Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jönköping är årets Jazzkommun i Sverige, 2016

Styrelsen för Riksförbundet Svensk Jazz har beslutat utse Jönköpings kommun och Jönköpings Jazzklubb till Årets Jazzkommun 2016. Utdelningen kommer att ske den 14 maj i samband med riksförbundets årsstämma ”Jazzriksdagen” som detta år råkar äga rum i just Jönköping.

Motiveringen lyder: «Efter omstarten 2006 har jazzklubben lagt ner stor möda och etable rat en mycket professionell verksamhet. Jönköpingsborna kan nu ta del av det bästa landet har att erbjuda när det gäller jazz. I arbetet har kommunen haft det goda omdömet att stötta med både ekonomiska resurser och ett fint samarbete på kulturhuset Spira. Ett rikt jazzliv växer i ett rikt kulturliv och Smålands musik och teater genomför årligen 1400 kulturevenemang och av dem hälften på just Kulturhuset Spira som därför är ett självklar del av livet för varje kulturintresserad Jönköpingsbo.

När riksförbundet Svensk Jazz valde Jönköping som värd för årets jazzriksdag var det efter att ha mött ett mycket stort engagemang i hela kommunen och där man också tagit tillfället att gå samman och satsa på ung jazz.

Svensk Jazz vill genom denna utmärkelse uppmuntra f& ouml;reningen och kommunen att fortsätta sitt goda samarbete för att tillgängliggöra jazzen för kommunens jazznördar – men också sprida den till fler».

– Det har varit fantastiskt att följa den utveckling som jazzen haft i Jönköping sedan 2006. Vi fick se ett fantastiskt exempel på vilket engagemang Jönköping kan uppbåda i samband med vårt nationella projekt för att sprida jazz till fler, «Jazzify!” Jönköping bidrog på ett enastående sätt med att sprida jazzen till fler, säger förbundets ordförande Magnus Thuvesson

– Vi är mycket stolta och glada över att ha blivit utsedda till Årets Jazzkommun! Att sprida jazzen som konstform b land unga är ett viktigt arbete och det är roligt att vårt gemensamma arbete uppmärksammas. Vi har ett mycket framgångsrikt samarbete mellan kommunens musiklärare och Jönköpings Jazzklubb, säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör Jönköpings kommun.

– Det är mycket roligt och hedrande att Jönköpings Jazzklubb får stå som värd för Jazzriksdag 2016 och vi ser fram emot att sätta jazzen än mer på kartan. Ungdomsverksamhet och att sprida jazzmusiken till unga ser vi som en viktig uppgift och därför kommer ungdomsjazz och unga jazzmusiker utgöra ett tema för årets Jazzriksdag, säger Hans Träff, ordförande i Jönköpings Jazzklubb.

Jazzriksdagen 2016 i Jönköping är ett resultat av ett gott samarbete med Destination Jönköping, Smålands Musik & Teater, Elmia och Jönköpings kommun.

Text: Svensk Jazz
Foto: Lena Gustavsson