecisión» er den første trioplaten Stenson har gjort siden «Indicium» i 2012. Så la det ikke gå like mange år til neste gang vi får gleden av å høre denne strålende trioen!

Vil de lese mer om Bobo Stenson, så kan du lese et større intervju med han i Orkesterjournalen nr 02/2019, gjort av redaktør Magnus Nygren.

Vi gratulerer Bobo Stenson, Anders Jormin og Jon Fält med prisen.

Jan Granlie

Skriv et svar