Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jons hus – En hyllest til Jon Christensen på Moldejazz

Jon Christensen ble født i 1943 og forlot denne verden i 2020. Han var – og er – en meget betydelig musiker i Norges, Europas og verdens jazzhistorie. Moldejazz hyller artisten som har spilt flest ganger på Moldejazz med det storslagne spesialprosjektet «Jons hus» i Bjørnsonhuset lørdag 24. juli fra 13:00 – 22:15!

Med sin spillestil, musikkfilosofi og væremåte var trommeslageren også en stor inspirasjon for sine samtidige musikerkolleger, og dette fortsatte han å være for flere musikergenerasjoner etterpå. Han var tilsynelatende i besittelse av jazzens ånd, og hans unike forståelse for «time» og «groove» var til å klø seg gledesstrålende i hodet av. Man fikk kick av å høre ham spille! Og det kommer lyttere til å fortsette med så lenge ørene holder.

Jon Christensen er også den musikeren som har spilt flest ganger på Moldejazz, og Moldejazz ønsker derfor å hedre hans minne, hele dagen lørdag 24. juli, ved å gjøre Bjørnsonhuset om til Jons hus. En rekke av landets fremste musikere fra forskjellige generasjoner vil spille, fordelt over tre konserter med hver sin billett. Det er selvfølgelig mulig å overvære samtlige konserter om man ønsker det. Det er mer enn nok musikk til alle!

Jon Christensen var opptatt av å ikke gjenta seg selv og ville alltid videre i musikken uten å dvele for mye ved tidligere bedrifter. Derfor er denne hyllestkonserten ikke et forsøk på å gjenskape Jon Christensens musikk eller spille de gamle låtene om igjen. Det ville ikke vært den riktige måten å hylle ham og hans musikksyn på. I stedet presenterer festivalen syv working bands med musikere, alle med stor inspirasjonsgjeld til ham, som spiller musikk de jobber med nå.

Arrangementet sys sammen mellom konsertene med forskjellige kortforedrag, konsertopptak, artistintervjuer, anekdoter, litterære opplesninger og annet, om og med Jon Christensen.

Jons hus blir kuratert av trommeslageren Gard Nilssen og konferansier og jazzjournalist Audun Vinger i samarbeid med Moldejazz.

Del 1 – BLUPP:
Audun Kleive | Kongle Trio

Del 2 – SKRIK OG HYL:
Moskus | SKRIM

Del 3 – ENERN
Tanaka / Lea / Strønen | Arild Andersen | The Source

Om prosjektet fra Gard Nilssen:
«Kort fortalt er dette en hyllest til Jon, som i min bok var en av de viktigste musikalske skikkelsene i musikkhistorien. Dette superkule og varierte programmet er satt sammen av flere generasjoner av Jons «disipler», i forskjellige former og uttrykk. Musikkskribent Audun Vinger har bidratt med sine idéer og kunnskap og tekster til å binde det hele sammen til en helaften som kan minne mer om en tre-retters forestilling fremfor en ren konsertaften.
Det blir samtidig en hyllest av working
banda og det hver enkelt musiker fordyper seg i hver eneste dag. Vi får ingen ny Mozart, Miles, Joni — eller Jon — i årene fremover hvis vi bare fortsetter å spille deres musikk. Vi må framover. Vi må videre! Og det er den beste måten vi kan hylle de gamle mesterne på: å gjøre noe annet. Noe eget!»

Om prosjektet fra festivalsjef Mariann Bjørnelv:
«Balansen mellom å spille klassikere om igjen, om enn i nye drakter og tolkninger, og det å skape plass til nye klassikere er hårfin. Moldejazz har et stort ansvar for å legge til rette for at ny musikk kan skapes, men også for at det store laget av vanvittig bra «working bands» og faste bandkonstellasjoner vi har i Norge skal få utøve virket sitt på sine premisser.
Jazzen er alltid best når kunsten selv får bestemme. Det var en lett sak for meg som festivalsjef å si et høyt og tydelig JA til Gard og Auduns tanker rundt hvordan en hyllest til Jon Christensen kunne utføres i Jons ånd».

(Pressemelding fra Moldejazz)
(Foto: Jan Granlie)

Skriv et svar