Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Gyllene Skivan til Hederosgruppen för albumet Ståplats (HOOB Records)

Hederosgruppen grundades 2018 av pianisten, låtskrivaren Martin Hederos.  Runt sig har han samlat några av landets mest namnkunniga jazzmusiker: Josef Kallerdahl bas, Konrad Agnas trummor, Emil Strandberg trumpet och Anders Sjögren basklarinett, sax. Ståplats är inspelad i Atlantisstudion i Stockholm i februari 2022 och producerad av Anton Sundell (Tonbruket, Merit Hemmingson) som även skapat skivomslaget.

Gruppen blev snabbt ett gemensamt projekt där alla bidrar med kompositioner och sätter sin prägel på musiken. Ståplats är uppföljaren till debuten Storstrejk (Diesel Music/Playground) som kom ut 2019 och Grammis-nominerades året därpå.

Gyllene Skivan delas för 68:e gången ut till föregående års bästa svenska jazzalbum. Pristagaren utses av en jury utsedd av tidningen JAZZ (Tidigare Orkesterjournalen) samt tidningens läsare. Bland pristagare finns meriterade namn som Lars Gullin, Jan Johansson, Bobo Stenson, Nannie Porres, Esbjörn Svensson, Lina Nyberg och Per «Texas» Johansson.

I en intervju med bandet i senaste numret av JAZZ, på frågan om hur gruppnamnet uppstod, svarar Martin Hederos: ”Jag samlade ihop bandet i början men redan från första konserten så började de andra bidra med låtar och det utvecklade sig snabbt till en totalt kollektiv resa, alla fem skriver, alla tycker till om allt. På det sättet är namnet ett problem men det känns lite sent att byta…”

Hederosgruppen utsågs tidigare i år som Manifestvinnare i jazzkategorin med Ståplats. De är även Grammisnominerade för albumet i jazzkategorin.

Prisceremonin och utdelningen av Gyllene Skivan kommer äga rum under Huddinge Jazz Festival den 3 juni.

(Pressemelding)
Foto: Samule Pettersson

Skriv et svar