Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jonas Knutsson Gavatin-prisad

Sopran-, alt- och barytonsaxofonisten, kompositören och musikpedagogen Jonas Knutsson (född 1965) med rötter i Umeå, numera bosatt i Stockholm får ta emot 80 000 kronor från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik.

Knutsson får priset för att han «med outsinlig fantasi, hängivenhet och glädje ger uttryck åt improvisationskonstens essens, samt för att han med sin generösa personlighet inspirerar till musik över genrer och generationer».
Saxofonisten har släppt åtta skivor i eget namn och hörts i oräkneliga jazz och folkmusiksammanhang i band som Cabazz, Mynta, Berger Knutsson Spering, Elise Einarsdotter Ensemble, Enteli, Nordan. Encore (Jazz i Sverige 1990), Triptyk, Norrland och Paavo.

Orkesterjournalens Patrik Sandberg fick en pratstund med pristagaren efter prisceremonin som ägde rum i samband med en konsert under Stockholm Jazzfestival med Berger Knutsson Spering och indiska Akkarai Sisters.
– Jag är så himla glad, tacksam och överraskad av detta. Jag blev också rörd av den fina motiveringen.

– Vad ska du använda pengarna till? Kommande projekt?

– Det har jag inte hunnit tänka på ännu men pengar ger alltid lite andrum åt en frilansmusiker. Vi har efter 25 år beslutat att återsamla vårt gamla fusionband Cabazz. Vi spelade nyligen på Umeå Jazzfestival i samband med att det i år är 40 år sedan bandet startades av keyboardisten Anders Forsberg uppe på Framnäs Musikhögskola. Den uppsättning av bandet som framträdde är den som fanns från mitten av 80-talet (förutom jag själv och Forslund även Morgan Ågren, Micke Berglund och Per Westelund) när de två första plattorna gjordes och vi reste till, Turkiet, Singapore med mera. Cabazz var mitt första band och ett slags universitet för mig när jag började lira som 15-åring med musiker som var betydligt erfarnare. Mer gig med bandet kommer under 2019.
Övrigt som är på gång: Skriver just nu på en beställning för Musica Vitae Almost true stories – ett stycke för två saxofonsolister och stråkorkester. Nyligen hade vi release på «Sånger från Norr II» (Westpark): Lisa Lestander sång, Mats Öberg keyboards och jag på sax. Låtar från Västerbotten och Lappland på vårt sätt.

– Hur mår svensk jazz idag tycker du?
– Jag tycker att svensk jazz mår utmärkt. Massor av unga passionerade, ambitiösa musiker som försöker hitta sin röst och plats i musiklivet. Ny teknik och nya sätt att jobba blandas med gamla. Det är det som är tradition. Jag tycker det går bra för oss som är lite mer årsrika också.
Gavatin-stiftelsen har till ändamål att stödja svenska och utländska musikanter, som verkar för att hålla jazzmusiken levande och som man anser förtjänar större uppmärksamhet. Stipendiet har delats ut sedan 1990.

Text: Patrik Sandberg

Skriv et svar