Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Gyllene Skivan till Lina Nybergs «Terrestrial»

«Terrestrial» med Lina Nyberg får det prestigefyllda jazzpriset Gyllene Skivan för 2017 års bästa jazzalbum. Priset delas ut av jazztidningen OrkesterJournalen.

«Terrestrial» är ett dubbelalbum där Lina Nyberg både använder sitt band och Norrlandsoperans Symfoniorkester under ledning av Anna-Maria Helsing. Det är en blandning av jazzens improvisation och den noterade musiken. Det är dessutom sista delen i en trilogi som började med «Sirenades», fortsatte med «Aerials» och nu avslutas med «Terrestrial» (anmeldelsen på salt-peanuts.eu kan du lese HER. Efter luftfärderna i «Aerials» var det dags att landa på jorden.

– Det är kul att bli en i den här långa traditionen, svarar Lina Nyberg på frågan om hur det känns att få Gyllene Skivan.

Det är en äventyrlig resa Lina Nyberg har gjort, och modig. Och hon har gjort den som kompositör, arrangör, sångerska och bandledare – det är mäktigt, skriver Orkesterjournalens chefredaktör, Magnus Nygren i en kommentar i det senaste numret av OrkesterJournalen som kommer ut idag.

Gyllene Skivan delas i år ut för 63:e gången och prisar föregående års bästa jazzskiva.

Vinnaren utses genom en omröstning av en jury utsedd av OrkesterJournalen samt tidningens läsare. Bland tidigare pristagare finns storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Nannie Porres, Bobo Stenson, Esbjörn Svensson och Isabella Lundgren.

OrkesterJournalen grundades 1933 och är världens äldsta jazztidning. Under de senaste åren har tidningen förändrats och blivit en modern, aktuell och professionell jazztidning.

I det senaste 88-sidiga numret publiceras en intervju med Lina Nyberg, men också intervjuer med Georg Riedel som är aktuell med nytt album, med den fritt improviserande trumpetaren Susana Santos Silva och den amerikanska visionären Nicole Mitchell som just varit i Stockholm. Dessutom en text om Joni Mitchell och jazzen, om Ornette Coleman och en intervju med saxofonisten Erik Norström. Pianisten Calle Bagge testas i serien «Osynliga spår» (Blindfold), där musiker får lyssna på låtar utan att på förhand veta vad det är.

salt-peanuts.eu gratulerer Lina med Gyllene Skivan.

Foto: Jan Granlie (från Umeå Jazzfestival 2017)

Skriv et svar