Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

John Coltrane–Eric Dolphy at Village Gate 1961

Som våre leser vet, har Verve på labelen Impulse! nylig gitt ut et tidligere ukjent opptak fra Art D’Lugoffs nattklubb Village Gate i South Village, rett sør for Washington Square Park. Opptaket ble gjort i august 1961, med en mikrofon, av ei gruppe ledet av John Coltrane, som omfattet Eric Dolphy, Elvin Jones, McCoy Tyner og Art Davis og Reggie Workman på bass.

Dette er kort etter at John Coltrane har sluttført det som blir hans siste album på Atlantic, Olé, og albumet som blir hans første på det nye Impulse! — Africa/Brass, begge innspilt i mai og juni. Det er også bare tre måneder før Coltrane inntar Village Vanguard, litt høyere opp i the Village, og gjør opptakene som får sin komplette utgivelse med boksen The Complete 1961 Village Vanguard Recordings.

Mytene som umiddelbart ble skapt, fortalte at opptakene ble funnet av en Bob Dylan-ekspert som i jakten etter opptak med denne artisten, snublet over det «glemte» opptaket. Nok igjen viser det seg at disse mytene er feilaktige.

Opptaket ble funnet igjen — siste del av opptaket ved årsskiftet 2021/22 — i en samling som på midten av 1970-tallet ble overført til New York Public Library. Dette var en samling som ikke var komplett katalogisert, men som var velkjent og registrert i NYPLs dataregistre. Men snarere enn å avkrefte en mytisk «stor» fortelling om en Askeladden som fant og fant, er det en annen og langt viktigere historie bak funnet og utgivelsen.Og en historie som er minst like «stor».

Kurator ved NYPL, Jessica Wood, beskriver i en nylig publisert artikkel på NYPLs egne nettsider den virkelige historien bak funnet. Artikkelen kan du lese ved å følge denne lenka. Som kjent inneholder disse opptakene det eneste live-opptaket av låta «Africa» — studioopptaket er på Africa/Brass — som er kjent. Merk at låta merket som «Arabia» ikke er denne, dette er en Curtis Fuller-låt som er spilt av Art Blakeys Jazz Messengers, på samme sted. Coltrane spilte denne perioden i august 1961 på Village Gate «opposite» Blakeys band. To låter fra Blakeys parallelle residentskap på Village Gate er seinere utgitt i 1990 som bonusspor på Three Blind Mice, Vol. 2, spilt inn av Rudy Van Gelder 17. august 1961.

Som det framgår av artikkelen viser det seg at denne samlingen også inneholder mer ukjent stoff, blant annet et opptak av Sonny Rollins fra samme Village Gate. Opptaket er gjort sommeren etter Coltrane-opptaket, 12. og 13. juli 1962. Bootleg-utgivelsen av de komplette opptakene fra Village Gate med Rollins-kvartetten, med Don Cherry, Bob Cranshaw og Billy Higgins, er opptak som er gjort helt på slutten — 27. til 30. juli, 1962 — av Rollins’ lange residentskap på Village Gate fra 3. – 30. juli denne sommeren. Opptakene i samlingen etter Institute of Sound synes altså å være gjort to uker tidligere enn de opptakene som inngår i den nevnte samlingen.

Kan vi håpe? For øvrig: Happy birthday, Sonny!

Johan Hauknes

Skriv et svar