Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jan Erik Kongshaug hylles med egen festival i Oslo

I dagene 15. – 17. mars, arrangeres det en egen festival til ære for lydmagikeren Jan Erik Kongshaug på Belleville og Cosmopolite i Oslo. Det er idealisten Christer Falck som står bak festivalen. Han er mangeårig programleder på TV2 og TV3, og han driver til vanlig konsertserien Gåsehud på Nordstrand, plateselskapet C+C Records og bokforlaget Falck Forlag AS. I tillegg til dette driver Falck også crowdfundingtjenesten New Jelly og quizbokserien Quizter.

Å hylle Jan Erik Kongshaug for hans lange virke som en av verdens ledende lydteknikere er en velfortjent og ytterst god idé. Kongshaug ble født i Trondheim i 1944, og 24 år gammel var han ferdig utdannet lydtekniker og skrudde lyd for diverse gammeldans- og svensktoppband, før han i mai 1970, fikk jobb som lydtekniker for Dexter Gordon og Karin Krog på albumet «Some Other Spring» i Arne Bendiksen Studio. Dette er et album som ble lagt merke til verden over.

Omtrent samtidig, i München i Tyskland, hadde Manfred Eicher, som nyutdannet kunstelev ved Academy of Music i Berlin, lekt med tanken om å starte sitt eget plateselskap som får navnet Edition of Contemporary Music, eller ECM, som det kalles nå.

Selskapets syvende album spilles inn av Jan Garbareks kvartett, bestående av Jan Garbarek selv, Terje Rypdal på gitar, Arild Andersen på bass og Jon Christensen på trommer. Albumet får tittelen «Afric Pepperbird». Manfred velger ut Kongshaug til å være lydtekniker på plata, og det blir det første møtet mellom Kongshaug, kvartetten og Manfred.
«Afric Pepperbird» blir en gigantsuksess for både Jan Garbarek, ECM, og ikke minst for Kongshaug som heretter blir fast inventar i den tyske stallen.

I 2018 står Kongshaug notert med over 4000 innspillinger.

«Recorded at Rainbow Studio, Oslo. Engineer: Jan Erik Kongshaug» regnes som et særlig kvalitetskjennetegn for lydopptak. Og det er få, eller ingen, lydteknikere som kan skilte med samme bragd. Å ha et eget lydbilde oppkalt etter seg.

Selv om det er jazz som ligger Kongshaugs hjerte nærmest, sier han at sjangeren er uvesentlig. «Det er to typer musikk, god musikk, og alt det andre». Det er mulig det er kjærligheten til god lyd som har vært mye av drivkraften til Kongshaug, men mest av alt er det hans lidenskapelige forhold til musikk. Og artister fra hele verden har stått i kø for å benytte seg av hans tjenester, noe som har resultert at han har jobbet med de største stjernene innen internasjonal jazz som Pat Metheny, Keith Jarrett, Chick Corea, Gary Burton, Ralph Towner, Jack DeJohnette, Egberto Gismonti, Dave Holland, John Surman, Charlie Haden, Bill Frisell, David Darling, Paul Bley, Shankar, Mark Isham, Meredith Monk, Charles Lloyd, Annette Peacock, Anouar Brahem, Peter Erskine, Eberhard Weber, Tomasz Stanko og mange mange flere.

Den 4. juli fyller Kongshaug 75 år, men før det, i dagene 15. – 17. mars blir det anledning til å feire lydmagikeren. Disse dagene kan man høre følgende program på de to scenene på Torshov i Oslo:

Fredag 15. mars:
kl. 18:00: Tord Gustavsen Trio (Cosmopolite)
kl. 19:10: Nils Økland & Sigbjørn Apeland (Belleville)
kl. 20:10: Arild Andersen Trio (Cosmopolite)
kl. 21:20: Sidsel Endresen / Jan Bang Duo (Belleville)
kl. 22:20: Jacob Young ”Forever Young” Quintet (Cosmopolite)

Lørdag 16. mars:
kl. 17:00: Ketil Bjørnstad (Cosmopolite)
kl. 18:00: Ellen Andrea Wang Trio (Belleville)
kl. 19:10: Jon Eberson & Sigurd Hole (Belleville)
kl. 20:10: Bendik Hofseth Band (Cosmopolite)
kl. 21:20: Knut Reisersrud & Michaela Antalová (Belleville)
kl. 22:20: Mathias Eick Quintet (Cosmopolite)

Søndag 16. mars:
kl. 18:00: Bugge Wesseltoft
kl. 19:10: Frode Haltli & Erlend Apneseth (Belleville)
kl- 20.10: Trygve Seim Helsinki Songs (Cosmopolite)
kl. 21:20: Eivind Aarset & Jan Bang (Belleville)
kl. 22:20: Nils Petter Molvær Quartet (Cosmopolite)

Les mer om festivalen på kongshaugfestivalen.no

Skriv et svar