Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

JazZtipendiater to the MaXx!

Årets viktigste jazzpris og Norges største musikkpris, til verdien av 1 million kronasjer, går i år til de tre trøndersvenskene i supertrioen the MaXx som i et desennium har bidratt til å sprite opp Trondheims musikkliv.

Bandet består av Tomas Järmyr på trommer, Petter Kraft på gitar og Oscar Grönberg på synther. De er kjent fra mange og vidt ulike prosjekter – noen ganger sammen og noen ganger ikke. Verdt å nevne er Megalodon Collective, Team Hegdal, Hanna Paulsberg Concept, Doffs Poi, Yodok og nå sist også Motorpsycho.

I følge Moldejazz’ pressemelding «har de tatt norsk jazz (og rock) til nye uttrykk.», og lytter man til the MaXx’ EP «Master Blaster» er det som å komme inn i en 80-talls spillarkade. Selv beskriver de bandet som en lekestue der de får utløp for alt det de ikke får uttrykket i øvrige prosjekter, men uten at det foreligger noen fastlagt strategi eller plan.

De betegner bandet som en arena med en god ventil å gå bananas via, hvorpå musikken fortsetter å vokse og vokse. Juryens begrunnelse for tildelingen av årets JazZtipendiat er en tro på at de vil tilføre Trondheim Jazzorkester nye impulser og vitalitet. De har lagt vekt på at «musikken er livsglad, dansbar og kompleks på sammetid», samt prosessen de har for å fremstille musikken: «en kollektiv, jam-aktig utprøving av melodi- og groove ideer; kollektivt arrangert og lært inn uten å gå via noter. Nettopp for å ta vare på det åpne, lekende preget.»

Bandet forteller videre at de har tenkt ut sin ønskebesetning på 11 musikere til å realisere neste års prosjekt som JazZtipendiater, og alluderer ørlite grann til at kanskje vi får se medlemmer av Mototpsycho i TJO. Festivalen for øvrig sier at uansett natur på prosjektet vil scenevalg bli tilpasset musikken, så det er ikke utenkelig at neste års bestillingsverk blir å oppleve på klubbnatta!

Tekst: Karoline Albrigtsen
Foto: André Løyning

Skriv et svar