Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jazzradion SR spelar: Miles Davis på Johanneshovs Isstadion 1964

Det blev
”Århundradets mest fantastiska helkväll med idel världsstjärnor!” Så löd texten i annonsen för konserten på Isstadion i Stockholm då Miles Davis kvintett var en av nio grupper som spelade. Davis hade med sig den då 18-årige trumslagaren Tony Williams, en sensationell nykomling.

Konserten blev sändt i Jazzarkivet med Lars Westin söndag 17 augusti.

Hör konserten på SR.se:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/411349?programid=4431
Men skynda deg, lenkan tas ner efter 30 dager.

18-årige trumslagaren Tony Williams (1945-97) var en sensation när han första gången turnerade i Europa hösten 1964 med Miles Davis kvintett: övriga medlemmar var basisten Ron Carter, pianisten Herbie Hancock och tenorsaxofonisten Wayne Shorter.

Tony Williams hade engagerats av Davis redan året innan då han egentligen var för ung för att ens komma in som publik på en del av de amerikanska nattklubbar där kvintetten spelade. Med sitt tekniskt briljanta och lyhörda spel hade han snabbt blivit gruppens rytmiska centrum och en pådrivare i utvecklingen mot ett alltmer intuitivt samspel, stilbildande för jazz över hela världen.

Det var en mastodontkonsert på Johanneshovs Isstadion lördagskvällen den 3 oktober med nio grupper som stilistiskt omspände hela jazzens historia, och med radions jazzproducent Olle Helander som konferencier.

Du vill också kunde höra från Jan Johansson radio-serie JJ spelar på sitt eget vis från 1964.

I livekonserten efteråt hör ni folk-blues med Bror Gunnar Jansson och hans «Serve You Right To Suffer» från en konsert på Nefertiti i Göteborg 28. februari i vintras.

Skriv et svar