Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jazz-lördag 29. oktober på SVT2 – oppdatert

SVT2 sender tre jazzrelaterte filmer på lørdag 29. oktober 2016.

Det mest sentrale innslaget i Kulturstudion denne kvelden er premieren på David Tarrodis «Filmen om Esbjörn Svensson». Men umiddelbart før denne sender SVT2 den danske filmdokumentaren «Cool Cats» fra 2015 om Ben Webster og Dexter Gordon i København. Kvelden avsluttes med N.C. Heikins «Sound of Redemption: The Frank Morgan Story» fra 2014 – eller «Frank Morgan – jazzman i med- och motgång» som er blitt den svenske tittelen.

Kulturstudion starter på SVT2 kl 19.00 og avsluttes kl 22.40. Hele serien sendes igjen tidlig ettermiddag søndag 30. oktober kl. 12.00-15.40.

*** OPPDATERT: Du kan lese mer om «Filmen om Esbjörn Svensson», og høre David Tarrodi snakke om filmen på denne siden til SR P1s Kulturnytt, radiosendt i dag tidlig, onsdag 26. oktober 2016. Dessuten kan du høre samtaler med Dan Berglund og Magnus Öström om Esbjörn Svensson. ***

SVT2 29 oktober, 19.05 – Cool cats — Ben Webster och Dexter Gordon

Dansk dokumentär från 2015. Vi inleder vår jazzkväll med två legendarer, tillika tenorsaxofonister: Ben Webster och Dexter Gordon. I mitten av 1960-talet bosätter de sig i Köpenhamn, där de uppskattas efter förtjänst av både jazzälskarna — och kvinnorna. I det här färgstarka programmet följer vi deras eskapader både på och utanför scenen. Bland annat med hjälp av de åttamillimetersfilmer som Ben Webster själv tog. Helt lyckades väl inte de två musikerna skaka av sig sina demoner.

SVT2 29 oktober, 20.05 – Filmen om Esbjörn Svensson

Han är en av vår tids största innovatörer inom jazzmusik. Hans unika pianospel och kompositioner inspirerade, långt utanför jazzens gränser. Med sitt e.s.t. turnerade han över hela världen. Sommaren 2008 avled Esbjörn Svensson efter en dykolycka, endast 44 år gammal. David Tarrodi har gjort ett hyllningsporträtt om en älskvärd människa och en unik musiker.

Vi får följa jazzpianisten Esbjörn Svenssons väg till scenen,

– Det är ett porträtt av en unik musiker och en älskvärd människa där musiken står i centrum. Utgångspunkten har hela tiden varit att man som tittare ska känna hur musiken är, inte höra någon berätta om den, säger filmaren David Tarrodi.

Esbjörns drivkraft var tydlig redan tidigt.

– Jag kommer ihåg att jag missade en repetition för att jag hellre ville vara hemma och leka. Då fick jag sparken från bandet. Min karriär hade kunnat sluta där men lyckligtvis hittade han ingen bättre trummis, säger Magnus Öström i dokumentären och skrattar.

SVT2 29 oktober, 21.10 – Frank Morgan – jazzman i med- och motgång

Frank var en gudabenådad saxofonist och Charlie Parkers skyddsling. Men ödet ville annorlunda. Som för så många andra tog heroinet över. Frank Morgan blev ett slags gentlemannatjuv och hamnade i San Quentin. I det ökända fängelset satt så många musikerkolleger, att man kunde bilda ett storband. Mot slutet av sitt liv gjorde Morgan en storartad men kortvarig comeback. En livsöde som fascinerar. En dokumentär som kulminerar i en gripande, högklassig minneskonsert där saxofonen står i centrum. Platsen är given: San Quentin State Prison.

 

Skriv et svar