Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Karin Krog tildeles Kulturrådets ærespris

Norsk kultulturråds ærespris for 2021 tildeles jazzvokalisten og bandlederen Karin Krog. Hun får prisen for sitt livslange virke nasjonalt og internasjonalt og sin innsats for å fremme norsk jazzmusikk og løfte frem unge musikere.

Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Prisen er på 600 000 kroner og en æresprisstatuett av billedhugger Elena Engelsen. Karin Krog mottar prisen for 2021.

– Norsk jazz hadde ikke vært det den er i dag uten Karin Krog. Hun er en ledestjerne i norsk jazz og inspirer fremdeles unge musikere, etter mer enn 60 år som artist. Gjennom denne perioden har norsk jazz fått en markant posisjon internasjonalt, mye takket være Karin Krog. Hun har representert en utforskende åpenhet på tvers av sjangre, som på mange måter har blitt betegnende for den norske jazzscenen, sier rådsleder Lars Petter Hagen.

Rådets begrunnelse
I sin begrunnelse sier rådet:

Karin Krog har siden starten av sin karriere markert seg som en nysgjerrig kunstner, både musikalsk og teknologisk. Hun er en pioner innen frijazz og elektronisk musikk i Norge, og har holdt seg på topp og klart å fornye seg i over 60 år. Hennes kunstnerskap kjennetegnes av raushet, utforskning og åpenhet.

Krog har et stort og bredt repertoar, som strekker seg fra norske barnesanger til folkelig jazz og avantgardistisk elektronisk jazz. Hun har eksperimentert med ulike sjangre og har i hele sin karriere vært modig, eksperimentell og åpen i sitt musikalske uttrykk og sine samarbeid. Karin Krog har brøytet vei for norske jazzmusikere internasjonalt gjennom utstrakt turnévirksomhet med både norske og internasjonale medmusikere. Hun er et ikon og et forbilde som fremdeles er aktiv og vital, og som stadig inspirerer nye generasjoner av musikere.

Trekker frem de gode samarbeidene
– Dette er litt overveldende, men veldig veldig hyggelig, sier en glad prisvinner da hun får overrakt den gode nyheten.

Selv trekker hun frem alt det hun har fått være med på å gjøre i samarbeid med andre musikere, som det fineste i hennes lange karriere.

– Jeg er veldig takknemlig for å ha fått være med å bygge opp jazzfeltet i Norge. Gjennom alle årene jeg har holdt på har jeg vært så heldig å få samarbeide med masse spennende unge talenter. Men jeg vil heller ikke glemme de eldre og etablerte. Det er veldig givende å samarbeide med gamle kolleger i både inn- og utland, sier Krog. Hun nevner blant annet den svenske jazzpianisten Bengt Hallberg, som hun jobbet tett med i flere tiår.

Krog vil også understreke hvor takknemlig hun er for alle den støtten hun har fått gjennom karrieren, også fra det offentlige.

– Gode støtteordninger har vært veldig viktig for at jeg har hatt mulighet til å få drive med og lage det jeg har ønsket, sier Karin Krog.

Om æresprisvinneren
Karin Krog (1937) debuterte på scenen i Oslo i 1954, og ble kjent gjennom spilleoppdrag på ulike scener i hovedstaden på 50-tallet, som Penguin Club og Big Chief Jazz Club.

Hun platedebuterte i 1961 og startet sitt første egne band i 1962. I 1964 ga hun ut sitt første soloalbum, By Myself. Siden har hun gitt ut en lang rekke med album, det siste kom i 2016.

I 1965 var hun med på å danne Norsk Jazzforum og ble også leder av organisasjonen. Tidsskriftet Down Beat kåret henne til verdens beste jazzsangerinne i 1969. I Japan ble albumet Some Other Spring (med Dexter Gordon) kåret til årets plate i 1970, og det samme gjentok seg med Hi Fly (med bl.a. Archie Shepp) i 1976. I 1975 ble Krog hedret som årets kvinnelige vokalist av European Jazz. Og i 1995 fikk hun som første norske artist utgitt plate på det amerikanske plateselskapet Verve. I 2020 var den da 83 år gamle Krog artist in residence under den sekstiende Moldejazz.

Krog har mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet Buddyprisen, Spellemannprisens hederspris, Anders Jahres kulturpris, NOPAs hederspris og Riksforbundet Svensk Jazz sin utmerkelse Lifetime Achievement.

Om Kulturrådets ærespris
Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv». Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jon Fosse, Mari Boine, Tor Åge Bringsværd, Inger Sitter og Jan Erik Vold. Æresprisen for 2020 gikk til Cliff Moustache.

Kulturrådet inviterer åpent til å foreslå kandidater til æresprisen. I år kom det inn 104 nominasjoner. Rådet takker for stort engasjement og for alle vel begrunnede forslag som ble sendt inn.

Prisen deles ut i et arrangement i desember.

(Norsk kulturråd)

Skriv et svar